Przepis na biszkopt -pomocy !!

Diewczyny, nie potrafię zrobić biszkoptu a ponoć jest to jedno z łatwiejszych ciast, jak na złość Mąż już kilka tygodni błaga mnie o biszkopt z galaretką no i jak wczoraj spróbowałam (chyba po raz setny) zrobić to znowu podeszwa 🙁 jeżeli macie jakiś rozumoodporny przepis to będę wdzięczna 🙂

37 odpowiedzi na pytanie: Przepis na biszkopt -pomocy !!

mumcia Dodane ponad rok temu,

5 jaj
szkl. mąki
szkl.cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

ubić jajka na puszysto, dodać cukier ubić jeszcze raz, dodać mąkę i proszek do pieczenia i ubijać do bólu:)
wlać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą
hop do piekarnika na 40-45 minut
najlepiej sprawdzać czy gotowe wykałaczką
jeśli jest sucha i nie poobklejana to ciasto gotowe:)
ten przepis u mnie zawsze działa i robię go jako bazę do tortów niam

powodzenia

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Zuzia26:Diewczyny, nie potrafię zrobić biszkoptu a ponoć jest to jedno z łatwiejszych ciast, jak na złość Mąż już kilka tygodni błaga mnie o biszkopt z galaretką no i jak wczoraj spróbowałam (chyba po raz setny) zrobić to znowu podeszwa 🙁 jeżeli macie jakiś rozumoodporny przepis to będę wdzięczna 🙂
ja inaczej robię

5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

kiara Dodane ponad rok temu,

Ten biszkopt ZAWSZE mi wychodzi:):
6 jaj,
1,5 szkl cukru,
1 szkl maki ziemniaczanej,
0,5 szkl maki pszennej,
1,5 lyzeczki pr. do pieczenia

Jajka ubijac na parze dodajac cukier, po troszeczku dosypywac maki wymieszane ze soba i pr. do pieczenia. Do piekarnika na az upiecze sie na zloty kolor:)
Zapomnialam dodac, ze jajka trzeba ubic do bialosci, tak ok 15 min. 🙂

jane Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:ja inaczej robię

5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

Tak mnie tez mama uczyla – wtedy ten biszkopt taki delikatny wychodzi.

zuzia81 Dodane ponad rok temu,

Dzięki, jutro próba 🙂 będę sprawdzała wszystkie przepisy a co mi tam 🙂

usianka Dodane ponad rok temu,

Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

8 jajek
150g cukru pudru
200g mąki

zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Usianka:Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

8 jajek
150g cukru pudru
200g mąki

zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂
ja tyż z jabłkiem uwielbiam – z tym że kroję na ćwiartki, mocno zsypuje cynamonem i ukladam juz w tortownicy

miamia Dodane ponad rok temu,

to ja jeszcze mój dorzucę – a dokładnie mojej babci :):

– 6 jajek
-15 dkg mąki
-15 dkg cukru

Z białek ubić pianę, w czasie ubijania po trochu dodawać cukier, jak jest sztywna dodać żółtka i mąkę, wymieszać delikatnie i wyłożyć do blachy wysmrowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w ok 180 stopniach 35-40 minut
zawsze wychodzi!!!

syla27 Dodane ponad rok temu,

to i ja podam swoj …
4 jajka
1 szk. cukru
1,5 szk. maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
8 lyzek oleju
8 lyzek wody
sok z cytryny

bialka ubic na sztywno po trochu dodawac cukier i ubijac do calkowitej sztywnosci potem dodac zoltka i wymieszac lyzka … dodac make po trochu i wymieszac … wode, olej – wymieszac, sok z cytryny piec 45min. 180st.

ten biszkopt jest taki pulchniutki pycha …

nikeewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:ja inaczej robię

5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

Ja też po dodaniu mąki mieszam delikatnie i krótko. Puszystość biszkoptu zależy od mąki i jajek. Jeśli jajka to tylko wiejskie, od kurek które chodzą sobie po trawce, a mąki używam Szymanowskiej. Kiedyś użyłam jajek ze sklepu – fermowych i zamiast pulchnego biszkoptu wyszła twarda zelówka.

joannar Dodane ponad rok temu,

Mialam ten sam problem co Ty.
Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu

Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉

gabrycha Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JoannaR:Mialam ten sam problem co Ty.
Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu

Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉
Potwierdzam,mam taki sam przepis,jest rewelacyjny:)Nigdy nie wychodził mi biszkopt i kupowałam zawsze gotowe spody,do czasu aż znalazłam ten przepis.

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Usianka:Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

8 jajek
150g cukru pudru
200g mąki

zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

U mnie to się nazywa ucierany, nie biszkopt hmmm

usianka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:U mnie to się nazywa ucierany, nie biszkopt hmmm

ucierane to z masłem – przynajmniej u mnie

zuzia81 Dodane ponad rok temu,

[QUOTE=JoannaR;1554221]Mialam ten sam problem co Ty.
Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu

Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉

Dziękuję baaaaaaaaaaardzo 🙂 w końcu zostałam królową biszkoptu 🙂 wyszedł rewelacyjny nikt mi nie wierzył jak postawiłam na stole, że sama zrobiłam.

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Zuzia26:[QUOTE=JoannaR;1554221]Mialam ten sam problem co Ty.
Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu

Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉

Dziękuję baaaaaaaaaaardzo 🙂 w końcu zostałam królową biszkoptu 🙂 wyszedł rewelacyjny nikt mi nie wierzył jak postawiłam na stole, że sama zrobiłam.

Przepis identyczny jak ten co ja podawalam z tym ze ja nie daje octu. No i w moim jest wiecej jajek i pewnie wychodzi wiekszy:)

egipcjanka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JoannaR:Mialam ten sam problem co Ty.
Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu

Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉

To są składniki na biszkopt do dużej tortownicy? Da się go potem przekroić na 3 płaty?

kiara Dodane ponad rok temu,

Na duza tortownice lepiej zrobic biszkopt z 6 lub 8 jajek

joannar Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez egipcjanka:To są składniki na biszkopt do dużej tortownicy? Da się go potem przekroić na 3 płaty?

No swobodnie. On piękni wyrasta.

dagi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:ja inaczej robię

5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

Ewa dzieki wielkie za ten przepis. Biszkopt pieklam pierwszy raz w zyciu – wyszedl rewelacyjnie. Dzisiaj maz ma imieniny i zrobilam mu niespodzianke 😀 .

kamelia Dodane ponad rok temu,

Dołożę swój przepis. 🙂

4 jajka
2/3 szklanki cukru kryształu (lub nawet mniej, do smaku)
4 kopiaste łyzki stołowe mąki (tyle łyżek mąki ile jajek, łatwo zapamiętać)
łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijam białka ze szczyptą soli. Dosypuję cukier i ubijam na sztywno. Wlewam żółtka, ubijam dalej. W drugiej misce mam przygotowaną przesianą mąkę z proszkiem. Do jajek dodaję powoli mąkę (nie odrotnie!) i mieszam łyżką. Delikatnie i nie za długo, nie musi być idealnie wymieszane. Do formy i na ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Bez termoobiegu. Na koniec zostawiam ciasto chwilę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Studzę w formie, nie przekładam bo opadnie.

victoria251 Dodane ponad rok temu,

sama tez go sprobuje, bo ja takie biszkoptowe beztalencie jestem, zobaczymy czy to wyjdzie;)

bep Dodane ponad rok temu,

Podnoszę. Bo co rusz szukam tego przepisu co JoannaR podawała. Aż przestałam piec ten, który królował u nas od zawsze :Strach:
Ot potęga i magia forum :Śmiech:

snoopy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Usianka:Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

8 jajek
150g cukru pudru
200g mąki

zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂
a te jabłka to surowe rozumiem?
na blache ciasto, potem jabłka? czy jak? :Wstyd:
i ile tych jabłek ma być?

usianka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez alina24:a te jabłka to surowe rozumiem?
na blache ciasto, potem jabłka? czy jak? :Wstyd:
i ile tych jabłek ma być?

za pózno? :Niepewny:

Biszkopt na blache, przed samym wstawieniem do piekarnika na wierzch surowe, pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Lekko utoną w trakcie pieczenia, ale na dno nei powinny dotrzec. U mnie na tortownice idzie 1-2 jablka – zaleznie od wielkosci jablek i tego ile mlode podkradnie 😉

snoopy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Usianka:za pózno? :Niepewny:

noo 🙂
ale to nic 😉
Zamieszczone przez Usianka:

Biszkopt na blache, przed samym wstawieniem do piekarnika na wierzch surowe, pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Lekko utoną w trakcie pieczenia, ale na dno nei powinny dotrzec. U mnie na tortownice idzie 1-2 jablka – zaleznie od wielkosci jablek i tego ile mlode podkradnie 😉

zrobiłam z brzoskwiniami (ale z przepisu EwkiM) ale tylko dlatego, ze miałam tylko jedno jabłko i to mi się wydawało za mało
brzoskwinie pokroiłam na cienkie plasterki
i położyłam na surowe ciasto i tak własnie lekko się utopiły

kolejne będzie z jabłkami z twojego przepisu, coś czuję ze już za kilka dni 🙂

snoopy Dodane ponad rok temu,

o takie wyszło!

wyjęłam z piekarnika niecałą godzinkę temu
i już zostało tylko pół cista :Wow!:

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Usianka:ucierane to z masłem – przynajmniej u mnie

tak tak ucierane jest z tłuszczem a biszkopt tradycyjny ortodoksyjnie 😀 bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia

snoopy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dorotka1:a biszkopt tradycyjny ortodoksyjnie 😀 bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia
czyli to moje to nie biszkopt z brzoskwiniami
tylko ciasto z brzoskwiniami 😀

jak zwał tak zwał, a po cieście juz nie ma śladu :Wstyd:

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Usianka:Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

8 jajek
150g cukru pudru
200g mąki

zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

mnie przekonałaś tymi plasterkami jabłek -lece robic

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez alina24:o takie wyszło!

wyjęłam z piekarnika niecałą godzinkę temu
i już zostało tylko pół cista :Wow!:

rewelacja Alina nie dziewie sie ze zeszło…..az sie prosi o kawałek do kawy ….nie no koniec czytanie …lece robic

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Usianka:ucierane to z masłem – przynajmniej u mnie

albo z margaryna

dagi Dodane ponad rok temu,

Boze i po co znowu tu wchodzilam.
Ide piec biszkopt z jablkami tym razem :Wstyd:.

lea Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JoannaR:Mialam ten sam problem co Ty.
Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.


Czy ktoś wie, jakie ciasto miała tu na myśli Joasia?

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Lea:Czy ktoś wie, jakie ciasto miała tu na myśli Joasia?

juz wiem 🙂

dzieki Dżo 🙂

Składniki:
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 jaja
25 dag tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

**********
czas: 60 minut
porcje: 6-8
koszt: niedrogie
kalorie: mało

Do tłuszczu dodać cukrier, utrzeć, dorzucić całe jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Wyłożyć ciasto do tortownicy 32 cm średnicy i piec w temp. 175 st. C na złoty kolor.

lea Dodane ponad rok temu,

dzieki dot

zrobilam wg przepisu z octem

u mnie niestety nie wyszlo tego na 3 warstwy
a poza tym nie wiem, jak mąką ziemniaczaną moze to wyjsc pulchne
u mnie wyszlo nie najgorsze

superbasiek Dodane ponad rok temu,

własnie upiekłam pierwszego w życiu biszkopta :D…. udał się, dzięki Ewa, z twojego przepisu, jak go obsmaruję to pokażę w tortowym wątku 🙂 … moje chłopaki mają jutro urodziny 😀

Pozdrówki 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na biszkopt -pomocy !!?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
koktajle owocowe?
Kochane, jak sie robi takie koktajle? tzn. do czego te owoce sie dodaje, do mleka, jogurtu naturalnego czy jeszcze czegos innego? Chodzi za mna taki koktajl bananowy albo z czarnych pozeczek:)
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Żal mi dziewczyny z naszej klasy...
[url=http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,5163538.html]Żal mi dziewczyny z naszej klasy...[/url] Co o tym sądzicie? ja mam mieszane uczucia...zobaczę, czy ktoś wysnuje podobne wnioski!
Czytaj dalej