Dziewczyny macie sprawdzone przepisy na puszyste pączki?
W sobotę robiłam już jedne i wyszły zbite i nieco twarde – ale w smaku dość dobre. Podejrzewam, że w przepisie za mało drożdży było, bo na 1 kg mąki tylko pół paczuszki.
Chciałabym na tłusty czwartek zrobić naprawdę puszyste pączki.
26 odpowiedzi na pytanie: Puszyste pączki – sprawdzony przepis poszukiwany!
Cukier w paczkach sir pod wpkywem ciepla karmelizuje i wychodza twarde. Najlepsze paczki nie maja w srodku cukru. Maja marmolade i lukier/cukier na wierzchu.
W srodku cukier jest zupelnie zbedny, ale pewnie trudno w to uwierzyc 😉
Do faworkow tez nie daje sie ani cukru, ani proszku do pieczenia.
A pokaż przepis z którego robisz.
Nie mam przepisu przed sobą ale z tego co pamiętam
1 kg mąki 550
8 jajek ( 6 żółtek i dwa całe )
1/2 drożdży
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
około 2,5 szkl mleka
1/2 kostki masła
kieliszek wódki
4 kostki smalcu + łyżka octu do smażenia.
rozczyn : drożdże + 1 łyżka cukru+1 łyżka mąki + mleko ok pół szkl. – odstawiam do wyrośnięcia.
Jajka ucieram z cukrem, dodaję roztopione masło, mąkę, cukier waniliowy, rozczyn, alkohol, i przy wyrabianiu dodaję mleka, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Po wyrośnięciu formuję pączki. Smażę na smalcu, makę przesiewam, wszystkie składniki mają temperaturę pokojową,a pączkiem na drugi dzień można znokautować
I jak paczki?
Ktos piecze?
Moze jakies foto chociaz…..
Paczus mi sie marzy…
Byś se kupiła, byś 😉
Ja nie smażę, ale dwa już zjadłam.
Poczęstuj się od dziadka
Kupilam. 3. Kazdy w innym miejscu. Wszystkie zimne i paskudne.
Nie byly mi pisane…..
To za kare ze faworkow nie zrobilam w tym roku.
Wogóle?
I drożdże rosną tak bez cukru?
Drozdzom wystarczy lyzeczka 🙂
a… bo pomyślałam, że wogóle…
To jednak nie tylko cukier utwardza: moja teściowa zrobiła pyszne bezcukrowe (no właśnie z łyżeczką cukru) pączki – na drugi dzień można było “za psem rzucić”. Ale popite kawą były smaczne 😉
A pewnie ze nie tylko.
Proporcje, maka, wszystko mozna zepsuc, ale najczestrzym bledem w paczkach jest cukier.
Zreszta co niektorzy pakuja cukier i do faworkow 😉
trochę za późno,ale popatrzeć można 😉
Po jasnym pasku widac ze byly lekkie i puszyste 🙂
tak to działa? 🙂
Tak, lekki wyplywa do gory ponad tluszcz i powstaje taki pasek jasny.
W sumie logiczne 🙂
No niby wszystko jasne i logiczne, a mi sie nigdy w zyciu nie udalo upiec poczciwych paczkow 😉
ja idę na łatwiznę i wynalazłam przepis gdzie się ciasto mikserem wyrabia 😉 pączki są puszyste to fakt 🙂
mogę dostać przepis?:)
edytuję, bo mi się zdublowało.
No w ogole nie wyobrazam sobie inaczej niz mikserem ciasta wyrobic.
Kazde jedno jade mokserem i na pierogi i na faworki, serniki i drozdzowe.
No, ale paczki i chleb mi nie wychodza.
Za to fawory najlepsze na swiecie 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: Puszyste pączki – sprawdzony przepis poszukiwany!