Polecam…robiłam już wieele razy i zawsze smakują jak niebo w gębie. Naprawdę lepsze niż Algida. Można dodawać do nich owoce bądź inne dodatki ale i tak najlepsze dą waniliowe.
2 opakowania śnieżki lub innej bitej śmietany w proszku
1,5 szkl mleka zimnego
1 szkl śmiatany 30% lub wyższej
3 jajka
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
Śnieżki miksujemy z mlekiem na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym a w trzecim naczyniu miksujemy kremówkę na sztywno. Do śnieżki dodajemy ubitą śmietanę…mieszamy delikatnie łyżką a potem powoli dolewamy ubite jajka. Wszystko mieszamy i siup do zamrażarki. Co jakiś czas warto lody przemieszać….. Mmmmm polecam
Kasia i…
Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003
27 odpowiedzi na pytanie: Pyszne lody…lepsze niż w sklepie :)
Chyba się skusimy…Dzięki za przepis. Mam nadzieję,że będą pyszne.
Brzmi pysznie, chyba spróbujemy :):):)
Dajcie znać czy smakowały 🙂
Kasia i…
Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003
A w czym to mrozić??? w qbkach po jogurcie?
W czymkolwiek- ja mroziłam w duzej misce a potem tylko na kawałki i do pucharków…fakt trochę ciężko jest potem z tej miski wyskrobać…i chyba następnym razem do takich mniejszych pojemniczków naleję….
Kasia i…
Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003
wczoraj zrobiłam lody według Twojego przepisu i musze powiedzieć, że są
pyszne
ja zamroziłam w dużym zamykanym pojemniku
To cieszę się że Ci smakowały…
Kasia i…
Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003
Zrobiłam wczoraj – próbowałam jeszcze takie nie do końca ściągnięte super mniamaśne, nawet mężowi smakowały [ale poinstruował, że ‘pamiętaj, zawsze dawaj mniej mleka niż w przepisie’].
przepis wygląda smakowicie…. tylko mam pytanie, czy nie boicie się surowych jajek? W końcu ryzyko Salmonelli jset wysokie??????
jestem milosniczka lodow i wyprobuje Twoj przepis jak dzieci wroca z wakacji,bo jak ja siade,to zjem wszystko a potem nadkwasota:(wiec poczekam na dzieci to mniej zjem:)dzieki za przepis
Trzeba tak robić, by je zminimalizować 😉
czyli????? 🙂
wyparzyć wyszorować itp
Kasia
Ja niestety się boję
aczkolwiek szczerze, to mysle ze to raczej moje prywatne lęki i psychozy 😉
bo w sumie jak popatrzę, ile znajomych robi takie lody, kremy na surowych jajkach itp. – i im nic nie jest…
Ja tez sie boje – to po pierwsze
a po drugie nie tkne niczego z surowym jajkiem ze wzgledu na smak i zapach;)
Ja to mam chyba małe obrzydzenie po prostu 😉 taki świrek 😉
ale żałuję, bo ten przepis wygląda smakowicie, a lody śmietankowe/waniliowe uwielbiam 🙂
szczególnie posypane leśnymi owocami 🙂
Ja się nie boję, ja się za to masakrycznie brzydzę ot taka moja sychoza 🙂
Zrobilam, a do czesci dodalam kakao. Mniam….
Zrobilam, zrobilam sa pyszne
dzieciaki mowi ze smakuja jak Big Milk
Nastepnym razem zastanowie sie nad dodaniem jakis zmiksowanych
owocow, moze cos z tego wyjdzie
ja się boję salmonelli i nie przkonuje mnie parzenie i czyszczenie skorupek….przecież w środku też może być paskuda….. a już w żadnym wypadku nie dałabym dzieciom….. może zna ktoś przepis bez-jajeczny???
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszne lody…lepsze niż w sklepie :)