Witam,
czy są tu na forum jakieś mamy, które tak jak ja nie przepadają za gotowaniem, dla których przepis składający się z więcej niż 5 składników jest z definicji za trudny, a przygotowanie bitek panierowanych wymaga tygodniowego psychicznego przygotowania?
Albo i takie, które lubią gotować i są w tym dobre, ale czasem im się poprostu nie chce?
Macie jakieś proste a efektowne przepisy? Podzielcie się proszę.
Ja służę moimi “flagowymi”.
KURCZAK Z RYŻEM
cały kurczak, lub np. 4 nóżki, pół paczki warzyw mrożonych (najczęściej robię z letcho, ale może być też np. włoszczyzna i groszek zielony), 1 część ryżu, 2 części wody, ew. przecier pomidorowy (może być sos, ale wtedy mniej wody), przyprawy (ja korzystam z gotowej do kurczaka).
Surowy ryż miesza się w dość płaskim naczyniu żaroodpornym z wodą i warzywami. Na to wszystko delikatnie układa się przyprawionego kurczaka. I do piekarnika – na około 200 stopni (ja robię w gazowym, w elektrycznym może być chyba niższa temp.). I tyle 🙂
PIECZONE (tu już sporo krojenia)
2-2,5 kg ziemniaków, 2-3 laski kiełbasy, 30 dkg boczku wędzonego, 2 marchwie, 2 cebule, natka pietruszki, sól, pieprz (ew. liście kapusty).
Naczynie wykłada się boczkiem, a na to warstwami resztę produktów pokrojonych w dość grube plastry. Każdą warstwę ziemniaków dość dużo pieprzymy (ja nie solę, ale można).
W oryginale robi się to w żeliwnym kociołku na ognisku, a przykrywa liśćmi kapusty i darnią :). Ja robię w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, a przykrywam (niezbyt szczelnie) folią aluminiową. Ale znajomy robił też w prodiżu, a teściowa umie na patelni.
Do tego obowiązkowo kiszone ogórki i wódeczka (ale ja jem z piwem i też pasuje :)).
Potrawa wygląda topornie, ale jeszcze nie spotkałam nikogo, komu by nie smakowała (nie wiem, czy to zasługa pieczonego czy wódeczki ;))
Pozdrawiam,
Anka
39 odpowiedzi na pytanie: Proste dania jednogarnkowe :)
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
Zupa gulaszowa
Podawałam już ze dwa razy ale jeszcze raz zapodam, bo dla nas pychotka.
500g. wołowiny pokroić w kotkę
500g cebuli – skroić
1 puszka pomidorów (400g.) – oczywiście mogą być świeże
1 papryka – pokroić w paski
600 ml bulionu wołowego z kostki
1-2 łyżeczki papryki w proszku
pieprz ziarnisty i / lub mielony – wg. uznania
kilka ziarenek ziela angielskiego wg. uznania
listek laurowy
3 łyżki kwaśnej śmietany
Mięso z cebulką przybrązowić, następnie dodać pomidory i paprykę, bulion i przyprawy. Gotować aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać śmietanę. Do tego jakieś fajne pieczywko np. cebulowe
Przemek (39m) i Milucha (23m)
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
to PIECZONE uwielbiam. Nie daję marchewki ale za to dużo cebuli i boczku. Oprócz tego przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziołowym. Do popicia barszcz czerwony.
jeju aż mi ślinka cieknie!
Ewa, Asiula i… 🙂
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
Bo to z Twoich okolic potrawa 🙂 Podobno Tatarzy ją przywieźli…
A ja w ten weekend jadę do teściów – może rozpalimy ognisko 🙂
Pozdrawiam,
Anka
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
nie żebym się wkręcała ale przyjeżdżam ;))))
Ewa, Asiula i… 🙂
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
Pierwszą potrawę znam doskonale:)
Droga kojarzy mi się z potrawą, którą robi się na Śląsku z jakiejś tam okazji. Jadłam tam właśnie tą wersję z kapustą, przygotowywaną na ognisku. Niezapomniane wrażenie!!!
Chyba jutro zrobię wersję ” mniej śląską” na obiad:))
A&Kinga i Igor
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
To “pieczone” brzmi ciekawie, mąż już ma ochotę;), podobno słyszał o tej potrawie. Ziemniaki dajesz surowe czy podgotowane??
Justi & Mati (01.04.2004)
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
ja – wielka fanka tej potrawy – daję surowe. Ale niech się Ania wypowie 🙂
Ewa, Asiula i… 🙂
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
Najlepiej smakuje w żeliwnym garnku piecozne na ognisku, prawda?
Najfajniej jest zaprosić gości, wetknąć kazdemu kozik do obierania ziemniakó i wspólnie rpzyżądzać wyżerkę przy sympatycznych pogaduchach. Potem szykowanie gara. A potem wszyscy siedzą wokól ogniska i wszystkim ślina się toczy bo zapach bardzo pobudza działanie soków żołądkowych
Uwielbiam i ja pieczonki ( tak u nas się je nazywa)
Lubie wersje z mała ilością cieniuteńko krojonych buraczków i marchewki na plasterki
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
Surowe 🙂 – i tak bardzo szybko się to piecze
Pozdrawiam,
Anka
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
No i Cię nie zaprosiłam, ale też i nie robiliśmy :(…
Teściowie robią remont i nie zdążyli kaloryferów założyć 🙁 – wtedy praktycznie wprosiłam się do kumpeli do Balina, bo w domu nie dało się wysiedzieć z maluchem…
A wracając do Twojej/mojej ciąży – takie dzieci ponoć najlepiej się chowają 🙂
Pozdrawiam,
Anka
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
Oj pachnie to niemożebnie :)…
Pozdrawiam,
Anka
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
Ja by było szybko robie tak;
do żaroodpornego naczynia wkładam kilka udek, kroje ziemniaki w skorupce na plastry, dodaje jakąś mrożonke ( np. fix mix brokułowy, marchew z groszkiem, kalafior itp.) przyprawiam i przykrywam folią. I do piekarnika! samo się robi a jest pyyszne:)
Jeremi i Matyś
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
ok. 0,5 kg cieleciny pokrojonej w kostke wrzucam do garnka na ok. 100 g masla; jak juz ”pusci” wode dorzucam ok. 30 g pieczarek pokrojonych w plasterki; przyprawiam sola i pieprzem, mozna dac troszke wegety; dusze dosc dlugo, az cielecina sie rozpadnie; pod koniec dodaje papryke pokrojona w kostke, jak juz papryka jest miekka (ale nie rozgotowana calkowicie) dodaje koncentrat pomidorowy; wychodzi co a’la strogonow, do pieczywa w sam raz 🙂
Ewa i Krzyś
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
Najbardziej w przepisie podobają mi się NIEOBRANE ziemniaki 🙂
Pozdrawiam,
Anka
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
Jak prosto, to prosto!:) a jak szybko!:) i dobre wychodzą…ja je tylko myję i w talarki albo ćwiartki wrzucam i już:0 potem obieram sobie:)
I można dowolne warzywka wrzucać na wierzch.
Jeremi i Matyś
Re: Proste dania jednogarnkowe 🙂
A ja taaka głodna teraz! uch..;)))))
Jeremi i Matyś
przywracam stary wątek….. moje ulubione dania z jednego gara. z waszych skorzystam.
Ja ostatnio robie leczo – w szybkowarze. – zrobienie trwa tyle co krojenie papryki. daje papryke, pomidory – częć surowe a cześ z puszki, kiełbase. do szybkowara, zagotawac i wyłączyć, samo dojdzie w cieple. Ostatnio goście sie zajadli
Bigos – trzeba miec jakies mieso z grzybami uduszone w zamrazarce + kapusta + powidła śliwkowe (ja lubie słodkawy bigos i bez tego sie nie obejde). w szybkowarze z 20 minut. pamietam jak kiedyś kupowałam mieso na bigos i 2 godziny to kroiłam i obsmażałam. a teraz jak robie duszoną karkówke to ten sos z resztkami zamrazam i potem robie bigos w 20 minut.
to ja dodam swoją fasolkę po bretońsku – daję czerwoną fasolkę z puszki razem z zalewą, kiełbasę, cebulkę ( jak mi się chce to przysmażam na patelni a jak nie to daję surowe), niech się chwilkę pogotuję, aha, dodaję trochę wody, przyprawy wedle uznania – sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, a na koniec zaprawiam przecierem pomidorowym, mozna jeść z ryżem lub pieczywem, szybko i całkiem dobre 😉
A ja mam inna wariację ryżową – przeczytałam gdzieś na forum. Od razu zaznaczam, że nie wszystkim pasuje smakowo, ale my z mężem i dziećmi się tym zażeramy 🙂
Do naczynia żaroodpornego wsypać (na 3 średnie porcje)
– ryż surowy (2 torebki)
– drobno pokrojoną cebulę (1-3)
– pokrojone banany (1-2)
– szklanke bulionu z przyprawami (ja daje kostkę rosołową, pieprz – rozpuszczam w szklance wrzątku)
Wymieszać wszystko. Na wierzch położyć 3 (na 3 osoby) przyprawione udka z kurczaka (smaruję je przyprawą do kurczaka).
Piec wszystko aż udka będą miękkie. W razie potrzeby podlewać ryż wodą, lub bulionem.
KONIEC!!! Prawda, że szybkie? 🙂
Aha, ryż po upieczeniu może wyglądać “niewyjściowo” – bo banany nadadzą mu ciemniejszy kolor, ale za to jest pyyyycha. Aha. I to wcale nie jest ryż na słodko.
[quote=Gocha1;)
– ryż surowy (2 torebki)
– drobno pokrojoną cebulę (1-3)
– pokrojone banany (1-2)
– szklanke bulionu z przyprawami (ja daje kostkę rosołową, pieprz – rozpuszczam w szklance wrzątku)[/quote]
Znasz odpowiedź na pytanie: Proste dania jednogarnkowe :)