przepisy ze zlotu

to temacik mamy a teraz proszę bardzo wpisywać

49 odpowiedzi na pytanie: przepisy ze zlotu

maduxia Dodane ponad rok temu,

mowy nie ma 😀

anek79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:mowy nie ma 😀

ale jesteś:Nie nie:

poproszę o przepis Aborkę…sałatka z rucolą:Hyhy:

kasia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:mowy nie ma 😀
:Hyhy:

alokazja Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:mowy nie ma 😀

Madox nie bądź taka 😉

piggy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:mowy nie ma 😀

:Fiu fiu:

tysia Dodane ponad rok temu,

Aborka wrzucaj tutaj przepis na alatke z ravioli ino migiem 😀

aborka Dodane ponad rok temu,

SAŁATKA Z RAVIOLI 🙂

czyli co aborka miała w lodówce to wrzuciła 😉

paczka rawioli z Lidla – wszystko jedno jakie (ugotować)
paczka krojonego boczku z Lidla (podwójne ) – podsmazyć , odlać olej
kabanosy z Lidla – z pół paczki – w plasterki
pomidory suszone – pół słoika
feta – w kostke
rukola – pocięta
bazylia – pocięta (troche )
pomidor – w kostke. pewnie lepiej koktailowe ale teraz był zwykły

sos – łyzka musztardy, łyzka oliwy z pomidorków, sok z cytryny. pieprz. soli nie trzeba bo feta i boczek i kabanosy sa juz słone…

teraz pomyslałam ze jeszcze jakis słonecznik lub dynia by pasowały… uprazone. ale zapomiałam.

i tyle…. Smacznego…

pochwale sie ze ja to sama wymyśliłam…

tysia Dodane ponad rok temu,

Madox dawaj przepis na smalec!

anek79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:SAŁATKA Z RAVIOLI 🙂

czyli co aborka miała w lodówce to wrzuciła 😉

paczka rawioli z Lidla – wszystko jedno jakie (ugotować)
paczka krojonego boczku z Lidla (podwójne ) – podsmazyć , odlać olej
kabanosy z Lidla – z pół paczki – w plasterki
pomidory suszone – pół słoika
feta – w kostke
rukola – pocięta
bazylia – pocięta (troche )
pomidor – w kostke. pewnie lepiej koktailowe ale teraz był zwykły

sos – łyzka musztardy, łyzka oliwy z pomidorków, sok z cytryny. pieprz. soli nie trzeba bo feta i boczek i kabanosy sa juz słone…

teraz pomyslałam ze jeszcze jakis słonecznik lub dynia by pasowały… uprazone. ale zapomiałam.

i tyle…. Smacznego…

pochwale sie ze ja to sama wymyśliłam…

Szacuneczek, bo niebo w gębie ta sałatka…dzięki

Ps. a gdzie kupujesz suszone pomidory…też w Lidce?

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez anek79:Szacuneczek, bo niebo w gębie ta sałatka…dzięki

Ps. a gdzie kupujesz suszone pomidory…też w Lidce?

rózne kupuję

gobin Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:mowy nie ma 😀
:Foch: no wiesz

vievioorka Dodane ponad rok temu,

Przepis na Bakaliowiec!!!!!!!!!! proszę :Hyhy:

:Cwaniak::Cwaniak::Cwaniak::Cwaniak:

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Vievioorka:Przepis na Bakaliowiec!!!!!!!!!! proszę :Hyhy:

:Cwaniak::Cwaniak::Cwaniak::Cwaniak:

A proszę
[Zobacz stronę]

asik Dodane ponad rok temu,

Madox dawaj przepis na Pavlovą
Krok po kroku, dokładnie co i jak 🙂

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Madox dawaj przepis na Pavlovą
Krok po kroku, dokładnie co i jak 🙂

na beze kładzie sie smietane i owoce :Wow!:

następnego dnia po zlocie moja tesciowa zrobiła paclovą ale z gotowego proszku. kupuje sie takie “jajaka” . jak sie otworzy to sa dwie połówki (miarki) . proszek ze srodka do miski, do jednej połówki woda a do drugie cukier. to sie mixuje i piecze w tortownicy. ta bez z tego proszku wychodzi idealnie biała i przepyszna. no i rosnie wysoka jak tort.

jedyny problem ze te “jajaka” to są do kupienia w AUSTRALII :Fiu fiu:. tam oni tylko z tego robią.

ale tesciowe mają tam rodzine i moze im jeszcze przywiozą…..

a moze ktoś wie czy coś takiego da sie kupic u nas. próbowałam szukac na allegro ale nie ma bezy w proszku…

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:na beze kładzie sie smietane i owoce :Wow!:

😀

Poproszę proporcje 🙂
Ile jajek, ile cukru
Jaka śmietana?
Reszte wiem 😉

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:😀

Poproszę proporcje 🙂
Ile jajek, ile cukru
Jaka śmietana?
Reszte wiem 😉

Asiku, cytuję Maduxię, z innego, starego wątku 🙂

“PAWŁOWA

bezę mozna zrobić i tydzień przed, ale trzeba pamiętać, że w tym czasie jeszcze bardziej wyschnie. Ja zawsze mrożę białka jak mi zostają, potem do bezy są jak znalazł. Dosłownie 🙂

Na dużą potrzeba min. 5 białek, ze dwie szklanki cukru pudru, łyżka octu winnego albo soku z cytryny, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, esencja waniliowa (prawdziwa, jak nie ma, to lepiej nic nie dawać)
No i normalnie: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo cukier i cała reszta- u mnie masę bezową przygotowuje Antoś :-))) Potem na pergamin, żeby wyglądem przypominalo koło, chociaż trochę, i do pieca, 2-3godziny, 130-140 stopni, można i mniej, ale ja wolę jak beza jest lekko brązowa- lepiej wygląda z bitą śmietaną.

Przechować w ciepłym, suchym miejscu.

Wykończenie- kilka godzin przed podaniem, bo beza się od kontaktu z bitą śmietaną zaczyna powoli rozpuszczać. NAwalić górę lekko slodkiej bitej śmetany, ddo tego owoce, np. ze dwa kiwi, granat, karambola albo grapefruit-segmenty. mA być kontrast, wiec owoce mają być kwaskowate, żadne tam truskawki czy brzoskwinie, mogą być jeszcze pomarańcze, maliny…

Układać plamami, wolne miejsca wypełnić malowniczo maleńkimi owocami granatu (fajne połączenie-jaskrawozielone kiwi i prawie amarantowy granat a do tego coś żółtego :-))

I pękać z dumy przy pierwszych okrzykach zachwytu 🙂

Czego Ci z całego serca życzę :-* I wszystkim pozostałym, które zechcą wykorzystać moje “przepisy” 🙂
m.”

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:Asiku, cytuję Maduxię, z innego, starego wątku 🙂

“PAWŁOWA

bezę mozna zrobić i tydzień przed, ale trzeba pamiętać, że w tym czasie jeszcze bardziej wyschnie. Ja zawsze mrożę białka jak mi zostają, potem do bezy są jak znalazł. Dosłownie 🙂

Na dużą potrzeba min. 5 białek, ze dwie szklanki cukru pudru, łyżka octu winnego albo soku z cytryny, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, esencja waniliowa (prawdziwa, jak nie ma, to lepiej nic nie dawać)
No i normalnie: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo cukier i cała reszta- u mnie masę bezową przygotowuje Antoś :-))) Potem na pergamin, żeby wyglądem przypominalo koło, chociaż trochę, i do pieca, 2-3godziny, 130-140 stopni, można i mniej, ale ja wolę jak beza jest lekko brązowa- lepiej wygląda z bitą śmietaną.

Przechować w ciepłym, suchym miejscu.

Wykończenie- kilka godzin przed podaniem, bo beza się od kontaktu z bitą śmietaną zaczyna powoli rozpuszczać. NAwalić górę lekko slodkiej bitej śmetany, ddo tego owoce, np. ze dwa kiwi, granat, karambola albo grapefruit-segmenty. mA być kontrast, wiec owoce mają być kwaskowate, żadne tam truskawki czy brzoskwinie, mogą być jeszcze pomarańcze, maliny…

Układać plamami, wolne miejsca wypełnić malowniczo maleńkimi owocami granatu (fajne połączenie-jaskrawozielone kiwi i prawie amarantowy granat a do tego coś żółtego :-))

I pękać z dumy przy pierwszych okrzykach zachwytu 🙂

Czego Ci z całego serca życzę :-* I wszystkim pozostałym, które zechcą wykorzystać moje “przepisy” 🙂
m.”

Dzięki :Buziaki:
Jak sobie przypominam ten smak to aż mi ślinka cieknie

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Dzięki :Buziaki:
Jak sobie przypominam ten smak to aż mi ślinka cieknie

to ja tylko powiem ze moja tesciowa dała kiwi i ananasa i polała to sosem wiśniowym. I musze powiedziec ze taka biała beza bardzo fajnie wyglądała bo nie było widać gdzie beza a gdzie smietana. w całosci to wyglądało jak taki wielki biały tort…

oczywsicie pavlowa maduxi tez zyba pycha…. tylko smierdziała malizną :Fiu fiu:… wkoncu stała do niej kolejka 28 bab….

niech mi któaś powie jak zrobic pavlovą MM ?????????????

vievioorka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:
oczywsicie pavlowa maduxi tez zyba pycha…. tylko smierdziała malizną :Fiu fiu:… wkoncu stała do niej kolejka 28 bab….

ja się w ogóle na nią nie załapałam:Niepewny: :Foch::Fiu fiu:

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Vievioorka:ja się w ogóle na nią nie załapałam:Niepewny: :Foch::Fiu fiu:

Żałuj :Fiu fiu:

bejka Dodane ponad rok temu,

a w czym się ją ( Pavlovą ) podaje ?

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bejka:a w czym się ją ( Pavlovą ) podaje ?

kroi sie jak tort.

bejka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:kroi sie jak tort.

ok, a wcześniej przygotowuje w tortownicy ?

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bejka:ok, a wcześniej przygotowuje w tortownicy ?

Myślę, że obojętnie 🙂
Może być prostokątna:

Okrągła:

Albo w częściach 😉

bejka Dodane ponad rok temu,

dzięki, beamama, wygląda bosko :Strach:

aborka Dodane ponad rok temu,

dieta, dieta, dieta….. :Fiu fiu:

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:dieta, dieta, dieta….. :Fiu fiu:

ciiii od poniedziałku :Śmiech::Śmiech::Śmiech:

kiara Dodane ponad rok temu,

taka prawdziwa pavlowa to z truskawkami świeżymi – mniam:)

maduxia Dodane ponad rok temu,

jak przestanie wiać, iw związku z tym pedę miała internet dłużej niż 5 minut co pol godziny, to coś wrzucę, przyrzekam

wczoraj zrobiłam drożdżowe przekładane gotowanymi pomarańczami, z przepisu babci, pycha :Hyhy:

maduxia Dodane ponad rok temu,

podgardle i slonina-więcej tego pierwszego
zmielić, stopić
cebula, suszone jabłka, żurawina, grzanki, rozmaryn, sól i pieprz
już 😀

a, sezamki też mogą być

anek79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:podgardle i slonina-więcej tego pierwszego
zmielić, stopić
cebula, suszone jabłka, żurawina, grzanki, rozmaryn, sól i pieprz
już 😀

a, sezamki też mogą być

Heloł a ile czego? mi to trzeba jak “krowie na rowie”

Pewnie tak w skrócie, bo 5 min. miałaś co?

maduxia Dodane ponad rok temu,

na taka ilość mięsa ze 3-4 duże cebule: jak się wytopi cały tłuszcz, czyli po 2 godzinach mniej więcej, bo na malusieńkim ogniu sie to robi, łyżką cedzakową przekładamy skwarki do dużej miski, do tłuszczu wrzucamy posiekane cebule i zostawiamy na jakieś 30 minut: mają być miękkie, trochę tylko zlote, w żadnym razie nie czarne. Jak to się zrobi, łyżką odcedzamy cebulę i dodajemy do miski ze skwarkami, a do tłuszczu wrzucamy pokrojony w kostkę chleb razowy, może być suchy na wiór, ze 3-4 kromki, smażymy, może być na większym ogniu, wyciągamy i do skwarek z cebulą. Do miski dorzucamy ok 100g drobno pokrojonych suszonych jabłek, 100g suszonej żurawiny, też posiekanej (ja ostatnio o tym zapomniałam i dałam w calosci… lepsze pokrojone), paczuszkę potłuczonych sezamek (aż w słowniku sprawdziłam :Wstyd: ) i może być ze 2 garście prażonego slonecznika. Do tego sól, pieprz i posiekany rozmaryn, dwie czubate łychy świeżego albo łychę porządną suszonego. Tłuszcz dodajemy jak ostygnie, do gara przekładamy jak zaccznie tezeć, bo inaczej wszystko opadnie na dno, a jabłka będą pływać z wierzchu. 🙂

na pavlovą daję mniej więcej 2 czubate łyżki cukru pudru na kazde białko, ekstrakt wanilii-łyżeczkę, do tego łyżeczkę jakiejś skrobii, kukurydzianej, ziemniaczanej, ryżowej… od biedy może być łyżeczka zwykłej mąki albo kukurydzianej, i obowiązkowo łyżeczka albo i dwie octu jakiegoś białego, winnego, jabłkowego…. spirytusowy do mycia toalety, a nie do pavlovej 🙂

wioletta-w Dodane ponad rok temu,

czytam i ślinka mi leci:Hyhy:
miałyście prawdziwą ucztę!

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:na taka ilość mięsa ze 3-4 duże cebule: jak się wytopi cały tłuszcz, czyli po 2 godzinach mniej więcej, bo na malusieńkim ogniu sie to robi, łyżką cedzakową przekładamy skwarki do dużej miski, do tłuszczu wrzucamy posiekane cebule i zostawiamy na jakieś 30 minut: mają być miękkie, trochę tylko zlote, w żadnym razie nie czarne. Jak to się zrobi, łyżką odcedzamy cebulę i dodajemy do miski ze skwarkami, a do tłuszczu wrzucamy pokrojony w kostkę chleb razowy, może być suchy na wiór, ze 3-4 kromki, smażymy, może być na większym ogniu, wyciągamy i do skwarek z cebulą. Do miski dorzucamy ok 100g drobno pokrojonych suszonych jabłek, 100g suszonej żurawiny, też posiekanej (ja ostatnio o tym zapomniałam i dałam w calosci… lepsze pokrojone), paczuszkę potłuczonych sezamek (aż w słowniku sprawdziłam :Wstyd: ) i może być ze 2 garście prażonego slonecznika. Do tego sól, pieprz i posiekany rozmaryn, dwie czubate łychy świeżego albo łychę porządną suszonego. Tłuszcz dodajemy jak ostygnie, do gara przekładamy jak zaccznie tezeć, bo inaczej wszystko opadnie na dno, a jabłka będą pływać z wierzchu. 🙂

na pavlovą daję mniej więcej 2 czubate łyżki cukru pudru na kazde białko, ekstrakt wanilii-łyżeczkę, do tego łyżeczkę jakiejś skrobii, kukurydzianej, ziemniaczanej, ryżowej… od biedy może być łyżeczka zwykłej mąki albo kukurydzianej, i obowiązkowo łyżeczka albo i dwie octu jakiegoś białego, winnego, jabłkowego…. spirytusowy do mycia toalety, a nie do pavlovej 🙂

Normalnie jak sobie przypominam ten smak, mmmmm ……….
:Wow!::Wow!::Wow!:

maduxia Dodane ponad rok temu,

będe robila smalec w czerwcu-na kiermasz-zbieramy kasę na rozbudowę przedszkola, będzie w małych słoiczkach do kupienia. Smalec znaczy. Zawsze można wpaść, Asiku, z 1,5h i jesteś 🙂

Kara! co z tym ciastem?? o skąd wziąć agrest?

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:będe robila smalec w czerwcu-na kiermasz-zbieramy kasę na rozbudowę przedszkola, będzie w małych słoiczkach do kupienia. Smalec znaczy. Zawsze można wpaść, Asiku, z 1,5h i jesteś 🙂

Kara! co z tym ciastem?? o skąd wziąć agrest?

Do Ciebie zawsze wpadnę 😀
Ale to Ty miałaś być wcześniej w Łodzi

anek79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:na taka ilość mięsa ze 3-4 duże cebule: jak się wytopi cały tłuszcz, czyli po 2 godzinach mniej więcej, bo na malusieńkim ogniu sie to robi, łyżką cedzakową przekładamy skwarki do dużej miski, do tłuszczu wrzucamy posiekane cebule i zostawiamy na jakieś 30 minut: mają być miękkie, trochę tylko zlote, w żadnym razie nie czarne. Jak to się zrobi, łyżką odcedzamy cebulę i dodajemy do miski ze skwarkami, a do tłuszczu wrzucamy pokrojony w kostkę chleb razowy, może być suchy na wiór, ze 3-4 kromki, smażymy, może być na większym ogniu, wyciągamy i do skwarek z cebulą. Do miski dorzucamy ok 100g drobno pokrojonych suszonych jabłek, 100g suszonej żurawiny, też posiekanej (ja ostatnio o tym zapomniałam i dałam w calosci… lepsze pokrojone), paczuszkę potłuczonych sezamek (aż w słowniku sprawdziłam :Wstyd: ) i może być ze 2 garście prażonego slonecznika. Do tego sól, pieprz i posiekany rozmaryn, dwie czubate łychy świeżego albo łychę porządną suszonego. Tłuszcz dodajemy jak ostygnie, do gara przekładamy jak zaccznie tezeć, bo inaczej wszystko opadnie na dno, a jabłka będą pływać z wierzchu. 🙂

na pavlovą daję mniej więcej 2 czubate łyżki cukru pudru na kazde białko, ekstrakt wanilii-łyżeczkę, do tego łyżeczkę jakiejś skrobii, kukurydzianej, ziemniaczanej, ryżowej… od biedy może być łyżeczka zwykłej mąki albo kukurydzianej, i obowiązkowo łyżeczka albo i dwie octu jakiegoś białego, winnego, jabłkowego…. spirytusowy do mycia toalety, a nie do pavlovej 🙂

:Wstyd: na taka ilość mięsa? tzn. na jaką, bo nie wiem?
Sorki, albo nie doczytałam, albo ślepa jestem:Wstyd:

maduxia Dodane ponad rok temu,

aaaa, no widzę, że nie napisałam… na 1-1,5 kg 😀

2308 Dodane ponad rok temu,

Madox na króla krasnoludków przyrzekałam, to muszę napisać, chociaż padam na ryj!

Ciasto z bezą i agrestem

Składniki:
cukier 100gr + 200 gr do bezy
mąka 125 gr
margaryna 100 gr
jajka 4 sztuki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
migdały płatki – około 1 opakowanie

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka ubić z cukrem 100 gr, następnie dodać margarynę, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Białka ubić z cukrem 200 gr.

I teraz najtrudniejszy moment to ciasto uzyskane z żółtek, margaryny, mąki itd trzeba podzielić na 2 części i rozsmarować je na papierze do pieczenia.
Ma być taka cienka warstwa. Bardzo trudno się to robi, ale nie przejmujmujcie się. Nie musi być bardzo dokładanie 🙂
Na to rozsmarowane ciasto wlewa się połowę “masy” z białek i cukru i posypuje się migdałami.
Z drugą częścią zrobić dokładnie tak samo.

Piecze się około 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Ja czasem piekę to na takiej dużej blaszce z piekarnika i potem przekrajam na pół.

Do przełożenia
śmietanka 30% ubita z cukrem waniliowym i śmietan fixem wymieszana z owocami
ja najbardziej lubię agrest/wiśnie/truskawki

Znasz odpowiedź na pytanie: przepisy ze zlotu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Szkolniaki
Jak poprawić koncentrację u dziecka?
Bardzo proszę, panie pedagożki, psycholożki o wskazanie paru sposobów jak ćwiczyć w domu z dzieckiem umiejętność skupienia i koncentracji. Mój 8 latek ma z tym problemy w szkole.... Pomyślałam o czytaniu dziecku
Czytaj dalej
Książka kucharska
Zupy
Dziewczyny podajcie przepisy na jakieś dobre zupy, w naszym menu jest ich kilka ale już mi sie znudziły i chętnie ugotuję coś nowego,w ogóle u mnie na obiad raczej króluje
Czytaj dalej