Pyszna, szybka i łatwa szarlotka

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 95)
  • Autor
    Wpisy
  • #91350

    Anonim

    Składniki:

    1. szklanka kaszy mannej
    2. szklanka mąki pszennej
    3. szklanka cukru
    4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
    5. kosztka masła
    6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)

    Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej „mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka „mieszanki”-jabłka-szklanka „mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.

    Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała „blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).

    Smacznego!

    #1671296

    gabrycha

    Znam,znam,potwierdzam,pyszne:)



    #1671297

    ewike

    Pychotka tez robię i podawałam jako propozycje bezjajkową

    #1671298

    Anonim

    Zamieszczone przez ewike
    Pychotka tez robię i podawałam jako propozycje bezjajkową

    No widzisz, nie zauważyłam, że był już tu ten przepis :). Ale dla mnie to tak smaczne odkrycie, że nie zaszkodzi przypomnieć.

    #1671299

    kiara

    robilam ja jak karmila Dawidka (nie moglam jesc jajek)
    Owszem, dobra, ale nie zachwycilam sie nia:)

    #1671300

    Anonim

    Zamieszczone przez kiara2003
    robilam ja jak karmila Dawidka (nie moglam jesc jajek)
    Owszem, dobra, ale nie zachwycilam sie nia:)

    Ja wręcz przeciwnie, jestem fanką szarlotek 😉 i robiłam ich już na wiele sposobów, ale ta wersja… mniaaaam.



    #1671301

    efcia2004

    jak przeczytałam że szybkie, łatwe i smaczne – myślę – o coś dla mnie 🙂 A jak doczytałam że szarlotka..To się zaśliniłam 😉

    Nie wiem czy zrobię bo mój piekarnik jest baaardzo stary i odmawia wspólpracy przy pieczeniu ciast, jedynie ciasteczka któe krótko się pieką udało mi się zrobić. Ale cóż, wykorzystam piekarnik u mamy – nie odpuszczę!!! 😀

    #1671302

    betkat

    A co to za jablka?
    Czy mozna dodac po prostu normalne, surowe?
    A jesli tak, to ile?

    #1671303

    ewike

    minimum kilogram, ale lepiej więcej z powodu ubytków, polecam szarą renetę lub inne kwaskowate

    #1671304

    gosiek25

    Zamieszczone przez ajax
    Składniki:

    1. szklanka kaszy mannej
    2. szklanka mąki pszennej
    3. szklanka cukru
    4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
    5. kosztka masła
    6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)

    Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej „mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka „mieszanki”-jabłka-szklanka „mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut.

    Na pewno mieszamy poz. 1-4 a nie 2-4 tylko?



    #1671305

    Anonim

    Zamieszczone przez gosiek25
    Na pewno mieszamy poz. 1-4 a nie 2-4 tylko?

    Na pewno 🙂 1-4. Na posmarowaną tłuszczem blaszkę sypię dodatkowo kaszę, ale można pewnie i czymś innym posypać.

    #1671306

    Anonim

    Zamieszczone przez BetkaT
    A co to za jablka?
    Czy mozna dodac po prostu normalne, surowe?
    A jesli tak, to ile?

    Jabłuszka kwaskowate, jak robiłam sama to kupowałam ok. 2.5 kg… ale roboty przy tym tyle, a ja leniwa jestem i kupuję gotowe w słoikach – dostaniesz w każdym sklepie, litrowy słoik kosztuje 5-6 zł. A jabłka już obrane, pokrojone i posłodzone ;).



    #1671307

    Anonim

    Zamieszczone przez Efcia2004
    jak przeczytałam że szybkie, łatwe i smaczne – myślę – o coś dla mnie 🙂 A jak doczytałam że szarlotka..To się zaśliniłam 😉

    Nie wiem czy zrobię bo mój piekarnik jest baaardzo stary i odmawia wspólpracy przy pieczeniu ciast, jedynie ciasteczka któe krótko się pieką udało mi się zrobić. Ale cóż, wykorzystam piekarnik u mamy – nie odpuszczę!!! 😀

    Nie odpuszczaj! Naprawdę warto! Wiesz to ciasto tak nieskomplikowane… podejrzewam, że i w Twoim piekarniku się uda. A najlepsze jest samo robienie, 5 minut i po sprawie ;).

    #1671308

    kiara

    Zamieszczone przez ajax
    Ja wręcz przeciwnie, jestem fanką szarlotek 😉 i robiłam ich już na wiele sposobów, ale ta wersja… mniaaaam.

    Jezeli chcesz to podam Ci przepis na moja szarlotke, tez pyszna:)

    #1671309

    Anonim

    Zamieszczone przez kiara2003
    Jezeli chcesz to podam Ci przepis na moja szarlotke, tez pyszna:)

    Jasne! 🙂

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 95)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close