Przepisy na szybki, prosty i pyszny chleb…

Zakładam ten wątek zawczasu 🙂
Ja pewnie nie jedyna szykuję się do zakupu automatu z LIdla 🙂 Jeszcze go nie mam, ale już przygotowuje się ostro do pieczenia. Proponuję ten własnie wątek zasilić sprawdzonymi przepisami na chlebek z automatu. Podzielcie się również swoimi doświadczeniami, jakie produkty kupić, itp.
Ja zamówiłam na allegro książkę ze 120-toma przepisami na chleb – jeżeli któryś wypróbuję – to nie omieszkam podzielić się wrażeniami 🙂

Pozdrawiam i mam nadzieję, że wątek się rozrośnie, szczególnie po 15-tym stycznia 😀

34 odpowiedzi na pytanie: Przepisy na szybki, prosty i pyszny chleb…

gocha12009-01-15 12:50:31

I co, kupilyscie? U nas w Lidlu straaasznie duzo ludzi, ale tylko ja bralam automat. Jeszcze nie rozpakowalam 🙂

klucha2009-01-15 16:23:56

czekam
mąż rano przed pracą kupił
jeszcze nie wrócił z pracy

ochanecik2009-01-15 19:05:22

kupiłam. Właśnie próbuję. Efekt ma być za 2,5 godz. Dam znać jutro:)

gabrycha2009-01-15 19:31:17

Zamieszczone przez Klucha:czekam
mąż rano przed pracą kupił
jeszcze nie wrócił z pracy

Ja muszę troszkę poczekać aż go dostanę,ale kupiony jest:Hura!:
Poczytam o Waszych wrażeniach narazie:)
Klucha mąż na urodziny sobie kupił? 😉

klucha2009-01-15 19:36:58

on jeszcze o tym nie wie
dowie się jak upiecze się chlep i włozę mu świeczki w niego 🙂

gabrycha2009-01-15 19:43:58

Zamieszczone przez Klucha:on jeszcze o tym nie wie
dowie się jak upiecze się chlep i włozę mu świeczki w niego 🙂

Prawdziwie niezapomniany tort:)

ochanecik2009-01-16 09:12:57

wyszedł pyszny:) A najpyszniejszy jest ciepły z masełkiem. Zjedliśmy z mężem prawie cały od razu:)

klucha2009-01-16 10:12:25

mój też wyszedł pyszny
poszedł caly 🙂
dziś piekę następnny

2009-01-16 11:27:52

trochę nie na temat…

przepraszam autorkę wątku, trochę nie na temat- ale tak chwalicie ten automat z Lidla ze ochoty nabralam- zreszta ochote mam juz od dawna, ale na taki Moulinexa co to bagietki mozna wnim wyprrodukowac- mam wrazenie ze chelb to dla nas za duzo, i ze bagietki sie latwiej kroi i w ogole………..ale ten z Lidla polowe tanszy i taki wychwalany- jak myslicie Lidl czy Moulinex z bagietkami? Da sie bez tych bagietek zyc? jak taki chlebek z automatu kroi sie na drugi dzien np ?

gocha12009-01-16 11:34:56

Mnie właśnie skusiła cena. A co do bagietek i bułeczek – też je można zrobic w tym automacie, tylko upiec w piekarniku. Automat ci ciasto wyrobi, tam wyrośnie, a ty później przenosisz uformowane bułeczki na blache i do piekarnika.

Tak mi się wydaje, ze w tym z Moulinexa tez trzeba bagietki formowac (nie mam go, wiec moze sie myle?), wiec w sumie duzo wiecej pracy nie ma. No i na zdjeciach widzialam, ze w automacie tylko dwie bagietki sie pieka, a na blaszke mozesz wiecej wsadzic 🙂

Co do krojenia sie nie wypowiem, bo jeszcze nie piekłam (nie mam mnie w domu przez weekend, wiec dam znac w poniedzialek 🙂 )

ochanecik2009-01-16 14:50:51

na drugi dzień kroi się bardzo dobrze, tylko nie jest już skórka taka chrupiąca jak pierwszego dnia:)

klucha2009-01-16 16:01:11

Zamieszczone przez ochanecik:na drugi dzień kroi się bardzo dobrze, tylko nie jest już skórka taka chrupiąca jak pierwszego dnia:)
powiem nawet że na drugi dzień kroi się znacznie lepiej

kasialublin2009-01-16 18:17:55

Ja mam Moulinexa ale tego bez bagietek i nie zamieniałabym go na żadnego innego. Po pierwsze i najważniejsze ma 2 mieszadła!! a nie 1 a to jest duuuża różnica w wymieszaniu ciasta. Nie wiem jak ten z Lidla ale ja bardzo sczesto robię w nim ciasto drożdzowe, które rewelacyjnie w nim wyrasta(np na pizze) a potem tylko siup i do piekarnika. Polecam Mouilinexa i z serwisem nie ma problemu.Zapomniałam napisać że piekę chleb przeważnie z mieszanek gotowych niemieckic(siostra mnie zaopatrza) ale te z Lidla które czasem się pojawiają też są dobre- po dodaniu różnych ziarenek itp.
Kasia i …

Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003

klucha2009-01-16 19:40:56

ten model z Lidla też ma dwa mieszadła, też ma 12 programów:
1. normalny – biale, pszrenno-razowy
2. kruche – z delikatnej mąki
3. razowe
4. słodkie – chleb z dodatkiem soków owocowych, wiórek kokosowych, roszynek, suszonych owoców, czekolady, cukru
5. express,
6. ciasto zagniatane – ciasto drożdżowe na bułki, pizzę, chałki
7. makaron,
8. maślanka – chleby wytwarzane z maślanki
9. bezglutenowe,
10. ciasto,
11. konfitura,
12. pieczenie

ps. mam robota kuchennego moulinexa, serwis nie jest taki bezproblemowy 🙂

2009-01-17 08:51:35

dziewczeta dajcie te przepisy…..

proooooszee…..szukam w necie i szukam, ale nie znalazlam nic na ten automat z lidla…. napiszcie mi prosze przepis ktory Wam wyszedl z tej maszynki z Lidla…

klucha2009-01-17 09:25:38

Zamieszczone przez gucia:proooooszee…..szukam w necie i szukam, ale nie znalazlam nic na ten automat z lidla…. napiszcie mi prosze przepis ktory Wam wyszedl z tej maszynki z Lidla…
robiłam dwa chleby z mieszanki
jedna lidlowska druga z firmy chlebpolski [Zobacz stronę]

w kaciku polecam jest wątek o tym automacie, tam też wkleiłam linka do instrukcji w pdf

2009-01-17 09:42:07

Zamieszczone przez Klucha:robiłam dwa chleby z mieszanki
jedna lidlowska druga z firmy chlebpolski [Zobacz stronę]

w kaciku polecam jest wątek o tym automacie, tam też wkleiłam linka do instrukcji w pdf

Klucha, czytalam- ale wlasnie problem u mnie z mieszankami- nie ma w calym Szczecinie- zamowie sobie w necie ale bede musiala kilka dni poczekac, a ja chce JUZ chlebek 🙂 A z instrukcji popelnilam 2 ale zaden nie wyszedl- podejrzewam ze jakis haczyk jest w tej “kostce” drozdzy ( jak stoi w instrukcji)- dalam kostke to mi chleb “wyszedl” z automatu- a co do tych suszonych pewnosci nie mam bo np w przepsie jest porcja drozdzy i 630 maki a na drozdzach stoi ze torebka drozdzy ma byc na 0,5 kg maki i nie wiem czy sie trzymac przepisu z instrukcji czy tego co na drozdzach stoi…..:)) No ze mna w kwestii wypiekow to jak z mlotkiem- jak nie mam wszystkiego czarno na bialym to lipa……

klucha2009-01-17 12:18:07

czytałam te przepisy z książeczki
i dla mnie problem w tym z tymi drożdżami że np te świeże są dostępne w różnych gramaturach i teraz np. jaką dopasować. nie wiem jak z gramaturą suchych, ja kupiłam w tesco 7 gramowe, a do mieszanki musiałam dodać 5 g

edit. teraz patrzę na stronie chleba polskiego że oni maja drożdże w 8 g.

a w książeczce napisane dodać drożdże ale nie jest napisane ile.
więc myślę że problem leży w drożdżach tym bardziej że ci wypłynęło z formy

ale ja specjalistką w tej dziedzinie nie jestem 🙂

2009-01-18 07:57:27

udalo sie 🙂

Zamieszczone przez Klucha:czytałam te przepisy z książeczki
i dla mnie problem w tym z tymi drożdżami że np te świeże są dostępne w różnych gramaturach i teraz np. jaką dopasować. nie wiem jak z gramaturą suchych, ja kupiłam w tesco 7 gramowe, a do mieszanki musiałam dodać 5 g

edit. teraz patrzę na stronie chleba polskiego że oni maja drożdże w 8 g.

a w książeczce napisane dodać drożdże ale nie jest napisane ile.
więc myślę że problem leży w drożdżach tym bardziej że ci wypłynęło z formy

ale ja specjalistką w tej dziedzinie nie jestem 🙂

w koncu udal mi sie pierwszy wypiek- kupilam mieszanke w Auchanie- “chleb wiejski” zrobilam wg przepisu na opakowaniu mieszanki ( ktory rozni sie nieco od przepisu w instrukcji wypiekacza) – pozniej wydawalo mi sie ze jednak powinnam wg tej instrukcji z opiekacza, bo chlebek kiepsko rokowal- ale w koncu wszystko sie udalo i wyszla mi prawie cala blaszka ( z jednej strony byla pusta…) chlebka wiejskiego- zniknal na raz, i teraz musze jakies bulki wypiec zeby bylo co jesc..:)

justik2009-01-18 08:26:09

Mieszanki takie jak w Eko-Market można kupić w Tesco. My dajemy 5 g drożdży suchych lub 12 g drożdży z kostki na 0,5kg mąki i chlebki wychodzą bardzo dobre. Czasem kupujemy też mieszanki przez internet ([Zobacz stronę]) – mają przepyszne, pachnące chlebki.

2009-01-18 10:12:26

Zamieszczone przez Justik:Mieszanki takie jak w Eko-Market można kupić w Tesco. My dajemy 5 g drożdży suchych lub 12 g drożdży z kostki na 0,5kg mąki i chlebki wychodzą bardzo dobre. Czasem kupujemy też mieszanki przez internet ([Zobacz stronę]) – mają przepyszne, pachnące chlebki.

u mnie w TESCO nie ma- chyba ze zle szukalam- patrzylam tam gdzie sa maki, ale nie bylo zadnych mieszanek.

klucha2009-01-18 18:40:16

Zamieszczone przez gucia:u mnie w TESCO nie ma- chyba ze zle szukalam- patrzylam tam gdzie sa maki, ale nie bylo zadnych mieszanek.

u mnie właśnie są tam gdzie mąki
tylko że w dużym tesco, w małych nie ma

aborka2009-01-19 21:37:38

Zamieszczone przez gucia:Klucha, czytalam- ale wlasnie problem u mnie z mieszankami- nie ma w calym Szczecinie- zamowie sobie w necie ale bede musiala kilka dni poczekac, a ja chce JUZ chlebek 🙂 A z instrukcji popelnilam 2 ale zaden nie wyszedl- podejrzewam ze jakis haczyk jest w tej “kostce” drozdzy ( jak stoi w instrukcji)- dalam kostke to mi chleb “wyszedl” z automatu- a co do tych suszonych pewnosci nie mam bo np w przepsie jest porcja drozdzy i 630 maki a na drozdzach stoi ze torebka drozdzy ma byc na 0,5 kg maki i nie wiem czy sie trzymac przepisu z instrukcji czy tego co na drozdzach stoi…..:)) No ze mna w kwestii wypiekow to jak z mlotkiem- jak nie mam wszystkiego czarno na bialym to lipa……

ja daje z przepisu z mieszanek chlebowych czyli 5 g suchych (sypie na oko) – wyrasta bardzo ładnie. Ja daje tyle na 500 maki

gocha12009-01-21 13:47:31

W koncu uzylam automatu 🙂

Pierwszy chlebek wyszedl suuuper (na gotowej mieszance z Lidla – chleb slonecznikowy). Pyszny, chrupiacy, wyrosniety. Niestety, nie chcial wyjsc z pojemnika 🙁

Za drugim razem chcialam byc sprytniejsza, i ulatwic sprawe. Wyciagnelam mieszadla (gdy automat wymieszal juz ciasto, przed rosnieciem), i cholera nie dosc, ze to nie pomoglo (znowu ciezko go bylo wyciagnac – wrecz musialam wyrywac), to jeszcze nie wyrosl :(((((

Czy macie na to jakis sposob – na latwe wyciaganie chleba?

No i dlaczego nie wyrosl za drugim razem – przez wyciaganie mieszadel?

Aha – za drugim razem uzylam tej samej mieszanki.

adonay2009-01-21 19:31:18

a ja mam pytanie,czy ktoras z was piecze bezglutenowy chleb w piekarniku elektrycznym?czy ma ktos sprawdzone przepisy?ja sie mecze z tym,pieke i chleb mi opada jest bardzo wilgotny i chyba jednak bede musiala kupic sobie taki automat do pieczenia chleba.

klucha2009-01-21 19:35:09

Zamieszczone przez Gocha1:W koncu uzylam automatu 🙂

Pierwszy chlebek wyszedl suuuper (na gotowej mieszance z Lidla – chleb slonecznikowy). Pyszny, chrupiacy, wyrosniety. Niestety, nie chcial wyjsc z pojemnika 🙁

Za drugim razem chcialam byc sprytniejsza, i ulatwic sprawe. Wyciagnelam mieszadla (gdy automat wymieszal juz ciasto, przed rosnieciem), i cholera nie dosc, ze to nie pomoglo (znowu ciezko go bylo wyciagnac – wrecz musialam wyrywac), to jeszcze nie wyrosl :(((((

Czy macie na to jakis sposob – na latwe wyciaganie chleba?

No i dlaczego nie wyrosl za drugim razem – przez wyciaganie mieszadel?

Aha – za drugim razem uzylam tej samej mieszanki.
pierwsze pieczenie odbyło się z mieszadłami
potem doczytałam że można je wyciągać po ostatnim mieszaniu
i wyciagam, ale po przedostatnim wyrastaniu ciasta.
różnie mi się chleb wyciąga z formy, ale nie jest źle. zauważyłam że łatwiej się wyciąga jak zostawię chleb w foremce jeszcze z ok. 5-10 minut po zakończeniu pieczenia

2009-01-26 07:19:38

sprawdzony przepis;)

ja w temacie glowynym moge polecic drozdzowke :

[Zobacz stronę]

ja pieklam w Bifinecie na programie slodkie, waga 1 kg, skorka srednia. Ciasto za bardzo wyroslo, przykleilo sie do szybki, i za bardzo wypieklo- ale i tak bylo suuuper 😉 nastepnym razem dam chyba troche mniej maki i drozdzy i na pewno skorke ustawie na blada a nie srednia.

klucha2009-02-19 21:18:39

chleb pieczony w tradycyjnym piekarniku

przepis sprawdzony, szwagierka piecze

10 dag drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
zrobić zaczyn i czekać aż wyrośnie.

1 kg mąki pszennej
¼ kg otrębów pszennych
3 łyżki kminku
5 łyżek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
1 garść ziela pokrzywy
1 czubata łyżka soli (warto polizać – czy nie jest za mało słone)
5 łyżek siemienia lnianego
wymieszać na sucho.

Do wymieszanych suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i dolewać 1 litr mleka. Wymieszać.

Ciasto włożyć do blaszek (wychodzą dwie – większa i mniejsza). Piec w temperaturze 200 stopni 1 godz.
Po godzinie wyjąć z piekarnika, wyjąć z blaszek, wystudzić. Chleb zawinięty w folię do żywności jest świeży przez tydzień.

ps. blaszki takie na keksa – podłużne

2009-08-12 09:30:33

Mam pytanie o zakwas do chleba.

Mąka typu 2000 z pełnego przemiału żytnio-razowa.
Robię zakwas.
W pierwszym dniu robią się pęcherzyki powietrza Ładne.
W drugim dniu jeszcze wszystko wygląda ładnie….(dokarmiam)
W trzecim dniu pojawia się “skorupa” na wierzchu i pachnie drożdżami.
Często ma miejscami biały nalot….

Pytanie brzmi:
– czy to o to chodzi w zakwasie? :Fiu fiu:

dorotka12009-08-12 14:34:31

ogolnie o to 🙂

a co to znaczy dokarmiam?

2009-08-12 15:52:26

Zamieszczone przez dorotka1:ogolnie o to 🙂

a co to znaczy dokarmiam?

Dzięki!

A dokarmiam, to znaczy, że na drugi dzień wlewam trochę ciepłej wody i trochę mąki żytnio-razowej, wszystko mieszam, przykrywam szmatką i odstawiam 🙂

2009-08-12 18:01:04

CHLEB Z MIODEM
SKŁADNIKI:
300g MĄKI PSZENNEJ*100g MĄKI RAZOWEJ*100g MĄKI GRYCZANEJ*2 ŁYZKI MAKU*OPAKOWANIE DROZDZY W PROSZKU*1 ŁYŻECZKA SOLI*300ml CIEPŁEJ WODY*1 ŁYŻKA PŁYNNEGO MIODU*2 ŁYŻKI OLIWY
Do ciepłej wody dodaj oliwe i miod,dokladnie wymieszac.w misce polaczyc suche skladniki.mieszajac wlewac wode do mąki.wyrabiac okolo 5 min.jak sie przylepia do rączek podsypać mąką.Formę keksowa natłuscic oliwą,obsypac kasza manna.rozlozyc w niej rownomiernie ciasto.docisnac.przykryc sciereczka.odstawic w cieple miejsce na godzine.
Piekarnik rozgrzac do 190stC.wyrosniete ciasto naciąć w kilku miejscach.skropić wodą.posypac makiem.piec 35 min.
wylaczyc piekarnik i zostwic ciasto na godzine.potem wystudzic i schowac sie gdzies z maselkiem i nozem i zjadac…

dorotka12009-08-12 18:40:01

Zamieszczone przez nesfree:Dzięki!

A dokarmiam, to znaczy, że na drugi dzień wlewam trochę ciepłej wody i trochę mąki żytnio-razowej, wszystko mieszam, przykrywam szmatką i odstawiam 🙂

oooo nieznalam tego

bep2009-08-14 17:32:59

Zamieszczone przez nesfree:Mam pytanie o zakwas do chleba.

Mąka typu 2000 z pełnego przemiału żytnio-razowa.
Robię zakwas.
W pierwszym dniu robią się pęcherzyki powietrza Ładne.
W drugim dniu jeszcze wszystko wygląda ładnie….(dokarmiam)
W trzecim dniu pojawia się “skorupa” na wierzchu i pachnie drożdżami.
Często ma miejscami biały nalot….

Pytanie brzmi:
– czy to o to chodzi w zakwasie? :Fiu fiu:
Fotę proszę 😉 Ale chyba tak… Już nie pamiętam jak wygląda mój zakwas :Hmmm…:
Tylko ten biały nalot… Hmmm… Ale skoro pachnie drożdzami to na 99% OK

Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy na szybki, prosty i pyszny chleb…?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wiek przedszkolny
Co dajecie na kolację 5-6 latkom?
Ja już nie wiem , brak mi pomysłów co Kuba mógłby zjeść żeby mu smakowało. Je na okrągło:kanapki, parówki, jajka na miękko albo płatki na mleku. Może dajecie coś innego
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
zamienione dzieci
[url]http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6157126,Rodziny_chca_2_mln_zl_za_zamiane_dzieci_w_szpitalu.html[/url] ciekawa jestem waszych opinii, bo jak czytam te pod artykulem, to wlos mi sie jezy..
Czytaj dalej