Przepis na biszkopt -pomocy !!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 38)
  • Autor
    Wpisy
  • #93351

    zuzia81

    Diewczyny, nie potrafię zrobić biszkoptu a ponoć jest to jedno z łatwiejszych ciast, jak na złość Mąż już kilka tygodni błaga mnie o biszkopt z galaretką no i jak wczoraj spróbowałam (chyba po raz setny) zrobić to znowu podeszwa 🙁 jeżeli macie jakiś rozumoodporny przepis to będę wdzięczna 🙂

    #1820873

    mumcia

    5 jaj
    szkl. mąki
    szkl.cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia

    ubić jajka na puszysto, dodać cukier ubić jeszcze raz, dodać mąkę i proszek do pieczenia i ubijać do bólu:)
    wlać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą
    hop do piekarnika na 40-45 minut
    najlepiej sprawdzać czy gotowe wykałaczką
    jeśli jest sucha i nie poobklejana to ciasto gotowe:)
    ten przepis u mnie zawsze działa i robię go jako bazę do tortów niam

    powodzenia



    #1820874

    Anonim

    Zamieszczone przez Zuzia26
    Diewczyny, nie potrafię zrobić biszkoptu a ponoć jest to jedno z łatwiejszych ciast, jak na złość Mąż już kilka tygodni błaga mnie o biszkopt z galaretką no i jak wczoraj spróbowałam (chyba po raz setny) zrobić to znowu podeszwa 🙁 jeżeli macie jakiś rozumoodporny przepis to będę wdzięczna 🙂

    ja inaczej robię

    5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

    #1820875

    kiara

    Ten biszkopt ZAWSZE mi wychodzi:):
    6 jaj,
    1,5 szkl cukru,
    1 szkl maki ziemniaczanej,
    0,5 szkl maki pszennej,
    1,5 lyzeczki pr. do pieczenia

    Jajka ubijac na parze dodajac cukier, po troszeczku dosypywac maki wymieszane ze soba i pr. do pieczenia. Do piekarnika na az upiecze sie na zloty kolor:)
    Zapomnialam dodac, ze jajka trzeba ubic do bialosci, tak ok 15 min. 🙂

    #1820876

    jane

    Zamieszczone przez EwkaM
    ja inaczej robię

    5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

    Tak mnie tez mama uczyla – wtedy ten biszkopt taki delikatny wychodzi.

    #1820877

    zuzia81

    Dzięki, jutro próba 🙂 będę sprawdzała wszystkie przepisy a co mi tam 🙂



    #1820878

    usianka

    Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

    8 jajek
    150g cukru pudru
    200g mąki

    zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
    białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
    Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

    własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

    #1820879

    Anonim

    Zamieszczone przez Usianka
    Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

    8 jajek
    150g cukru pudru
    200g mąki

    zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
    białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
    Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

    własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

    ja tyż z jabłkiem uwielbiam – z tym że kroję na ćwiartki, mocno zsypuje cynamonem i ukladam juz w tortownicy

    #1820880

    miamia

    to ja jeszcze mój dorzucę – a dokładnie mojej babci :):

    – 6 jajek
    -15 dkg mąki
    -15 dkg cukru

    Z białek ubić pianę, w czasie ubijania po trochu dodawać cukier, jak jest sztywna dodać żółtka i mąkę, wymieszać delikatnie i wyłożyć do blachy wysmrowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w ok 180 stopniach 35-40 minut
    zawsze wychodzi!!!

    #1820881

    syla27

    to i ja podam swoj …
    4 jajka
    1 szk. cukru
    1,5 szk. maki
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    8 lyzek oleju
    8 lyzek wody
    sok z cytryny

    bialka ubic na sztywno po trochu dodawac cukier i ubijac do calkowitej sztywnosci potem dodac zoltka i wymieszac lyzka … dodac make po trochu i wymieszac … wode, olej – wymieszac, sok z cytryny piec 45min. 180st.

    ten biszkopt jest taki pulchniutki pycha …



    #1820882

    nikeewa

    Zamieszczone przez EwkaM
    ja inaczej robię

    5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;

    Ja też po dodaniu mąki mieszam delikatnie i krótko. Puszystość biszkoptu zależy od mąki i jajek. Jeśli jajka to tylko wiejskie, od kurek które chodzą sobie po trawce, a mąki używam Szymanowskiej. Kiedyś użyłam jajek ze sklepu – fermowych i zamiast pulchnego biszkoptu wyszła twarda zelówka.

    #1820883

    joannar

    Mialam ten sam problem co Ty.
    Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

    I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

    Składniki:
    4 jajka
    szklanka cukru
    szklanka mąki luksusowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
    łyżka octu

    Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
    Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉



    #1820884

    gabrycha

    Zamieszczone przez JoannaR
    Mialam ten sam problem co Ty.
    Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀

    I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.

    Składniki:
    4 jajka
    szklanka cukru
    szklanka mąki luksusowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
    łyżka octu

    Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
    Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉

    Potwierdzam,mam taki sam przepis,jest rewelacyjny:)Nigdy nie wychodził mi biszkopt i kupowałam zawsze gotowe spody,do czasu aż znalazłam ten przepis.

    #1820885

    beamama

    Zamieszczone przez Usianka
    Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:

    8 jajek
    150g cukru pudru
    200g mąki

    zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
    białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
    Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)

    własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂

    U mnie to się nazywa ucierany, nie biszkopt hmmm

    #1820886

    usianka

    Zamieszczone przez beamama
    U mnie to się nazywa ucierany, nie biszkopt hmmm

    ucierane to z masłem – przynajmniej u mnie

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 38)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close