Prosta Pyszna NAPOLEONKA

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #106810

    mamanikosia

    Kupujemy 2 ciasta francuskie w Biedronie lub lidlu /tanie i dobre/ – pieczemy wg przepisu na opakowaniu, gotujemy budyń, składniki:
    2szkl mleka, 1szkl cukru, cukier waniliowy + łyżka masła — to wszystko razem zagotować
    1,5 szkl mleka, 1szkl mąki +6żółtek- to wszystko razem wymieszać na jednolitą masę najlepiej mikserem i wlać do gotującego mleka, cały czas mieszając gotować 5 minut. I wychodzi wielkie pyszne ciacho – polecam – Smacznego:-)

    #4167835

    qr-chuck

    Zamieszczone przez mamanikosia
    Kupujemy 2 ciasta francuskie w Biedronie lub lidlu /tanie i dobre/ – pieczemy wg przepisu na opakowaniu, gotujemy budyń, składniki:
    2szkl mleka, 1szkl cukru, cukier waniliowy + łyżka masła — to wszystko razem zagotować
    1,5 szkl mleka, 1szkl mąki +6żółtek- to wszystko razem wymieszać na jednolitą masę najlepiej mikserem i wlać do gotującego mleka, cały czas mieszając gotować 5 minut. I wychodzi wielkie pyszne ciacho – polecam – Smacznego:-)

    Zrobiłam – pycha 🙂
    I jeszcze – nie poszła nam cała przed weekendem, została w lodówce.
    Wczoraj w ramach eksperymentu (wyglądała już nieciekawie, nie miałam ochoty próbować) wsadziłam kawałek na 10 minut do piekarnika – chyba jeszcze lepsza niż na świeżo 😀



    #4167836

    gosiek-dudek

    To ja to sobie przygotuję w ten weekend. Wielkie dzięki!

    #4167837

    ewa1008

    dziewczyny nie śmiejcie się bardzo głośno, ale jak połączyć ciasto francuskie z masą? A jak się już połączy to dajemy do lodówki?

    #4167838

    qr-chuck

    Zamieszczone przez ewa1008
    dziewczyny nie śmiejcie się bardzo głośno, ale jak połączyć ciasto francuskie z masą? A jak się już połączy to dajemy do lodówki?

    Położyć 1 płat upieczonego ciasta, wylać na to masę (ja najpierw ją ostudziłam), rozsmarować, przykryć drugim upieczonym płatem.
    My jedliśmy lekko ciepłe, bo nie mogliśmy się doczekać 😉

    #4167839

    mamanikosia

    To cieszę się że smakuje, za mną też „chodzi” ta napoleonka, ale na razie nie robię bo mąż nie ciastowy,a jak dla mnie całe ciacho zjeść to za dużo kalorii, na sylwka robiłam i prawie całe ciacho ja zjadłam przez kilka dni, nawet nie chce myśleć ile cm w pasie mam do przodu…pzdr



    #4167840

    mamanikosia

    Zamieszczone przez ewa1008
    dziewczyny nie śmiejcie się bardzo głośno, ale jak połączyć ciasto francuskie z masą? A jak się już połączy to dajemy do lodówki?

    Dokładnie tak jak kurczak nap., ja nie czekałam aż budyń przestygnie, ciepłym przełożyłam, i od razu zjadłam kawałek bo też się doczekać nie mogłam.
    Tak potem można wstawić do lodówki. pzdr

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close