Przepis na WZ-kę, albo/i karpatkę

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #108666

    bep

    Ma któraś dobra duszyczka i poratuje. Najlepiej dwoma przepisami :Hyhy:
    Tylko błagam – karpatka nie taka torebkowa 😀 Tylko to ciasto i jakiś dobry krem 🙂

    #4605148

    wioletta-w

    KARPATKA

    ciasto:
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    zagotować wodę z margaryną,na gotujące się wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy żeby się nie przypaliło dopóki będzie odchodzić od boków i dna,zrobi się taka kula z ciasta
    ostudzić
    dodawać po kolei 5 jajek (w całości) i zmiksować
    podzielić na pół i rozłożyć na dwie takie same blaszki,upiec na złoty kolor
    ja piękę każdą osobno wtedy wychodzą mi wielkie fale:)w 180 stopniach

    a masa za momencik muszę poszukać:)



    #4605149

    wioletta-w

    krem jest dość drogi w produkty ale mi najbardziej smakuje,bo jest delikatny i nie czuć margaryny…

    krem:
    370ml mleka
    3/4 kostki margaryny (można dać 1/2kostki próbować żeby nie było za dużo)
    6 żółtek
    1 budyń waniliowy z cukrem
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej

    120ml mleka wymieszać z żółtkami,cukrem,budyniem i mąką,pozostałe mleko zagotować,wlać roztrzepaną masę na gotujące się mleko i ugotować budyń,ostudzić
    letni albo zimny zmiksować z margaryną

    #4605150

    bep

    Senk Ju!
    Ten krem jest fajny! Z pewnością wypróbuję!

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close