pstrąg w galarecie – jak robicie?

mam wielka ochotę, nie robiłam jeszcze, a w zamrażalniku mam pstrąga w całości…
gotujecie rosół na rybce? co zrobić, żeby się ryba nie rozpadła za szybko, bo przecież ona raz dwa i ugotowana będzie?

7 odpowiedzi na pytanie: pstrąg w galarecie – jak robicie?

gotka2011-01-17 14:22:30

Ja robię tak:

W osolonej wodzie..z dodatkiem 3-4 plastrów cytryny (bez skórki), marchewki, pietruszki i selera pokrojonych w kostkę i łyżki gorczycy..gotujępstrąga pokrojonego w dzwonki..gotuję na wolnym ogniu..około 7-8 min.(trzeba bardzo uważać, zeby nie przesadzić..ja nakłuwam wykałaczką..jak miękkawy to wyjmuję)..Następnie odcedzam rybkę i warzywa..natomiast z samego rosołu przygotowuję galaretę..wg przepisu na żelatynie..

Pstrąg do misy..na to warzywka ugotowane do przystrojenia..zalewam przygotowaną, troszkę przestudzoną galaretą..jeszcze nie ściętą..dekoruję świeżą lub mrożoną pietruchą:)

..paluchy lizać:)

beasia2011-01-17 18:53:46

Zamieszczone przez gotka:Ja robię tak:

W osolonej wodzie..z dodatkiem 3-4 plastrów cytryny (bez skórki), marchewki, pietruszki i selera pokrojonych w kostkę i łyżki gorczycy..gotujępstrąga pokrojonego w dzwonki..gotuję na wolnym ogniu..około 7-8 min.(trzeba bardzo uważać, zeby nie przesadzić..ja nakłuwam wykałaczką..jak miękkawy to wyjmuję)..Następnie odcedzam rybkę i warzywa..natomiast z samego rosołu przygotowuję galaretę..wg przepisu na żelatynie..

Pstrąg do misy..na to warzywka ugotowane do przystrojenia..zalewam przygotowaną, troszkę przestudzoną galaretą..jeszcze nie ściętą..dekoruję świeżą lub mrożoną pietruchą:)

..paluchy lizać:)

zastanawiałam się jak pokroić pstrąga, on nie jest zbyt duży, więc dzwonki małe będą, a rybę kładziesz ze skórą na półmisek czy obraną ze skórki?

gotka2011-01-17 22:20:06

Zamieszczone przez Beasia:zastanawiałam się jak pokroić pstrąga, on nie jest zbyt duży, więc dzwonki małe będą, a rybę kładziesz ze skórą na półmisek czy obraną ze skórki?

..Kochana..możesz pokroić w kawałki..tzn. te dzwonki na pół;)
..kiedyś tak robiłam..ale jakieś takie nijakie te porcje;)
..pstrąga ze skórki nie obieram..później ładnie schodzi:)

beasia2011-01-18 07:54:59

Zamieszczone przez gotka:..Kochana..możesz pokroić w kawałki..tzn. te dzwonki na pół;)
..kiedyś tak robiłam..ale jakieś takie nijakie te porcje;)
..pstrąga ze skórki nie obieram..później ładnie schodzi:)

ok 🙂 w takim razie wypróbuje w weekend i dam znać jak wyszło, dzieki za pomoc 🙂

gotka2011-01-18 14:25:25

Zamieszczone przez Beasia:ok 🙂 w takim razie wypróbuje w weekend i dam znać jak wyszło, dzieki za pomoc 🙂

..proszę i koniecznie daj znać:)

beasia2011-01-22 14:37:10

wyszła bardzo smaczna (wczoraj wieczorem zrobiłam, a prawie nic już nie ma), jednak obrałam ze skórki i z ości 🙂 na pewo jeszcze zrobię, może sprobuje też kiedyś z łososiem 🙂

gotka2011-01-23 12:06:16

Zamieszczone przez Beasia:wyszła bardzo smaczna (wczoraj wieczorem zrobiłam, a prawie nic już nie ma), jednak obrałam ze skórki i z ości 🙂 na pewo jeszcze zrobię, może sprobuje też kiedyś z łososiem 🙂

..:Hura!:

Znasz odpowiedź na pytanie: pstrąg w galarecie – jak robicie??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
PFRON
proszę, o nie kasowanie wątku chociaż przez 2 dni czy, któraś z Was wie co to są pomniejszenia przy rozliczaniu PFRON ? chodzi mi o rozliczenie pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim,
Czytaj dalej
Mam z dzieckiem taki problem
Migdałki
Witam. Wiem, że już było o migdałkach, ale chciałabym odnowić temat i zapytać, czy któraś z mam stosowała Immunotrofine na zmniejszenie migdałków? Córka ma bardzo duże migdałki, zakrywają jej prawie cale
Czytaj dalej