Pyszne danie mi臋sno-makaronowe

Post贸w wy艣wietlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #23930

    wasia

    Wklejam tu przepis na pyszny makaron z sosem cebulowo pomidorowym i klopsikami…. Niebo w g臋bie…

    Sk艂adniki:
    makaron:
    grube rurki i penne (ale to jak kto woli)

    klopsiki i sos:
    p贸艂 kilograma mielonego mi臋sa – najlepiej z indyka
    5-6 cebul 艣redniej wielko艣ci
    gar艣膰 drobno posiekanej natki pietruszki
    jajko
    czubata 艂y偶ka tartej bu艂ki
    艂y偶ka wegety
    pieprz
    dwie czubate 艂y偶ki przecieru pomidorowego
    艂y偶eczka s艂odkiej papryki
    s贸l
    pieprz
    4 艂y偶ki oliwy

    Spos贸b przygotowania:

    Rurki i kuleczki oblane g臋stym aromatycznym sosem to potrawa syta i jeszcze bardziej pyszna. Czasu na ni膮 odrobin臋 trzeba po艣wi臋ci膰, ale warto, a nawet bardzo warto, nawet ca艂膮 pewno艣ci膮 warto!

    Potraw臋 zaczynam od cebuli – obieram ja i kroj臋 na malusienieczkie kawa艂eczki – najlepiej zrobi膰 to malakserm. Pokrojon膮 cebul臋 sma偶臋 na po艂owie oliwy, ca艂y czas mieszaj膮c, by si臋 nie przypali艂a. Kiedy jest szklista, 1 jej cz臋艣膰 dodaj臋 do mi臋sa, za艣 pozosta艂a cz臋艣膰 wrzucam do garnka, do kt贸rego wla艂em szklank臋 wody i 艂y偶k臋 wegety – stawiam to na ma艂ym ogniu i dusze pod przykryciem oko艂o p贸艂 godziny.

    Kiedy cebula si臋 dusi, czas na klopsiki – do mi臋sa z cebul膮 dodaj臋 jako, tart膮 bu艂k臋, natk臋 pietruszki, 艂y偶k臋 wegety oraz s贸l i pieprz. I niestety, mi臋so nale偶y dok艂adnie wyroi膰 r臋koma [powiem szczerze, to jest najokropniejsza cz臋艣膰 tego dnia, brrr].

    Kiedy masa idealnie wymieszana, lepi臋 z niej 艣liczne i malusienieczkie klopsiki – trwa to d艂u偶sz膮 chwil臋 ale jak si臋 chce mie膰 przepi臋kne klopsiki, trzeba troch臋 popracowa膰.

    Klopsiki sma偶臋 na oliwie z wszystkich stron, a偶 b臋d膮 z艂ote.

    Czas by sprawdzi膰 cebul臋 – zapewne jest ju偶 ca艂kowicie mi臋kka. Garnek z cebul膮 zestawiam z ognia i miksuj臋 mikserem na idealnie g艂adk膮 mas臋. Ponownie stawiam na ogniu i dodaj臋 usma偶one klopsiki. Do sosu dodaj臋 r贸wnie偶 przecier pomidorowy i papryk臋 w proszku. Ca艂o艣膰 doprowadzam do wrzenia i gotuj臋 oko艂o 15 minut na wolnym ogniu. Teraz sprawdzam smak i je艣li trzeba doprawiam sol膮 i pieprzem. Sos jest gotowy – tak w tajemnicy napisze, i偶 najlepszy jest nast臋pnego dnia – jak si臋 zupe艂nie smaki przegryz膮.

    Makaron penne gotuj臋 al dente. Kiedy mi臋kki i jednocze艣nie j臋drny, odcedzam go dok艂adnie z wody i mieszam z gor膮cym sosem. Nak艂am na talerze s艂uszne porcje [po co kilka razy nak艂ada膰?], staraj膮c si臋 y, ka偶dy otrzyma艂 po miej wi臋cej takiej samej ilo艣ci klopsik贸w. A g贸rk臋 makaronu dekoruj臋 kilkoma listkami pietruszki.

    Smacznego!!

    P.s. Przepis jest ze wspania艂ej strony:

    Asia i Ola (6 i 1/2 m-ca!)

Post贸w wy艣wietlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz si臋 zarejestrowa膰 lub zalogowa膰, 偶eby odpowiedzie膰