pychotka z jabłek

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #57037

    kokos

    mój ulubiony deser z jabłek, świetny dla dzieci i całej rodziny, taka rewelacja, że robię go prawie co tydzień a wszyscy znajomi pobrali przepisy, pojawił się nawet na wigilijnym stole!
    W dodatku śmiesznie prosty i nie drogi. Polecam i życzę smacznego i czekam na opinie.
    A oto i on:
    Obieram jabłka ikroję w ósemki lub mniejsze kawałki wg uznania – jabłek tyle żeby zmieściły się i wypełniły żaroodporne naczynie – zalezy jakie kto ma. Następnie jabłka posypuję cukrem i cynamonem w zależności od słodkości jabłek do smaku. Na to robię specjalna kruszonke taką jakby pieżynke. W rondelku topię ok pół kostki masła, pół szklanki cukru a na koniec sypię do tego płatki owsiane – średnio wchodzi 2 szklanki – tyle płatków żeby wszystkie były mokre od masła ale też nie było pływającej cieczy. To układam na jabłuszka jak czapeczkę po całym wierzchu a następnie całość zapiekam, do uzyskania złocistej barwy kruszonki i do czasu aż jabłka zmiękną. Czas pieczenia w dużym stopniu zależy od gatunku jabłek, bo jedne dłużej się pieką a inne krócej. Czas pieczenia to średnio 20 min a temp ok 150 st żeby nie przypalić kruszonki.
    Taka pychota, że teraz jak napisałam przepis to naszła mnie ochota na deser i pędzę do kuchni obierać jabłuszka. Pa pa!!!

    #729846

    kokos

    Re: pychotka z jabłek

    przepraszam, ale zapomniałam dopisać że przed włożeniem do piekarnkia całość należy lekko polać wodą żeby stała na dnie naczynia żaroodpornego ok 1 cm.



    #729847

    chica

    Re: pychotka z jabłek

    Podobny przepis byl jakis czas temu tutaj. Prawie dzien w dzien przygotowywalam taki deser. Oczywiscie chetnie go wyprobuje teraz pod troche inna postacia, przypuszczam, ze nie mniej pyszna. Jak tylko wyprobuje podziele sie wrazeniami, pozdrawiam

    Ola (16.10.03)

    #729848

    kosia

    Re: pychotka z jabłek

    to jets przepis an angielski crumble, popularny deser, i bardzo dobry

    kosia
    Kartki/kalendarze ze zdjęciem dziecka

    #729849

    ciku

    Re: pychotka z jabłek

    A jak zrobic ta kruszonke?

    Kacperek 12.02.04

    #729850

    ciku

    Re: pychotka z jabłek

    Oj zamotalam sie, myslalam ze oprocz tych platkow z maslem idzie jeszcze jakas kruszonka. Juz wszystko jasne:)))

    Kacperek 12.02.04



    #729851

    ciku

    Re: pychotka z jabłek

    Niestety wyszlo mi to zbyt plynne. Wlalam 1 cm wody, ale mysle ze to bylo za duzo bo dochodzi jeszcze sok z jablek. Byc moze ze ta ilosc” 1 cm” to byla podana z mysla o wyzszym naczyniu – moje ma wysokosc 3 cm. W smaku jest pyszne ale nie da sie tego kroic tylko raczej jesc lyzka ze wzgledu na ta mokra konsystencje. A szkoda……
    Acha no i pieklam dluzej okolo 35 min. z nadzieje ze plyn wyparuje choc troche.

    Kacperek 12.02.04

    #729852

    kokos

    Re: pychotka z jabłek

    ojej CIKU, przykro mi, ze ci nie wyszło. Faktycznie mam wyższe naczynie, a wodę się polewa, bo zanim jabłuszka puszczą sok, to mogą wyschnąc i wtedy nie są smaczne, a deser jest do jedzenia łyżeczką. Ja wykładam każdemu na tależyk łyżką do zupy, a je się łyżeczką deserową. Nie ma to stałej konsystencji. Zajada się na gorąco. Natomiast nieco twardnieje po schłodzeniu, ale na gorąco jest zdecydowanie lepsze. Proszę cię, spróbuj jeszcze raz. Teraz masz większe doświadczenie, a na pewno nie pożałujesz. Pozdrawiam i życzę kulinarnych sukcesów. Jak masz takie małe naczynko, to i kruszonki zrób odpowiednio mniej. Zapewniam, że powinno się udać.

    #729853

    ciku

    Re: pychotka z jabłek

    Kokosiu faktycznie po schlodzeniu stezalo. Sprobuje ponownie z pewnoscia, bo jak moj maz wrocil z pracy to rzucil sie na to i jadl jakby mu sie spieszylo

    Kacperek 12.02.04

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close