Puszyste pączki

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 27)
  • Autor
    Wpisy
  • #117425

    agga-losiu

    Dziewczyny macie sprawdzone przepisy na puszyste pączki?

    W sobotę robiłam już jedne i wyszły zbite i nieco twarde – ale w smaku dość dobre. Podejrzewam, że w przepisie za mało drożdży było bo na 1 kg mąki tylko pół paczuszki.

    #5458827

    halinasuperdziewczyna

    Cukier w paczkach sir pod wpkywem ciepla karmelizuje i wychodza twarde. Najlepsze paczki nie maja w srodku cukru. Maja marmolade i lukier/cukier na wierzchu.
    W srodku cukier jest zupelnie zbedny, ale pewnie trudno w to uwierzyc 😉

    Do faworkow tez nie daje sie ani cukru, ani proszku do pieczenia.



    #5458828

    marnat

    Zamieszczone przez agga_łosiu
    Dziewczyny macie sprawdzone przepisy na puszyste pączki?

    W sobotę robiłam już jedne i wyszły zbite i nieco twarde – ale w smaku dość dobre. Podejrzewam, że w przepisie za mało drożdży było bo na 1 kg mąki tylko pół paczuszki.

    A pokaż przepis z którego robisz.

    #5458829

    agga-losiu

    Zamieszczone przez marnat
    A pokaż przepis z którego robisz.

    Nie mam przepisu przed sobą ale z tego co pamiętam
    1 kg mąki 550
    8 jajek ( 6 żółtek i dwa całe )
    1/2 drożdży
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    około 2,5 szkl mleka
    1/2 kostki masła
    kieliszek wódki
    4 kostki smalcu + łyżka octu do smażenia.

    rozczyn : drożdże + 1 łyżka cukru+1 łyżka mąki + mleko ok pół szkl. – odstawiam do wyrośnięcia.
    Jajka ucieram z cukrem, dodaję roztopione masło, mąkę, cukier waniliowy, rozczyn, alkohol, i przy wyrabianiu dodaję mleka, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

    Po wyrośnięciu formuję pączki. Smażę na smalcu, makę przesiewam, wszystkie składniki mają temperaturę pokojową,a pączkiem na drugi dzień można znokautować :Śmiech:

    #5458830

    halinasuperdziewczyna

    I jak paczki?
    Ktos piecze?
    Moze jakies foto chociaz…..
    Paczus mi sie marzy…

    #5458831

    beamama

    Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
    I jak paczki?
    Ktos piecze?
    Moze jakies foto chociaz…..
    Paczus mi sie marzy…

    Byś se kupiła, byś 😉
    Ja nie smażę, ale dwa już zjadłam.
    Poczęstuj się od dziadka :Hyhy:



    #5458832

    halinasuperdziewczyna

    Kupilam. 3. Kazdy w innym miejscu. Wszystkie zimne i paskudne.
    Nie byly mi pisane…..

    To za kare ze faworkow nie zrobilam w tym roku.

    #5458833

    qr-chuck

    Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
    Najlepsze paczki nie maja w srodku cukru. .

    Wogóle?
    I drożdże rosną tak bez cukru?

    #5458834

    halinasuperdziewczyna

    Drozdzom wystarczy lyzeczka 🙂

    #5458835

    qr-chuck

    Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
    Drozdzom wystarczy lyzeczka 🙂

    a… bo pomyślałam, że wogóle…
    To jednak nie tylko cukier utwardza: moja teściowa zrobiła pyszne bezcukrowe (no właśnie z łyżeczką cukru) pączki – na drugi dzień można było „za psem rzucić”. Ale popite kawą były smaczne 😉



    #5458836

    halinasuperdziewczyna

    A pewnie ze nie tylko.
    Proporcje, maka, wszystko mozna zepsuc, ale najczestrzym bledem w paczkach jest cukier.
    Zreszta co niektorzy pakuja cukier i do faworkow 😉

    #5458837

    ty-gry-sek

    Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
    I jak paczki?
    Ktos piecze?
    Moze jakies foto chociaz…..
    Paczus mi sie marzy…

    trochę za późno,ale popatrzeć można 😉



    #5458838

    halinasuperdziewczyna

    Zamieszczone przez ty-gry-sek
    trochę za późno,ale popatrzeć można 😉

    Po jasnym pasku widac ze byly lekkie i puszyste 🙂

    #5458839

    marnat

    Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
    Po jasnym pasku widac ze byly lekkie i puszyste 🙂

    tak to działa? 🙂

    #5458840

    halinasuperdziewczyna

    Tak, lekki wyplywa do gory ponad tluszcz i powstaje taki pasek jasny.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 27)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close