Przezroczysty płyn w piersi????

witajcie od kilku miesięcy zaobserwowałam u siebie co jakis czas (przy ściśnięciu piersi) wyciek przezroczystej kropli z brodawki jakies 6 miesięcy temu robiła mwszystkie badania hormonalne i były ok co to może byc?

29 odpowiedzi na pytanie: Przezroczysty płyn w piersi????

wykalaczka2009-06-04 09:14:33

Zamieszczone przez dominikaau81:witajcie od kilku miesięcy zaobserwowałam u siebie co jakis czas (przy ściśnięciu piersi) wyciek przezroczystej kropli z brodawki jakies 6 miesięcy temu robiła mwszystkie badania hormonalne i były ok co to może byc?

takie wycieki moga sie pojawiać przy bardzo wysokiej prolaktynie.Może warto powtórzyć to badanie??? a najlepiej idz do lekarza,żeby stwierdził co jest przyczyną. Pozdrawiam!!!

2009-06-04 09:31:29

Zamieszczone przez martucha25:takie wycieki moga sie pojawiać przy bardzo wysokiej prolaktynie.Może warto powtórzyć to badanie??? a najlepiej idz do lekarza,żeby stwierdził co jest przyczyną. Pozdrawiam!!!

dzięki za odp-no własnie tak slyszałam ze tak jest dlatego zaznaczyłam ze miałam badania i było ok ale moze rzeczywiście powinnam powtórzyc-tylko to chyba lekarz powinien zalecic to tez moze byc przyczyną niemożności zajścia w ciążę o którą sie staramy z mężęm….i lekarz wie o naszych planach hmmm a w jakim dniu cyklu najlepiej zrobic prolaktyne>>

wykalaczka2009-06-04 11:53:29

Zamieszczone przez dominikaau81:dzięki za odp-no własnie tak slyszałam ze tak jest dlatego zaznaczyłam ze miałam badania i było ok ale moze rzeczywiście powinnam powtórzyc-tylko to chyba lekarz powinien zalecic to tez moze byc przyczyną niemożności zajścia w ciążę o którą sie staramy z mężęm….i lekarz wie o naszych planach hmmm a w jakim dniu cyklu najlepiej zrobic prolaktyne>>

w 22dc na czco, wysoka prolaktyna faktycznie jest czestą przeszkoda w zajściu w ciąże,życze powodzenia i szybkiego zafasolkowania :Kciuki:

2009-06-04 12:14:03

Zamieszczone przez martucha25:w 22dc na czco, wysoka prolaktyna faktycznie jest czestą przeszkoda w zajściu w ciąże,życze powodzenia i szybkiego zafasolkowania :Kciuki:

dzieki za odp-powiedz mi jeszcze czy w 22 dc robic prolaktyne bez względu na to jakie długie ma sie cykle???

paszulka2009-06-04 12:29:25

W sumie to tak jak progesteron 7 dpo, ale myślę, że przy wyciekach z piersi można zrobić w dowolnym dniu cyklu. I tak wyjdzie wysoka… jeśli to właśnie TO!!!

2009-06-04 13:29:20

Zamieszczone przez paszula:W sumie to tak jak progesteron 7 dpo, ale myślę, że przy wyciekach z piersi można zrobić w dowolnym dniu cyklu. I tak wyjdzie wysoka… jeśli to właśnie TO!!!

a czy jest możliwa inna przyczyna niz wysoka prolaktyna?

paszulka2009-06-04 14:36:58

Mam nadzieję, że nie. Nie mam takiej wiedzy.

Dr Google 😉 znalazł coś takiego [Zobacz stronę]
ale stanowczo skupiłabym się na PRL na początek!

2009-06-04 15:02:40

Zamieszczone przez paszula:Mam nadzieję, że nie. Nie mam takiej wiedzy.

Dr Google 😉 znalazł coś takiego [Zobacz stronę]
ale stanowczo skupiłabym się na PRL na początek!

bardzo serdecznie Ci dziękuje ale napędziłaś mi stracha teraz- musze koniecznie skonsultowac sie z jakims lekarze male dopiero co zmieniłam ginekologa jest miły poświeca mi duzo czasu i uwagi ale to zlekceważył powiedział ze”zdaża sie tak” niewiem czy tak powinno byc,ale nie znam żadnego lekarza w gdyni-dobrego lekarza

paszulka2009-06-05 11:10:22

To co musisz teraz zrobić to badanie PRL i USG piersi.
Objawy masz z obu czy z jednej piersi?

2009-06-05 11:19:03

Zamieszczone przez paszula:To co musisz teraz zrobić to badanie PRL i USG piersi.
Objawy masz z obu czy z jednej piersi?

witaj-objawy zazwyczaj sa z 1 piersi(lewej) ale raz zauważyła mz prawej i to czasami sie pojawia a czasami nie róznie nieraz niemam a nieraz mam kropelkę wycieku to własnie mnie dziwi ze raz ta kropla przy ucisku jest
a raz niema-usg piersi miałam ponad 6 miesiecy temu był otez ok tak jak prolaktyna

-aga2009-06-06 10:12:25

Zamieszczone przez dominikaau81:witaj-objawy zazwyczaj sa z 1 piersi(lewej) ale raz zauważyła mz prawej i to czasami sie pojawia a czasami nie róznie nieraz niemam a nieraz mam kropelkę wycieku to własnie mnie dziwi ze raz ta kropla przy ucisku jest
a raz niema-usg piersi miałam ponad 6 miesiecy temu był otez ok tak jak prolaktyna

Nie myśl o najgorszych opcjach na zapas. Wyciek płynu z piersi w 1-szej kolejności może oznaczać zbyt duży poziom prolaktyny. Ja też miałam taki problem i też z lewej, również był kłopot z zajściem w ciążę. Zrób koniecznie poziom prolaktyny. Nie uciskaj piersi, bo to tylko je stymuluje i masz koło zamknięte. Prolaktyna może skakać nawet z powodu stresów, których teraz nam nie brak. Jak bardzo jesteś zaniepokojona, to zrób prywatnie usg piersi i wykluczysz te najgorsze opcje. Na zbicie prolaktyny wystarczy terapia np. Norprolakiem (drogi ale skuteczny i ma mało skutków ubocznych) i troszkę odpoczynku. Pozdrawiam!

sylwkasz2009-06-06 10:32:41

dominikaau81, jesli badania na prolaktyne wyjda ok to koniecznie sprawdz hormony tarczycy. Moj endo przy pierwszej wizycie pytal wlasnie czy mam takie objawy. Nie mialam, ale widac tarczyca moze miec na to wplyw. Zreszta starajac sie o dziecko badania na tarczyce to tez podstawa !!! Leczona tarczyca to nie problem, ale duza niedoczynnosc moze skutkowac okropnymi nastepstwami, nawet uposledzeniem dziecka.
Warto wykonac tsh, Ft3, Ft4 i usg tarczycy.
pozdrawiam !

2009-06-06 12:33:05

Zamieszczone przez sylwkasz:dominikaau81, jesli badania na prolaktyne wyjda ok to koniecznie sprawdz hormony tarczycy. Moj endo przy pierwszej wizycie pytal wlasnie czy mam takie objawy. Nie mialam, ale widac tarczyca moze miec na to wplyw. Zreszta starajac sie o dziecko badania na tarczyce to tez podstawa !!! Leczona tarczyca to nie problem, ale duza niedoczynnosc moze skutkowac okropnymi nastepstwami, nawet uposledzeniem dziecka.
Warto wykonac tsh, Ft3, Ft4 i usg tarczycy.
pozdrawiam !

dziękuje wam za porady -włąsnie te wszystkie badania miałam pół roku temu usg piersi,tsh,ft3,ft4 i prolaktyne z innymi jeszcze hormonami -wszystko było ok ale moze powtórze -moze cos sie zmieniło-nie wiem tylko ze to lekarz powinien mi zalecic skoro sie staramy o dzidzie i niema jej…

2009-06-06 12:34:27

Zamieszczone przez *Aga*:Nie myśl o najgorszych opcjach na zapas. Wyciek płynu z piersi w 1-szej kolejności może oznaczać zbyt duży poziom prolaktyny. Ja też miałam taki problem i też z lewej, również był kłopot z zajściem w ciążę. Zrób koniecznie poziom prolaktyny. Nie uciskaj piersi, bo to tylko je stymuluje i masz koło zamknięte. Prolaktyna może skakać nawet z powodu stresów, których teraz nam nie brak. Jak bardzo jesteś zaniepokojona, to zrób prywatnie usg piersi i wykluczysz te najgorsze opcje. Na zbicie prolaktyny wystarczy terapia np. Norprolakiem (drogi ale skuteczny i ma mało skutków ubocznych) i troszkę odpoczynku. Pozdrawiam!

czy jeżeli napisze wam jakie miałam wyniki ktos z was podpowie mi co sadzi o nich czy nei znacie sie??
prolaktyna 427,9mU/l
FT4 13,51 pmol/l
FT3 5,66pmol/l
dodam ze to sa wyniki z lutego a takie badania zaleca sie co 6 miesięcy wiec powinny byc ważne

catherineii2009-06-06 12:56:09

Zamieszczone przez dominikaau81:czy jeżeli napisze wam jakie miałam wyniki ktos z was podpowie mi co sadzi o nich czy nei znacie sie??
prolaktyna 427,9mU/l
FT4 13,51 pmol/l
FT3 5,66pmol/l
dodam ze to sa wyniki z lutego a takie badania zaleca sie co 6 miesięcy wiec powinny byc ważne

Prolaktyna masz wysoka,norma u mnie w labie jest do 24mU/l.Ft4 i Ft3 również podwyższone ,ale niech ktoś inny się jeszcze wypowie…FT3(norma 1,71- 3,71 )
FT4 (norma 0,70-1,48 ) .Musiałam zerknąć na rozpiskę dot.tych badań.

2009-06-06 13:19:48

Zamieszczone przez cik_1:Prolaktyna masz wysoka,norma u mnie w labie jest do 24mU/l.Ft4 i Ft3 również podwyższone ,ale niech ktoś inny się jeszcze wypowie…FT3(norma 1,71- 3,71 )
FT4 (norma 0,70-1,48 ) .Musiałam zerknąć na rozpiskę dot.tych badań.

no to jestem zaskoczona bo mój ginekolog i pani endokrynolog nic nie pwoiedziel izey cos było poza norma………

catherineii2009-06-06 13:21:13

Zamieszczone przez dominikaau81:no to jestem zaskoczona bo mój ginekolog i pani endokrynolog nic nie pwoiedziel izey cos było poza norma………

Wiesz ja nie jestem lekarzem ,ale sporo badań przeszłam i tez mam takie normy ,więc na chłopski rozum…Pytałaś i odpowiedziałam.

2009-06-06 13:23:45

Zamieszczone przez cik_1:Wiesz ja nie jestem lekarzem ,ale sporo badań przeszłam i tez mam takie normy ,więc na chłopski rozum…Pytałaś i odpowiedziałam.

oczywiście i bardzo ci dziękuje kazda opinia liczy sie dla mnie-pozdrawiam

catherineii2009-06-06 13:25:56

Zamieszczone przez dominikaau81:oczywiście i bardzo ci dziękuje kazda opinia liczy sie dla mnie-pozdrawiam

Czasem od zwykłego gina ciężko coś wydrążyć.A wspominałaś endo ,że starasz się o dzidzie?

2009-06-06 13:47:53

Zamieszczone przez cik_1:Czasem od zwykłego gina ciężko coś wydrążyć.A wspominałaś endo ,że starasz się o dzidzie?

nie nie mówiłam bo wtedy jeszcze nie byłam zdeterminowana na dzidzie:)

paszulka2009-06-06 13:55:16

Zamieszczone przez dominikaau81:czy jeżeli napisze wam jakie miałam wyniki ktos z was podpowie mi co sadzi o nich czy nei znacie sie??
prolaktyna 427,9mU/l
FT4 13,51 pmol/l
FT3 5,66pmol/l
dodam ze to sa wyniki z lutego a takie badania zaleca sie co 6 miesięcy wiec powinny byc ważne

Wszystko jest w normie. Na jednostki trzeba patrzeć.
FT4 norma 11–23 pmol/l a w innej jednostce 0,8-1,8 ng/dl
FT3 norma 2,25-6 pmol/l i jak wyżej 1,5-4,1 pg/ml

Zamieszczone przez cik_1:24mU/l

Raczej 24 ng/ml, bo mU/l przelicza się tak 1 ng/ml=mU/l.
Tak więc wynik jest raczej w granicach normy, choć zawsze lepiej jak PRL jest poniżej 15 ng/ml.
Już pisałam nie raz, że leczy się PRL powyżej ng/ml jeśli nie ma owulki a leczy się zawsze powyżej 100 ng/ml…tak mówią w klinice niepłodności… bo poza nią to bromergonem waszerują jak PRL po obciążeniu jest wysoka… a to rzekomo mit!

Ale generalnie mogłaś się na tyle zestresować staraniami, że podskoczyło wszystko.
Forum i tak tu nie rozwiąże zagadki… do lekarza!! 🙂

2009-06-06 14:05:31

Zamieszczone przez paszula:Wszystko jest w normie. Na jednostki trzeba patrzeć.
FT4 norma 11–23 pmol/l a w innej jednostce 0,8-1,8 ng/dl
FT3 norma 2,25-6 pmol/l i jak wyżej 1,5-4,1 pg/ml

Raczej 24 ng/ml, bo mU/l przelicza się tak 1 ng/ml=mU/l.
Tak więc wynik jest raczej w granicach normy, choć zawsze lepiej jak PRL jest poniżej 15 ng/ml.
Już pisałam nie raz, że leczy się PRL powyżej ng/ml jeśli nie ma owulki a leczy się zawsze powyżej 100 ng/ml…tak mówią w klinice niepłodności… bo poza nią to bromergonem waszerują jak PRL po obciążeniu jest wysoka… a to rzekomo mit!

Ale generalnie mogłaś się na tyle zestresować staraniami, że podskoczyło wszystko.
Forum i tak tu nie rozwiąże zagadki… do lekarza!! 🙂

A POWIEDZ MI PROSZĘ CZY JESLI TESTY OWULACYJNE WYCHODZĄ MI POZYTYWNIE I LEKARZ PRZED OWULACJA TEZP OTWIERDZA ZE PĘCHERZYK LADA MOMENT PĘKNIE( ZE W OGÓLE EJST) TO CHYBA JEST OWULACJA PRAWDA?BO INACZEJ TEST LH BY NIE WYSZEDŁ POZYTYWNY?

catherineii2009-06-06 14:15:58

[QUOTE=paszula;1992656]Wszystko jest w normie. Na jednostki trzeba patrzeć.
FT4 norma 11–23 pmol/l a w innej jednostce 0,8-1,8 ng/dl
FT3 norma 2,25-6 pmol/l i jak wyżej 1,5-4,1 pg/ml

Raczej 24 ng/ml, bo mU/l przelicza się tak 1 ng/ml=mU/l.
Tak więc wynik jest raczej w granicach normy, choć zawsze lepiej jak PRL jest poniżej 15 ng/ml.
Już pisałam nie raz, że leczy się PRL powyżej ng/ml jeśli nie ma owulki a leczy się zawsze powyżej 100 ng/ml…tak mówią w klinice niepłodności… bo poza nią to bromergonem waszerują jak PRL po obciążeniu jest wysoka… a to rzekomo mit!
Nastraszyłam dziewczynę ,a nie popatrzyłam na jednostki ,miałam w ng/dl:Wstyd::Wstyd::Wstyd:Paszulka dzięki za sprostowanie…

paszulka2009-06-06 14:21:13

Zamieszczone przez dominikaau81:A POWIEDZ MI PROSZĘ CZY JESLI TESTY OWULACYJNE WYCHODZĄ MI POZYTYWNIE I LEKARZ PRZED OWULACJA TEZP OTWIERDZA ZE PĘCHERZYK LADA MOMENT PĘKNIE( ZE W OGÓLE EJST) TO CHYBA JEST OWULACJA PRAWDA?BO INACZEJ TEST LH BY NIE WYSZEDŁ POZYTYWNY?

Żeby mieć więcej pewności trzeba potwierdzić, że pęcherzyk znika.
Ale jak wcześniej rośnie i pil LH też jest to już połowa sukcesu.

Ja miesiąc temu miałam tak, że pęcherzyk urósł, pik LH był a pęcherzyk został….owulki brak i @ w terminie.
Gablysia tutaj zawsze mówi, że jedynym potwierdzeniem owulki jest ciąża… i to prawda najświętsza ale od czegoś trzeba zacząć!! Niech to będą rosnące i pękające pęcherzyki!! 😉

paszulka2009-06-06 14:22:42

Zamieszczone przez cik_1:Nastraszyłam dziewczynę ,a nie popatrzyłam na jednostki ,miałam w ng/dl:Wstyd::Wstyd::Wstyd:Paszulka dzięki za sprostowanie…

Ja też na początku popatrzyłam, że kurcze chyba wysoko są FT ale gdyby było wysoko to nawet internista by to potwierdził….. i dlatego spojrzałam na jednostki!! 😉

sylwkasz2009-06-06 17:56:04

Jesli masz zdrowa tarczyce to niby w normie, ale przy chorej poziom ft4 bylby uznawany przez specjalizow za zbyt niski, moglby wskazywac wchodzenie w niedoczynnosc. Nie chce straszyc, bo ty masz pewnie tarczyce zdrowa wiec ciebie to nie dotyczy ! Ja krotko lecze sie na tarczyce i ciezko mi interpretowac wyniki, bo to wciaz dla mnie zbyt skomplikowane. Z tarczyca to naprawde mega skomplikowana sprawa, nawet przy badaniach w granicach normy moze byc kiepsko, wazne jest procentowy udzial ft3 i ft4, ich wlasciwa przemiana i takie tam… Niestety moze 10% andokrynologow sie na tym zna, reszta NIE. Dla pewnosci wykonalabym na twoim miejscu usg tarczycy, trwa 5 min, upewnisz sie ze nic tam sie nei dzieje. I dziwne, ze nie dano ci skierowania na tsh….

2009-06-06 19:17:54

Zamieszczone przez sylwkasz:Jesli masz zdrowa tarczyce to niby w normie, ale przy chorej poziom ft4 bylby uznawany przez specjalizow za zbyt niski, moglby wskazywac wchodzenie w niedoczynnosc. Nie chce straszyc, bo ty masz pewnie tarczyce zdrowa wiec ciebie to nie dotyczy ! Ja krotko lecze sie na tarczyce i ciezko mi interpretowac wyniki, bo to wciaz dla mnie zbyt skomplikowane. Z tarczyca to naprawde mega skomplikowana sprawa, nawet przy badaniach w granicach normy moze byc kiepsko, wazne jest procentowy udzial ft3 i ft4, ich wlasciwa przemiana i takie tam… Niestety moze 10% andokrynologow sie na tym zna, reszta NIE. Dla pewnosci wykonalabym na twoim miejscu usg tarczycy, trwa 5 min, upewnisz sie ze nic tam sie nei dzieje. I dziwne, ze nie dano ci skierowania na tsh….

tarczyce miałam ogladana na usg tez było ok aczkolwiek powiedzieli ze w przyszłości moge cierpiec na niedoczynnosc bo jest mała

sylwkasz2009-06-08 13:22:32

Chyba sie uczepilam tej twojej tarczycy jak masz dosc to przestane sie juz wtracac :} W sumie to juz ostatnia sugesia, przeczytaj tylko :}

Ale coraz bardziej to niepokojace info od Ciebie musze przyzac. PRzede wszystkim dlaczego tarczyca jest mala – z powodu jej niedorozwoju czy z powodu autoagresji jaka jest zanikowe zapalenie tarczycy – choroba polegająca na tym, że własny układ odpornościowy niszczy własną tarczycę tak, jakby była ona czymś obcym. Nazywa sie Hashimoto.

Jesli by tak bylo to wklejam rade specjalisty:
Skoro tarczyca robi się coraz mniejsza, automatycznie wydziela coraz mniej hormonów i mamy niedooczynność tarczycy czyli niedobór jej hormonów – bezwzględnie koniecznych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. A skoro są one tak potrzebne, to trzeba je sztucznie dostarczyć czyli przyjmować w postaci tabletek. Tabletki te zawierają dokładnie takie same hormony, jakie produkuje tarczyca, nie są więc szkodliwe i można je przyjmować przez całe życie. Skoro ich brakuje, a my tylko uzupełniamy te braki, na pewno nie wywołują żadnych objawów ubocznych, nie obciążają wątroby czy żołądka, nie powodują tycia – wręcz przeciwnie, pomagają schudnąć – a więc są bezpieczne.
A z tego powodu, że tarczyca robi się coraz mniejsza, nic nam nie grozi, bo nieważna jest wielkość tarczycy, tylko prawidłowa ilość hormonów tarczycy w organizmie, a my – wiedząc, że ich brakuje, wyrównujemy tabletkami te braki i wszystko jest o.k. A skąd wiemy, czy i ile brakuje? Oznaczamy poziom hormonów we krwi i wiemy, czy brakuje i czy dawka leku, którą stosujemy, jest wystarczająca czy też trzeba ją zmienić.

Zwykle mozna to sprawdzic badajac przeciwciała tarczycowych TG i TPO i wykonujac usg tarczycy u dobrego specjalisty.

Pozdrawiam i juz siedze cicho 🙂

2009-06-08 13:31:17

Zamieszczone przez sylwkasz:Chyba sie uczepilam tej twojej tarczycy jak masz dosc to przestane sie juz wtracac :} W sumie to juz ostatnia sugesia, przeczytaj tylko :}

Ale coraz bardziej to niepokojace info od Ciebie musze przyzac. PRzede wszystkim dlaczego tarczyca jest mala – z powodu jej niedorozwoju czy z powodu autoagresji jaka jest zanikowe zapalenie tarczycy – choroba polegająca na tym, że własny układ odpornościowy niszczy własną tarczycę tak, jakby była ona czymś obcym. Nazywa sie Hashimoto.

Jesli by tak bylo to wklejam rade specjalisty:
Skoro tarczyca robi się coraz mniejsza, automatycznie wydziela coraz mniej hormonów i mamy niedooczynność tarczycy czyli niedobór jej hormonów – bezwzględnie koniecznych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. A skoro są one tak potrzebne, to trzeba je sztucznie dostarczyć czyli przyjmować w postaci tabletek. Tabletki te zawierają dokładnie takie same hormony, jakie produkuje tarczyca, nie są więc szkodliwe i można je przyjmować przez całe życie. Skoro ich brakuje, a my tylko uzupełniamy te braki, na pewno nie wywołują żadnych objawów ubocznych, nie obciążają wątroby czy żołądka, nie powodują tycia – wręcz przeciwnie, pomagają schudnąć – a więc są bezpieczne.
A z tego powodu, że tarczyca robi się coraz mniejsza, nic nam nie grozi, bo nieważna jest wielkość tarczycy, tylko prawidłowa ilość hormonów tarczycy w organizmie, a my – wiedząc, że ich brakuje, wyrównujemy tabletkami te braki i wszystko jest o.k. A skąd wiemy, czy i ile brakuje? Oznaczamy poziom hormonów we krwi i wiemy, czy brakuje i czy dawka leku, którą stosujemy, jest wystarczająca czy też trzeba ją zmienić.

Zwykle mozna to sprawdzic badajac przeciwciała tarczycowych TG i TPO i wykonujac usg tarczycy u dobrego specjalisty.

Pozdrawiam i juz siedze cicho 🙂

HEHE ALEŻ NIEEE WSZYSTKIE ODPOWIEDZI SĄ DLA MNIE BAAARDZO CENNE:) GDYBYM ICH NIE CHCIAŁA CZYTAĆ PEWNIE BY MNIE TU NIE BYŁO- NIC MI NIE WIADOMO O TEJ CHOROBIE MYŚLE ZE MOJA PANI ENDOKRYNOLOG POWIEDZIAŁABY MI ZE TO MAM ALBO DAŁA DALSZE SKIEROWANIA GDYBY PODEJRZEWAŁA PODOBNO MOJA TARCZYCA JUZ JEST TAKA MAŁA Z NATURY:) ALE NIE WIEM BO WCZESNIEJ JEJ NIE BADAŁAM

Znasz odpowiedź na pytanie: Przezroczysty płyn w piersi?????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wiek przedszkolny
podstawa programowa przedszkoli ;)
[url]http://literka.pl/3/35581/newsletter?f=literka_02062009&a=170/09[/url] "Ogłoszony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej konkurs na program wychowania przedszkolnego zakończył się kompletnym fiaskiem. Z 30 zgłoszonych projektów żaden nie był zgodny z nową podstawą programową. Skoro eksperci nie potrafią
Czytaj dalej
Książka kucharska
co macie dzis na obiad?
Nie chce mi sie gotowac i spedzac pol dnia w kuchni i....no wlasnie wymyslac.... co macie dzis na obiad? Ja aktualnie nic.....
Czytaj dalej