Wprawdzie z truskawkami w tym roku krucho, ale czas się już chyba zacząć szykować do przetworowego szaleństwa. Uwielbiam śliwkowe powidła, ale szukam inspiracji na mniej typowe przetwory, żeby zapełnić piwniczkę 😉
Znalazłam tutaj [Zobacz stronę] przepis na bazylię w oliwie i muszę koniecznie spróbować! Nie chciałabym jednak przegapić sezonu na jakieś pyszności. Chętnie przyjmę każdy przepis!
2 odpowiedzi na pytanie: Przetwory – przepisy
Ja ostatnio ładuje w słoiki wszystko co się da…
Miałam dużo jabłek- obrałam, pokroiłam, zesmażyłam, dodałam cukru – do słoika. Dzisiaj małż miał ochote na ciasto. Upiekłam biszkopt, rozkroiłam, jabłak ze słoika podgrzałam, dodałam galaretkę truskawkową (sypką) wymieszałam. Rozłożyłam na biszkopcie przykryłam. Na chwilę do lodówki i ciasto pycha.
Tak samo zrobiłam z czerwona porzeczką.
Pomidory pokroić i do garnka rozgotować. Zmielić blenderem, przetrzeć przez sitko. Odparować aż zgęstnieje. Do słoika. Potem zupka pomidorowa, sos do gołąbków, baza pod spagetti lub po prostu sok do picia. MNIAM
ogórki w różnej formie, kiszone, marynowane, można do marynowanych dodać małe żółte patisony, małą marchewkę, paprykę, cebulkę. Wszystko w kawałkach, ułożone warstwami. Ładnie wygląda w słoiku i potem na talerzu:)
To tak na gorąco. Jak mi się coś przypomni to napiszę.
A i sałatki, ale to potem:)
A Wy co robicie?
ja to tylko kompot umie z jabłek lub śliwek :D. Ale chętnie sie nauczę
Znasz odpowiedź na pytanie: Przetwory – przepisy