Dla nas to porcja na 2 osoby, czas przygotowania ok. 15 min., zapiekanie ok. 40 min.
Składniki:
-ok. 200g makaronu, najlepiej świderki
-15-10 dkg groszku mrożonego
-15-20 dkg szynki najlepiej gotowanej
-1 nieduża cebula
-2 jajka całe+1 żółtko
-łyżka śmietany gestej (niekoniecznie)
-pół szkl. mleka
-odrobina soku z cytryny (niekoniecznie)
-przyprawy wg uznania-ja daję:sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
-ser do posypania
-tłuszcz do podsmażenia i do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
– makaron ugotować na półtwardo
-cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę, podsmażyć, dodać mrożony groszek, przyprawić wg uznania, skropic odrobiną soku z cytryny (wszystko na patelni)
-jajka, żóltko, mleko, smietankę zmiksować i przyprawić, można dodać startego sera
-makaron wymieszać z groszkiem i szynką, włożyć do naczynia żąroodpornego wysmarowanego masłem, zalać sosem z jajek, posypać startym serem
-piec ok. 40 min. w temp. 180stp. (kiedyś próbowalam zapiekać krócej i niestety jajka się nie ścięły).
Smacznego!!!
Basia i Anulka
Znasz odpowiedź na pytanie: