robiłam niedawno w ramach wypróbowywania różnych przepisów na dynię…
Nikt się nie zorientuje z czego jest toto zrobione a nieeezłe wychodzi, naprawdę.
Weźcie 80 dkg- 1 kg surowej dyni, ale samego miąższu bez pestek czy skóry i upieczcie w piekarniku. Mikrofalówka tez sie nada. Podlejcie trochę wodą, żeby za bardzo nie wyschła albo szczelnie przykryjcie. (no, może niekoniecznei w mikrofalówce…)
Upieczoną dynię ładujecie do blendera albo malaksera i dodajecie: 2 jajka, 4/5 puszki mleka skondensowanego słodzonego, lyżeczkę imbiru i po pół łyżeczki soli, cynamonu i mielonej gałki muszkatołowej. Wszystko miksować kilka minut aż powstanie gładka masa bez kawałków dyni.
Dużą formę do tarty albo dużą tortownicę albo blaszkę prostokątną…. wylepić kruchym ciastem albo ciastem na tarty….. co potraficie, obojętne, i brzegi też na jakieś 3 cm w górę. Podpiec w 200 stopniach jakieś 10-15 minut, zmniejszyc temperaturę do 180, wylac na podpieczone ciasto masę dyniową i wstawić na godzine do piekarnika. Już :-))
Podawać mozna na zimno i na ciepło, jest pyszna pod każda postacią. Podkreślam, że ja nie byłam nigdy fanka dyni, bo kojarzyła mi się ona tylko z obleśną zupa dyniową na mleku, którą robiła boja babcia jak byłam mała. Bleeeeee :-(((( a to jest pyszne!
Mozna na 15 minut przed końcem pieczenia polac kremówką wymieszaną z cukrem i zapiec uważając, żeby sie nie przypaliło; mozna podac z bitą śmietaną, mozna posypać przed pieczeniem orzechami albo kruszonką, albo tym i tym….. pełna dowolność.
pozdrawiam, m.
Antoś 24.11.03 i Staś 13.12.06
2 odpowiedzi na pytanie: pumpkin pie vel tarta dyniowa
Re: pumpkin pie vel tarta dyniowa
Właśnie zaczął się sezon dyniowy a ja szukałam ciekawych przepisów, wypróbuję Twój przepis zobaczymy co wyjdzie…
Basia i Tymonek 19.04.06
Re: pumpkin pie vel tarta dyniowa
Mam jeszcze jeden fajny na placuszki dynoiwe z cynamonem, zaraz wrzucę nowy wątek
pozdrawiam, m.
Antoś 24.11.03 i Staś 13.12.06
Znasz odpowiedź na pytanie: pumpkin pie vel tarta dyniowa