Forum: Książka kucharska
pstrąg w galarecie – jak robicie?
mam wielka ochotę, nie robiłam jeszcze, a w zamrażalniku mam pstrąga w całości…
gotujecie rosół na rybce? co zrobić, żeby się ryba nie rozpadła za szybko, bo przecież ona raz dwa i ugotowana będzie?
7 odpowiedzi na pytanie: pstrąg w galarecie – jak robicie?
Ja robię tak:
W osolonej wodzie..z dodatkiem 3-4 plastrów cytryny (bez skórki), marchewki, pietruszki i selera pokrojonych w kostkę i łyżki gorczycy..gotujępstrąga pokrojonego w dzwonki..gotuję na wolnym ogniu..około 7-8 min.(trzeba bardzo uważać, zeby nie przesadzić..ja nakłuwam wykałaczką..jak miękkawy to wyjmuję).. Następnie odcedzam rybkę i warzywa.. Natomiast z samego rosołu przygotowuję galaretę..wg przepisu na żelatynie..
Pstrąg do misy.. Na to warzywka ugotowane do przystrojenia..zalewam przygotowaną, troszkę przestudzoną galaretą..jeszcze nie ściętą..dekoruję świeżą lub mrożoną pietruchą:)
..paluchy lizać:)
zastanawiałam się jak pokroić pstrąga, on nie jest zbyt duży, więc dzwonki małe będą, a rybę kładziesz ze skórą na półmisek czy obraną ze skórki?
..Kochana..możesz pokroić w kawałki..tzn. te dzwonki na pół;)
..kiedyś tak robiłam.. Ale jakieś takie nijakie te porcje;)
..pstrąga ze skórki nie obieram..później ładnie schodzi:)
ok 🙂 w takim razie wypróbuje w weekend i dam znać jak wyszło, dzieki za pomoc 🙂
..proszę i koniecznie daj znać:)
wyszła bardzo smaczna (wczoraj wieczorem zrobiłam, a prawie nic już nie ma), jednak obrałam ze skórki i z ości 🙂 na pewo jeszcze zrobię, może sprobuje też kiedyś z łososiem 🙂
..
Znasz odpowiedź na pytanie: pstrąg w galarecie – jak robicie?