Pycha obiadek w 10 minut

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 22)
  • Autor
    Wpisy
  • #92952

    ladybug

    Macie tak, ze nie wiecie co ugotowac, ale jak wyjmiecie co macie w lodowce, czasem wychodzi cos super-pycha? Wlasnie skonczylam jesc, bylo super i szybkie, wiec wrzucam:

    Proporcje wg uznania, ja robilam dla siebie i Alexa tylko (maz w delegacji):
    -1 cukinia
    -losos wedzony (tyle ile mi zostalo w paczce;))
    -lyzeczka masla (pewnie oliwa z oliwek tez by byla ok
    -pol szklanki smietany (slodkiej, niskotluszczowej) lub serek typu philadelphia
    -koperek (swiezy, mrozony lub suszony)

    Na rozgrzany tluszcz wrzucilam pokrojona dosc drobno cukinie, az zbrazowiala. Dodalam lososia porwanego na kawalki. Zalalam smietanka, dorzucilam koperek. Nie solilam, bo losos byl slony, tylko popieprzylam.
    Serwowalam z makaronem swiderki trojkolorowym.
    Latwe, szybkie i pycha, Smacznego:)

    #1791146

    eunike

    Lubię takie szybkie dania, no i lubię cukinię oraz łososia, tak więc może mi się przydac Twój pomysł 🙂



    #1791147

    ladybug

    mysle ze z brokulem tez byloby super, tylko takim chrupiacym,a nie rozgotowanym

    #1791148

    Anonim

    w 10 min to ja robię:
    -placki z cukinii
    -placuszki bananowe (nowe odkrycie)
    -nalesniki z serem
    -spagetti ze szpinakiem

    więcej grzechów nie pamiętam 😉

    #1791149

    anek79

    Zamieszczone przez EwkaM
    w 10 min to ja robię:
    -placki z cukinii
    -placuszki bananowe (nowe odkrycie)
    -nalesniki z serem
    -spagetti ze szpinakiem

    więcej grzechów nie pamiętam 😉

    Placki bananowe z przepisu, ktory byl ma forum?

    #1791150

    Anonim

    Zamieszczone przez anek79
    Placki bananowe z przepisu, ktory byl ma forum?

    dokładnie
    dzieć się zajada



    #1791151

    anek79

    Zamieszczone przez EwkaM
    dokładnie
    dzieć się zajada

    Odbiegajac od tematu….sliczne foto:)

    #1791152

    Anonim

    Zamieszczone przez anek79
    Odbiegajac od tematu….sliczne foto:)

    dzięki

    #1791153

    miamia

    Zamieszczone przez aaagatka
    Macie tak, ze nie wiecie co ugotowac, ale jak wyjmiecie co macie w lodowce, czasem wychodzi cos super-pycha? Wlasnie skonczylam jesc, bylo super i szybkie, wiec wrzucam:

    Proporcje wg uznania, ja robilam dla siebie i Alexa tylko (maz w delegacji):
    -1 cukinia
    -losos wedzony (tyle ile mi zostalo w paczce;))
    -lyzeczka masla (pewnie oliwa z oliwek tez by byla ok
    -pol szklanki smietany (slodkiej, niskotluszczowej) lub serek typu philadelphia
    -koperek (swiezy, mrozony lub suszony)

    Na rozgrzany tluszcz wrzucilam pokrojona dosc drobno cukinie, az zbrazowiala. Dodalam lososia porwanego na kawalki. Zalalam smietanka, dorzucilam koperek. Nie solilam, bo losos byl slony, tylko popieprzylam.
    Serwowalam z makaronem swiderki trojkolorowym.
    Latwe, szybkie i pycha, Smacznego:)

    ja taki robię tylko bez cukinii, a zamiast śmietany używam serka mascarpone- pycha do makaronu

    #1791154

    mamamalinki

    mascarpone

    no nie widać po tobie, żebys jadała mascarpone! paczuszka tych smakołyków to chyba ze dwa tysiące kalorii.
    Z mascarpone też znam miły przepis na 10 min.
    Farfalle z sosem serowym:
    zagotować wodę na makaron,
    w tym czasie wrzucić na patelnię kilka łyżek mascarpone (ewentualnie trochę mascarpone plus ze dwie łyżki śmietany, żeby nie było takie ciężkie), do tego zetrzeć troszkę gałki muszkatołowej (albo ząbek czosnku), pokruszyć pół paczuszki sera lazur (ten niebieski wyłącznie się nadaje), pomieszać niech się roztopi, dorzucić pieprzu, ewentualnie osobno podsmażyć parę plasterków boczku wędzonego. Wrzucić do sosu już podsmażone.
    Do gotowego sosu dorzucić ugotowane na półtwardo farfalle. Wymieszać na patelni.
    Na talerzu posypać natką pietruszki.
    Sos robi się tyle ile potrzebują się pogotować farfalle (kokardki po naszemu).
    Dobrze jest mieć w lodówce posiekane : natkę, koperek, szczypiorek. Przydają mi się często, dodaję to tu to tam szczyptę zieleniny i danie pięknie wiosennie pachnie.



    #1791155

    kotus

    Zamieszczone przez aaagatka
    -1 cukinia
    -losos wedzony (tyle ile mi zostalo w paczce;))
    -lyzeczka masla (pewnie oliwa z oliwek tez by byla ok
    -pol szklanki smietany (slodkiej, niskotluszczowej) lub serek typu philadelphia
    -koperek (swiezy, mrozony lub suszony)

    dzisiaj cuś podobnego robiłam z tym,że 🙂
    łosoś wedzony
    smietana
    szpinak
    czosnek
    pieprz
    ugotowany makaron

    #1791156

    sole

    Wlasnie to taki przepis klasdyczny z opakowania makaronu Barilla.

    Podam Wam jeszcze latwiejszy. Klasyczny .
    1 papryka zolta
    3 pomidory
    30g capperi
    bazylia swierza kilka listkow
    2 lyzki oliwy z oliwek
    sol, pieprz do smakui

    W czasie jak gotuje sie makaron

    Wszystko myjecie kroicie w drobne kosteczki i solicie
    Odsedzacie makaron dodajecie ta ” salatke” i 2 lyzki oliwy z oliwek i gotowe.

    Klasyczne danie wloszek ktore nie maja czasu.
    Makaron +

    Pokrojone w kosteczke pomidory+bazylia+oliwa z oliwek

    lub

    losos wedzony tylko „zagotowany” w smietanie

    lub

    cukinia podsmazona w talarkach

    lub

    baklazan w talarki

    Na to tylko starty parmezan i gotowe .

    TYle ze makaron to we wloszech pierwsze danie jak u nas zupa
    NA drugie szybko to zazwyczaj patelnia grillowa i mieso cienko pokrojone w plastry , na to tylko po usmazeniu( bez tluszczu) daje sie lyzeczke oliwy i kilka kropel octu balsamicznego
    Do tego surowka czyli salata ( nic wiecej )
    NO i pol szklaneczki dobrejgo wina czerwonego koniecznie.



    #1791157

    vievioorka

    Zamieszczone przez EwkaM
    -spagetti ze szpinakiem

    :Hmmm…:

    a możesz jakieś szczegóły? :Hyhy:

    #1791158

    Anonim

    Zamieszczone przez Vievioorka
    :Hmmm…:

    a możesz jakieś szczegóły? :Hyhy:

    na 3 osoby:

    ugotować spagetti (pół paczki)

    w tym samym czasie na patelni na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w cieniutkie paseczki szynkę (ok. 20 dag); dodać pół paczki szpinaku mrożonego posiekanego (wcześniej rozmrażam w mikrofali – żeby było szybciej), czosnek (2 ząbki wyciśnięte, od biedy może być kosteczka knorra); posolić, popieprzyć, poddusić 2-3 min., dodać śmietanę piątnicy 18 % (ta mi najbardziej do sosów pasuje, bo gęsta), poddusić kolejne 2 min; dodać odcedzony makaron, wymieszać;
    i na talerze
    posypać parmezanem

    #1791159

    gacka

    Zamieszczone przez EwkaM
    w 10 min to ja robię:
    -placki z cukinii
    -placuszki bananowe (nowe odkrycie)
    -nalesniki z serem
    -spagetti ze szpinakiem

    więcej grzechów nie pamiętam 😉

    Ewka – jak Ty robisz te naleśniki z serem, że w 10 minut masz je zrobione? Kurde – tak lubię naleśniki, ale czasochłonność przy ich wykonaniu w moim wydaniu mnie zniechęca do nich, bo zanim ja te ciacho zrobię, ser utrę, usmażę chociaż z 5 sztuk to mija pół godziny co najmniej.:Wstyd:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 22)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close