Składniki:
1. szklanka kaszy mannej
2. szklanka mąki pszennej
3. szklanka cukru
4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
5. kosztka masła
6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)
Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.
Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała “blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).
Smacznego!
94 odpowiedzi na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka
Znam, znam,potwierdzam,pyszne:)
Pychotka tez robię i podawałam jako propozycje bezjajkową
No widzisz, nie zauważyłam, że był już tu ten przepis :). Ale dla mnie to tak smaczne odkrycie, że nie zaszkodzi przypomnieć.
robilam ja jak karmila Dawidka (nie moglam jesc jajek)
Owszem, dobra, ale nie zachwycilam sie nia:)
Ja wręcz przeciwnie, jestem fanką szarlotek 😉 i robiłam ich już na wiele sposobów, ale ta wersja… mniaaaam.
jak przeczytałam że szybkie, łatwe i smaczne – myślę – o coś dla mnie 🙂 A jak doczytałam że szarlotka.. To się zaśliniłam 😉
Nie wiem czy zrobię bo mój piekarnik jest baaardzo stary i odmawia wspólpracy przy pieczeniu ciast, jedynie ciasteczka któe krótko się pieką udało mi się zrobić. Ale cóż, wykorzystam piekarnik u mamy – nie odpuszczę!!! 😀
A co to za jablka?
Czy mozna dodac po prostu normalne, surowe?
A jesli tak, to ile?
minimum kilogram, ale lepiej więcej z powodu ubytków, polecam szarą renetę lub inne kwaskowate
Na pewno mieszamy poz. 1-4 a nie 2-4 tylko?
Na pewno 🙂 1-4. Na posmarowaną tłuszczem blaszkę sypię dodatkowo kaszę, ale można pewnie i czymś innym posypać.
Jabłuszka kwaskowate, jak robiłam sama to kupowałam ok. 2.5 kg… ale roboty przy tym tyle, a ja leniwa jestem i kupuję gotowe w słoikach – dostaniesz w każdym sklepie, litrowy słoik kosztuje 5-6 zł. A jabłka już obrane, pokrojone i posłodzone ;).
Nie odpuszczaj! Naprawdę warto! Wiesz to ciasto tak nieskomplikowane… podejrzewam, że i w Twoim piekarniku się uda. A najlepsze jest samo robienie, 5 minut i po sprawie ;).
Jezeli chcesz to podam Ci przepis na moja szarlotke, tez pyszna:)
Jasne! 🙂
problem polega na tym że ten zabytek zwany szumnie piekarnikiem przypala wszystko od spodu a z wierzchu ledwo piecze. Dlatego robię w nim jakieś ciasteczka albo zapiekanki w naczyniu żaroodpornym – do tego się nadaje.
Szarlotki nie odpuszczę bo za to ciacho dałabym się pokroić!!
A jesli juz te jablka sa surowe, to ile cukru dodac?
Ja daję “na oko”, czyli wedle uznania :).
prosze bardzo:) :
5 jajek,
3 szkl maki
1,5 szkl cukru
kostka margaryny
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 budynie (smak dowolny – ja daje smietankowe)
4 – 5 duzych jablek
Make, proszek do pieczenia, polowe szklanki cukru siekamy z margaryna na kruche ciasto. Dodajemy zoltka i zagniatamy. ciasto podzielic na 2 duze i 1 mala czesc – 1 duza i mala wkladamy do zamrazalki na ok 15 – 20 min.pozostala niezamrozona czesc tarkujemy na duzych oczkach na blaszke(wylozona papierem do pieczenia). Jablka obieramy, kroimy na cztery(usunac gniazda) i na plasterki.Wykladamy je na ciasto – jablka mozna wymieszac z cynamonem- na to tarkujemy duza zamrozona czesc ciasta, na to piana ubita z bialek, jednej szkl cukru i budyni (oczywiscie w proszku:) ). Na piane tarkujemy malutka czesc ciasta (nie musi dokladnie przykrywac piany). pieke na 3 lub 4 kropce – to jakies 180 stopni ok 50 min. (az ciasto bedzie zlote)
Ja zawsze robie lyzka na pianie “gorki” – ladnie wyglada po upieczeniu.
Smacznego:)
wlasnie wstawilam do pieca i czekam
zadziwiajace ze z tego co tam wlazylam ma wyjsc ciasto 😀
Asiu, a to jest porcja na dużą czy małą blaszkę? Bo zamierzam jutro się za to zabrać 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka