Diewczyny, nie potrafię zrobić biszkoptu a ponoć jest to jedno z łatwiejszych ciast, jak na złość Mąż już kilka tygodni błaga mnie o biszkopt z galaretką no i jak wczoraj spróbowałam (chyba po raz setny) zrobić to znowu podeszwa 🙁 jeżeli macie jakiś rozumoodporny przepis to będę wdzięczna 🙂
37 odpowiedzi na pytanie: Przepis na biszkopt -pomocy !!
5 jaj
szkl. mąki
szkl.cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
ubić jajka na puszysto, dodać cukier ubić jeszcze raz, dodać mąkę i proszek do pieczenia i ubijać do bólu:)
wlać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą
hop do piekarnika na 40-45 minut
najlepiej sprawdzać czy gotowe wykałaczką
jeśli jest sucha i nie poobklejana to ciasto gotowe:)
ten przepis u mnie zawsze działa i robię go jako bazę do tortów niam
powodzenia
ja inaczej robię
5 jaj ubijam razem z 1,5 szk. cukru; mąkę (2 szkl.) mieszam z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka czubata) i DELIKATNIE dosypuję łyzkami do jaj delikatnie mieszając; i do tortownicy;
Ten biszkopt ZAWSZE mi wychodzi:):
6 jaj,
1,5 szkl cukru,
1 szkl maki ziemniaczanej,
0,5 szkl maki pszennej,
1,5 lyzeczki pr. do pieczenia
Jajka ubijac na parze dodajac cukier, po troszeczku dosypywac maki wymieszane ze soba i pr. do pieczenia. Do piekarnika na az upiecze sie na zloty kolor:)
Zapomnialam dodac, ze jajka trzeba ubic do bialosci, tak ok 15 min. 🙂
Tak mnie tez mama uczyla – wtedy ten biszkopt taki delikatny wychodzi.
Dzięki, jutro próba 🙂 będę sprawdzała wszystkie przepisy a co mi tam 🙂
Po testowaniu kilku przepisów wybrałam taki:
8 jajek
150g cukru pudru
200g mąki
zółtka + cukier – utrzeć aż zbieleje
białka ubić na sztywno i dodawać do żóltek na zmiane z przesianą mąką i bardzo delikatnie mieszać
Pieke w piekarniku nagrzanym do 180stopni prez 35 minut (nie na teromoobiegu tylko grzałka górna i dolna)
własnie wyjęłam z piekarnika – piekłam z platerkami jabłek – mniam 🙂
ja tyż z jabłkiem uwielbiam – z tym że kroję na ćwiartki, mocno zsypuje cynamonem i ukladam juz w tortownicy
to ja jeszcze mój dorzucę – a dokładnie mojej babci :):
– 6 jajek
-15 dkg mąki
-15 dkg cukru
Z białek ubić pianę, w czasie ubijania po trochu dodawać cukier, jak jest sztywna dodać żółtka i mąkę, wymieszać delikatnie i wyłożyć do blachy wysmrowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w ok 180 stopniach 35-40 minut
zawsze wychodzi!!!
to i ja podam swoj…
4 jajka
1 szk. cukru
1,5 szk. maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
8 lyzek oleju
8 lyzek wody
sok z cytryny
bialka ubic na sztywno po trochu dodawac cukier i ubijac do calkowitej sztywnosci potem dodac zoltka i wymieszac lyzka… dodac make po trochu i wymieszac… wode, olej – wymieszac, sok z cytryny piec 45min. 180st.
ten biszkopt jest taki pulchniutki pycha…
Ja też po dodaniu mąki mieszam delikatnie i krótko. Puszystość biszkoptu zależy od mąki i jajek. Jeśli jajka to tylko wiejskie, od kurek które chodzą sobie po trawce, a mąki używam Szymanowskiej. Kiedyś użyłam jajek ze sklepu – fermowych i zamiast pulchnego biszkoptu wyszła twarda zelówka.
Mialam ten sam problem co Ty.
Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀
I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.
Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu
Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉
Potwierdzam,mam taki sam przepis,jest rewelacyjny:)Nigdy nie wychodził mi biszkopt i kupowałam zawsze gotowe spody,do czasu aż znalazłam ten przepis.
U mnie to się nazywa ucierany, nie biszkopt hmmm
ucierane to z masłem – przynajmniej u mnie
[QUOTE=JoannaR;1554221]Mialam ten sam problem co Ty.
Mam dwa NIEZAWODNE przepisy. Jeden to ciasto po prostu, które u mnie często jest bazą do wszystkiego 😀
I drugi niezawodny biszkopt. Prawdziwy. Jego nie można zkaszanić. Brzmi dziwnie, ale jest booossski. Wilgotny, puszysty.
Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu
Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia – ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor – sprawdzamy patyczkiem i gotowe 😉
Dziękuję baaaaaaaaaaardzo 🙂 w końcu zostałam królową biszkoptu 🙂 wyszedł rewelacyjny nikt mi nie wierzył jak postawiłam na stole, że sama zrobiłam.
Przepis identyczny jak ten co ja podawalam z tym ze ja nie daje octu. No i w moim jest wiecej jajek i pewnie wychodzi wiekszy:)
To są składniki na biszkopt do dużej tortownicy? Da się go potem przekroić na 3 płaty?
Na duza tortownice lepiej zrobic biszkopt z 6 lub 8 jajek
No swobodnie. On piękni wyrasta.
Ewa dzieki wielkie za ten przepis. Biszkopt pieklam pierwszy raz w zyciu – wyszedl rewelacyjnie. Dzisiaj maz ma imieniny i zrobilam mu niespodzianke :D.
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na biszkopt -pomocy !!