przepis dostałam od kuzynki, robiłam już kilka razy i ZAWSZE jest pyszna!!
karkówka jak karkówka, ale cały sekret tkwi w zalewie… i ten sekret Wam zdradzam:D
– 1,2 kg karkówki
– 0,5 kg pieczarek
– 3 cebule- czerwony delikat do mięs
Zalewa
– 2,5 łyżki magi
– 5 łyżek octu
– 5 łyżek cukru
– 4 łyzki koncentratu pomidorowego
– 8 łyżek wody
– słodka śmietana (na oko)
(warto tej zlewy zrobić podwójną porcje, bo z jednej wychodzi sosu na styk)
wykonanie:
– mięso pokroić w plastry o grubości 1cm, posypać delikatem i odstawić na noc.
– następnie panierować w mące i obsmażyć z obu stron
– ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym
– posypać surową cebulką pokrojoną w piórka
– pieczarki podsmażyć i ułożyć na cebuli
– zalewę wymieszać i równomiernie polać na mięsie
piec 1 godzinę w nagrzanym piekarniku na 180*C
imo fajnie pasuje z ryż
smacznego!
39 odpowiedzi na pytanie: Pyszna karkówka
Karen robiłaś w ten sposób inne mięso?
Karen, mogę robić w ciemno, na obiad dla gości, bez wcześniejszego próbowania?
Wyjdzie na pewno, obiecujesz?????
Karen – śmietana słodka – np łaciata 18%? Nie “zważy się”?
Jutro wraca maż…chcę zrobić na obiado-kolację
karkówka już leżakuje w lodówce:-)
Fajny przepis na pewno zrobię. Lubię nowosci:)
tylko karkówkę, ale myslę, że śmiało mozna eksperymentować
1000% wyjdzie i na bank będzie smakowała… Aleeee wybierz piękne, chude mięsko.. coby żył nie było :Nie nie:
działasz błyskawicznie
taką właśnie daje, ok 3/4 małego opakowania… nie waży się!
tylko podaj z ryżem lub kaszą gryczaną… ziemiaki- ostateczność.
zrób zrób, koniecznie – na pewno na stałe zagości w Twoim menu:)
Karen, jakiś specjalny przepis na kaszę gryczaną?
specjalnego brak:)
ja akurat robiłam z ryżem, wypełniłam nim filiżankę i postawiłam babkę na talerzu, na czubek dałam listek bazyli, gdyż imo pasuje bo sos z koncentratem.
gdzieś mi mignął pomysł na kotleciki z kaszy mannej… może takie coś
Karenku! Z pewnymi modyfikacjami dziś zrobię 😀
Już nie mogę się doczekać
Moja już leżakowała przez noc, zaraz idzie do pieca 😀
Moja poleżakuje 2 godziny
Ale ja posypię przyprawą do karkówki bo delikata, maggi nie używamy.
Znalazłam jakąś przyprawę do mięs Knorra, gdzie piszą, że bez konserwantów, tylko suszone zioła
Sama nie wiem, czy im wierzyć, bo ja też ze wzgl na Antka tego unikam.
Zrobiłam jak podano w przepisie – z podwójną zalewą.
Do tego był ryż z warzywami z filiżanki i ziemniaki pieczone /dla męża obiad bez ziemniaków – to nie jest obiad/
surówka – mieszanka sałat z tym co miałam;-) sos vinegrete.
Było….. przepyszne!
Zniknęło wszystko – włącznie z ryżem 😀
Dzięki za przepis!
Wierzyc :). Knorr, Winiary zaczely robic przyprawy,sosy przede wszystkim bez glutaminianu sodu a to jest najgorsze swinstwo w gotowcach.
Jest taka firma . Robi świetne ziołowe przyprawy. Beż żadnych “witaminianów” 😉 Nam bardzo smakują te kompozycje. I najważniejsze cena – 0,99 – 1,19 za paczkę Aż jestem w szoku, że coś tak pysznego bez wspomagaczy można oferować za taką cenę 😀
Moja karkówka leże w przyprawie do karkówki oczywiście z GALEO.
z zaciekawieniem czekałam na pierwszą opinię… chociaż szczerze nie spodziewałam się innej:D
ciesze się, że smakowało.
No to mi niestety nie smakuje….stanowczo, stanowczo za dużo cukru!!
A i tak dałam mniej – robiłam z podwójnej zalewy, jakbym dała 10 łyżek
Ale – goście jeszcze nie dotali, ciekawe, czy im posmakuje
Moja karkówka w lodówce.
Jutro do pieca i zobaczymy jak smakuje
;)..
Mięsko wyszło pyszne – kruche – naprawdę fajne. Obaj zjedli – mimo, że z mięsem u Małego różnie ostatnio bywa
Zalewa też nie do końca mój smaczek… Zamiast maggi dałam sosu sojowego. Nawet śmietanę dałam mimo, że moi nie powinni.
My z T zjedliśmy. Duży nie dał rady. Mały trochę skubnął.
Co dziwne – cebula w piórkach nie zmiękła Mimo, że siedziało w piekarniku 70 minut. No i pieczarek nie czuć. Zdecydowanie za dużo koncentratu, ze dużo cukru – jak dla mnie. Ale pomysł świetny – zmodyfikuję do swoich potrzeb 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna karkówka