Przyszne serniki

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #109552

    -malinka

    Sernik na zimno z galaretkami

    Składniki:
    3 serki homogenizowane naturalne Pilos po 500g (do kupienia w Lidlu)
    1 opakowanie żelatyny (na 1,5 litra płynu)
    cukier puder do smaku (ok. 0,5 szkl – 3/4 szkl)
    sok z 1 cytryny
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka wiśniowa
    1 galaretka truskawkowa
    1 woreczek mrożonych truskawek

    Sposób przygotowania:

    Na tortownicę o średnicy 26 cm.

    1. Rozpuścić galaretkę wiśniową w 1,5 szkl wody. Przelać na szeroki talerz. Zostawić do zastygnięcia.
    2. W drugim talerzu rozpuścić galaretkę agrestową również w 1,5 szkl wody. Zostawić do zastygnięcia.
    3. Serki przełożyć do wysokiej miski, wymieszać mikserem. Dodać cukier i sok z cytryny, mieszać do rozpuszczenia.
    4. Zastygnięte galaretki wiśniową i agrestową pokroić w kostkę.
    5. Do serków z dodatkiem soku z cytryny i cukru ostrożnie i małymi porcjami (cały czas miksując) wlewać rozpuszczoną w połowie szklanki wody i ostudzoną żelatynę.
    6. Do masy serkowej dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać łyżką i przełożyć masę do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    7. Galaretkę truskawkową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Do gorącej ! galaretki włożyć zamrożone! truskawki (można je przeciąć na pół).
    8. Kiedy galaretka z truskawkami zacznie gęstnieć (nastąpi to bardzo szybko!), wyłożyć ją na masę serową i ponownie wstawić całość do lodówki.
    9. Po zastygnięciu całości – degustować.

    #4781307

    -malinka

    Przyszne serniki

    Sernik na zimno z serków homogenizowanych

    Rozpuścić 1 galaretkę cytrynową w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Podczas gdy masa tężeje, rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody, ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Przelać na zastygniętą masę w formie. Wstawić do lodówki.Tak samo postępujemy z żółtą galaretką i trzecim serkiem. Na trzeciej warstwie układamy rodzynki i zalewamy pozostałą pomarańczową tężącą galaretką. Gotowe 😉



    #4781308

    -malinka

    Przyszne serniki

    Sernik z rosą

    CIASTO
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kostki margaryny

    MASA SEROWA
    1 kg sera (w wiaderku)
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    budyń śmietankowy
    2 jajka
    4 żółtka

    ROSA
    6 białek
    1 szklanka cukru

    Przepis na ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny.
    Przepis na masę serową: Składniki masy serowej zmiksować.
    masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.
    Przepis na rosę: Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
    białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
    Pieczenie ciasta: Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

    Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec jeszcze chwilę (do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa – inaczej nie zrobi się rosa). Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa.

    Gotowe

    Smacznego!

    #4781309

    eiger

    A ja jestem tradycjonalistką w mojej rodzinie gości sernik z brozskiwniami i to od wielu lat. Zobacz i ciesz się magią świąt.

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close