przepis na piernik – pilne!!!!!!

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #32608

    k8-77

    pilnie poszukuje przepisu na piernik – mąż zaczyna straszyc rozwodem;)))))))))))))))
    chodzi mi jednak o przepis, do którego:
    a) nie używa sie kopy jaj i tony miodu (moga byc, ale w mniejszej ilości – finanse moje w gruzach;((
    b) nie potrzeba 6 tygodni odstania ciasta

    jesli by ktoś coś pisal, bardzo prosze napisac, w jakiej foremce to upiec (duzej, malej, waskiej) – nie jestem zbyt wprawiona w pieczeniu ciast.

    z gory dziekuje
    k8 i … (+ mąż wirtualnie)

    #430220

    annah

    Re: przepis na piernik – pilne!!!!!!

    jest tu przepis” piernik Kosi”, musisz poszukac ,rewelacyjny, mnie bynajmniej smakuje i mojej rodzinie, szybko sie robi ach..ale narobilas mi smaku.No i mozna go jesc od razu!!Oczywiscie jak przestygnie

    Anna i Maksiu 12.01.03



    #430221

    k8-77

    dzięki;))

    znalazlam przepis, sproboje zrobic w sobote
    pozdrawiam
    k8 i …?

    #430222

    pigmej

    Re: przepis na piernik – pilne!!!!!!

    Polecam przepis z opokowania Przyprawy korzennej dr.Otkera lub gotowy piernik kętrzyński z delekty. Wcale się nie napracujesz, koszt też niski a pychotka. Oczywiście według własnego gustu smakowego:))))))

    Pigmej + Kubuś /07.12.03/

    #430223

    sliczna24

    Re: przepis na piernik – pilne!!!!!!

    60 dag (3 szklanki) mąki,
    12 dag ( 1/2 szklanki) cukru,
    1 szklanka mleka,
    25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
    1-2 jaj,
    5 dag margaryny,
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    przyprawa piernikowa lub zmielone przyprawy, takie jak: cynamon, goździki, imbir, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie,
    tłuszcz i tarta bułka do formy

    Zagotować mleko z miodem, cukrem (2 łyżeczki cukru pozostawić) i tłuszczem. Dodać przyprawy korzenne. Gorącą mieszaninę wylać na przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i wypełnić ciastem. Piec około 60 min w ciepłym piekarniku.

    Dorota i Zosia <16.07.2003.>

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close