Przepis na biszkopt -pomocy !!

Diewczyny, nie potrafię zrobić biszkoptu a ponoć jest to jedno z łatwiejszych ciast, jak na złość Mąż już kilka tygodni błaga mnie o biszkopt z galaretką no i jak wczoraj spróbowałam (chyba po raz setny) zrobić to znowu podeszwa 🙁 jeżeli macie jakiś rozumoodporny przepis to będę wdzięczna 🙂

37 odpowiedzi na pytanie: Przepis na biszkopt -pomocy !!

  1. 5 jaj
    szkl. mąki
    szkl.cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia

    ubić jajka na puszysto, dodać cukier ubić jeszcze raz, dodać mąkę i proszek do pieczenia i ubijać do bólu:)
    wlać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą
    hop do piekarnika na 40-45 minut
    najlepiej sprawdzać czy gotowe wykałaczką
    jeśli jest sucha i nie poobklejana to ciasto gotowe:)
    ten przepis u mnie zawsze działa i robię go jako bazę do tortów niam

    powodzenia

    • Zamieszczone przez Zuzia26
      Diewczyny, nie potrafię zrobić biszkoptu a ponoć jest to jedno z łatwiejszych ciast, jak na złość Mąż już kilka tygodni błaga mnie o biszkopt z galaretką no i jak wczoraj spróbowałam (chyba po raz setny) zrobić to znowu podeszwa 🙁 jeżeli macie jakiś rozumoodporny przepis to będę wdzięczna 🙂

      ja inaczej robię

      5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

      • Ten biszkopt ZAWSZE mi wychodzi:):
        6 jaj,
        1,5 szkl cukru,
        1 szkl maki ziemniaczanej,
        0,5 szkl maki pszennej,
        1,5 lyzeczki pr. do pieczenia

        Jajka ubijac na parze dodajac cukier, po troszeczku dosypywac maki wymieszane ze soba i pr. do pieczenia. Do piekarnika na az upiecze sie na zloty kolor:)
        Zapomnialam dodac, ze jajka trzeba ubic do bialosci, tak ok 15 min. 🙂

        • Zamieszczone przez EwkaM
          ja inaczej robię

          5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

          Tak mnie tez mama uczyla – wtedy ten biszkopt taki delikatny wychodzi.

          • Dzięki, jutro próba 🙂 będę sprawdzała wszystkie przepisy a co mi tam 🙂

            • Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

              8 jajek
              150g cukru pudru
              200g mąki

              zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
              białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
              Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

              własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

              • Zamieszczone przez Usianka
                Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

                8 jajek
                150g cukru pudru
                200g mąki

                zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
                białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
                Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

                własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

                ja tyż z jabłkiem uwielbiam – z tym że kroję na ćwiartki, mocno zsypuje cynamonem i ukladam juz w tortownicy

                • to ja jeszcze mój dorzucę – a dokładnie mojej babci :):

                  – 6 jajek
                  -15 dkg mąki
                  -15 dkg cukru

                  Z białek ubić pianę, w czasie ubijania po trochu dodawać cukier, jak jest sztywna dodać żółtka i mąkę, wymieszać delikatnie i wyłożyć do blachy wysmrowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w ok 180 stopniach 35-40 minut
                  zawsze wychodzi!!!

                  • to i ja podam swoj…
                    4 jajka
                    1 szk. cukru
                    1,5 szk. maki
                    2 lyzeczki proszku do pieczenia
                    8 lyzek oleju
                    8 lyzek wody
                    sok z cytryny

                    bialka ubic na sztywno po trochu dodawac cukier i ubijac do calkowitej sztywnosci potem dodac zoltka i wymieszac lyzka… dodac make po trochu i wymieszac… wode, olej – wymieszac, sok z cytryny piec 45min. 180st.

                    ten biszkopt jest taki pulchniutki pycha…

                    • Zamieszczone przez EwkaM
                      ja inaczej robię

                      5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

                      Ja też po dodaniu mąki mieszam delikatnie i krótko. Puszystość biszkoptu zależy od mąki i jajek. Jeśli jajka to tylko wiejskie, od kurek które chodzą sobie po trawce, a mąki używam Szymanowskiej. Kiedyś użyłam jajek ze sklepu – fermowych i zamiast pulchnego biszkoptu wyszła twarda zelówka.

                      • Mialam ten sam problem co Ty.
                        Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

                        I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

                        Składniki:
                        4 jajka
                        szklanka cukru
                        szklanka mąki luksusowej
                        1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
                        2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
                        łyżka octu

                        Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
                        Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉

                        • Zamieszczone przez JoannaR
                          Mialam ten sam problem co Ty.
                          Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

                          I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

                          Składniki:
                          4 jajka
                          szklanka cukru
                          szklanka mąki luksusowej
                          1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
                          2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
                          łyżka octu

                          Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
                          Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉

                          Potwierdzam,mam taki sam przepis,jest rewelacyjny:)Nigdy nie wychodził mi biszkopt i kupowałam zawsze gotowe spody,do czasu aż znalazłam ten przepis.

                          • Zamieszczone przez Usianka
                            Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

                            8 jajek
                            150g cukru pudru
                            200g mąki

                            zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
                            białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
                            Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

                            własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

                            U mnie to się nazywa ucierany, nie biszkopt hmmm

                            • Zamieszczone przez beamama
                              U mnie to się nazywa ucierany, nie biszkopt hmmm

                              ucierane to z masłem – przynajmniej u mnie

                              • [QUOTE=JoannaR;1554221]Mialam ten sam problem co Ty.
                                Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

                                I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

                                Składniki:
                                4 jajka
                                szklanka cukru
                                szklanka mąki luksusowej
                                1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
                                2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
                                łyżka octu

                                Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
                                Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉

                                Dziękuję baaaaaaaaaaardzo 🙂 w końcu zostałam królową biszkoptu 🙂 wyszedł rewelacyjny nikt mi nie wierzył jak postawiłam na stole, że sama zrobiłam.

                                • Zamieszczone przez Zuzia26
                                  [QUOTE=JoannaR;1554221]Mialam ten sam problem co Ty.
                                  Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

                                  I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

                                  Składniki:
                                  4 jajka
                                  szklanka cukru
                                  szklanka mąki luksusowej
                                  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
                                  2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
                                  łyżka octu

                                  Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
                                  Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉

                                  Dziękuję baaaaaaaaaaardzo 🙂 w końcu zostałam królową biszkoptu 🙂 wyszedł rewelacyjny nikt mi nie wierzył jak postawiłam na stole, że sama zrobiłam.

                                  Przepis identyczny jak ten co ja podawalam z tym ze ja nie daje octu. No i w moim jest wiecej jajek i pewnie wychodzi wiekszy:)

                                  • Zamieszczone przez JoannaR
                                    Mialam ten sam problem co Ty.
                                    Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

                                    I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

                                    Składniki:
                                    4 jajka
                                    szklanka cukru
                                    szklanka mąki luksusowej
                                    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
                                    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
                                    łyżka octu

                                    Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
                                    Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉

                                    To są składniki na biszkopt do dużej tortownicy? Da się go potem przekroić na 3 płaty?

                                    • Na duza tortownice lepiej zrobic biszkopt z 6 lub 8 jajek

                                      • Zamieszczone przez egipcjanka
                                        To są składniki na biszkopt do dużej tortownicy? Da się go potem przekroić na 3 płaty?

                                        No swobodnie. On piękni wyrasta.

                                        • Zamieszczone przez EwkaM
                                          ja inaczej robię

                                          5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

                                          Ewa dzieki wielkie za ten przepis. Biszkopt pieklam pierwszy raz w zyciu – wyszedl rewelacyjnie. Dzisiaj maz ma imieniny i zrobilam mu niespodzianke :D.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na biszkopt -pomocy !!

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general