pytanie gastronomiczne

Z czego gotujecie wywar do zup?
Ja najczęściej kupowałam skrzydełka drobiowe, ale
dowiedziałam się, że w końcówkach skrzydełek jest najwięcej szkodliwych substancji pochodzących od tuczenia kur (np.antubiotyki).
Wszyscy bardzo lubimu zupy, są podstawą obiadów Antka i nie wiem na czym gotować, może jakieś kości? np. cielęce?
Jak jest u Was?

28 odpowiedzi na pytanie: pytanie gastronomiczne

2006-12-08 18:59:04

Re: pytanie gastronomiczne

Ja ostatnio ugotowałam z szyjek indyczych i zupa była wyjątkowo pyszna, czasem gotuję też ze skrzydełek indyczych, albo z kości wołowych.

Asia, Julia 4 latka i Lenka 22.12.2006

kateczka2006-12-08 19:05:11

Re: pytanie gastronomiczne

ze skrzydelek,z szyjek,z kosci wolowych,czasem wrzuce fileta.Nie bierz tak tego do siebie o tych skrzydelkach,teraz wszystko co jemy jest podobno niezdrowe i powoduje raka.ja tez nie wyobrazam sobie zycia bez zupek:)pozdrawiam

Katka&Krzys(26.01.06)

kateczka2006-12-08 19:06:54

Re: pytanie gastronomiczne

aa i czasem tez robie zupe na zeberkach.moj maz uwielbia:)

Katka&Krzys(26.01.06)

morena2006-12-08 19:08:33

Re: pytanie gastronomiczne

na udkach z kurczaka

+ marcowy synek

dorotka12006-12-08 19:34:30

Re: pytanie gastronomiczne

my najbardziej lubimy na zeberkach wieprzowych
ale do dluzej niz roku szymon nie jadl wywarow z miesa

iwonek2006-12-08 19:54:16

Re: pytanie gastronomiczne

ja też:)

a czasami na kostce knorra jak mięsiwa brak;)

Ninka 22 m-ce

2006-12-08 20:48:51

Re: pytanie gastronomiczne

wyłacznie na drobiu; skrzydło indyka, skrzydełka kurczaka, szyja indycza, udka kurczaka;

Ewa i Krzyś

kotus2006-12-08 21:13:40

Re: pytanie gastronomiczne

Bardzo lubię na szyjkach z indyka i wszyscy lubimy to mięsko objadać,Gotuję też na udżcu z indyka i na żeberkach

aniaos2006-12-08 21:26:56

Re: pytanie gastronomiczne

warzywny.nigdy nie gotowalam i nie gotuje zup na miesie.

ania i makary 🙂

asiulek2006-12-08 23:27:16

Re: pytanie gastronomiczne

ja prawie w w ogole wykluczyłam kurczaki z naszej diety- uważam że mięso indyka jest duzo zdrowsze i na szczescie niedoceniane w naszym kraju- dlatego wolę wywar na skrzydle z indyka czy tez golonce, udzcu itd
ostatnio tez wrócilam do wołowiny- często rosół mieszm- skrzydło z indyka plus wołowina
Tylko zaznaczam żę te wywary należy gotować dlugo – min 2 godz na małym ogniu.
A kości cielęce super- dla mnie zwłaszcza na krupnik

Jeremi04.03.2003 i Pola22.10.2004

mirabelka792006-12-09 01:19:39

Re: pytanie gastronomiczne

ja w 80% robie tylko wywar warzywny – jakos ogolnie mieso nam nie podchodzi…

drob to i tak pestka w porownaniu z zatruciem ryb – juz dawno sie tym przestalam przejmowac bo inaczej nic bym nie jadla….

gosia2006-12-09 05:41:02

Re: pytanie gastronomiczne

Kurcze to mnie zaskoczyłaś ztymi skrzydłami, ale tak na dobrą sprawę wszystko co jemy to chemia.

Gosia, mama Artka (17 maja 2002r.), która czeka na cud (kwiecień 2007 r.)

elik2006-12-09 07:16:15

Re: pytanie gastronomiczne

ja tez na warzywnych jak gotuje dla wszystkich, dla Antka czasem wrzucam jakiegos ptaka
Z wynalazkow – bardzo fajny rosolek warzywny wychodzi jak sie dorzuci do tradycyjnych warzyw zolta fasolke szparagowa. Ale musi byc zolta. Jest taki pyszny ze mozna go jesc samego z makaronem albo ryzem

Antek 2l i 10 m & Zosia 27 III 2007

julia2006-12-09 10:52:23

Re: pytanie gastronomiczne

na podudziach indyczych

a cieleciny już nigdy nie tknę
jak byłam 2 tygodnie po porodzie i karmiłam niunię wyłącznie piersią moja mama przywiozła mi kawałek cielęciny
nie umiałam tego zrobć więc wyciągnęłam książke kucharską i tam stało napisane:
“mięso cielęce jest wyjątkowo smaczne i delikatne jako że pochodzi od małych cielaczków karmionych wyłącznie mlekiem mamy”…..

jako że miałam końcówkę baby-blusa to można sobie wyobrazić jak ryczałam nad zabijanymi dziećmi krówek
mamy je karmią a ludzie zabierają i zabijają iemowlaki krowie na delikatne mięko
🙁

Ignaś 02′ Lenka 06′
[Zobacz stronę]

beamama2006-12-09 11:02:16

Re: pytanie gastronomiczne

Oj, Bidulko Ty……..
No niestety, cielęcinka jest od cielaczków……

vievioorka2006-12-09 11:33:12

Re: pytanie gastronomiczne

Zależy od zupki
Krupnik najlepszy jest na żeberkach wieprzowych.
A tak ogólnie to szyjki indycze, porcje rosołowe, udko albo kawałek króliczka

rrenya z Nutką

krzemianka2006-12-09 12:00:42

Re: pytanie gastronomiczne

Gotuje na udkach, albo ew. porcjach rosolowych.
Najchetniej gotowalabym na wywarze z warzyw, ale mlodziez sie nie najada.

krzemianka2006-12-09 12:02:48

Re: pytanie gastronomiczne

I Makary sie taka zupa naje?

tazmanka2006-12-09 14:07:20

Re: pytanie gastronomiczne

Najczesciej na zeberkach, podudziach, korpusie z indyka, czasem sam filet z kurczaka.

aniaos2006-12-09 15:46:56

Re: pytanie gastronomiczne

naje. ja robie zupy bardzo geste, nie lubie “wody”. jak barszcz, to tre buraki na grubej tarce, jak warzywna, to cal amasa warzyw,jak krupnik, to gesty i duza iloscia marchwii i ziemniakow, etc. bardzo rzadko juz na talerzu dorzuce makaremu lyzeczke miesa sloiczkowego “gerbera”.
jestem wegetarianka, nie jem miesa i gotowanie na 3 gary chyba by mnie dobilo kompletnie…

ania i makary 🙂

krzemianka2006-12-09 15:53:03

Re: pytanie gastronomiczne

Ja tez jestem, ale na szczescie nie lubie zup, wiec gotuja tak, zeby chlopakom pasowalo. A najgestsza nawet zupa bez miesa, to dla nich malo (drugiego dania nie jedza).

lobuziara782006-12-09 16:09:44

Re: pytanie gastronomiczne

z gołębia 🙂 właśnie ugotowałam małej
a dla nas to z porcji rosołowej drobiowej, kosci ze schabu czy karczku, łopatki.

+ starania

eunike2006-12-09 16:32:17

Re: pytanie gastronomiczne

naprawdę z GOŁĘBIA??? takiego ptaka z dachu?


Cyprianek (listopad 2005)

lobuziara782006-12-09 16:46:54

Re: pytanie gastronomiczne

tak, najlepszy delikatny rosołek z warzywkami dla maleństw
gołąb oczywiscie od holowcy i do tego młody do 1 roku nie taki z rynku 🙂

+ starania

helenb2006-12-09 16:56:02

Re: pytanie gastronomiczne

Dokładnie, taki rosół mieszany jest super 🙂

H*S*K

aneci2006-12-09 17:41:11

Re: pytanie gastronomiczne

z korpusów drobiowych – zupy lżejsze, lub z kości schabowych – zupy cięższe.
O toksycznych skrzydełkach nie słyszałam.

Kinga lat 11 i Igor 20 m-cy.

agakaster2006-12-09 18:57:50

Re: pytanie gastronomiczne

ja gotuje na kościach schabu lub karczku skrzydełka uda i szyjki kurczaka, oraz indyka a czasem na żeberkach lubie tez pręgę na rosół

agniecha

aniaos2006-12-09 19:39:28

Re: pytanie gastronomiczne

no tak,ja za zupami tez nie przepadam,ale najszybciej sie je robi, makary lubi, w miare dobrze smakuja odgrzewane (gotuje dzien wczesniej wieczorem, pozniej niania odgrzewa makaronkowi). o i jak wracam z pracy to moge cos tak na szybko wciagnac…

ania i makary 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: pytanie gastronomiczne?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasze zdjęcia
My też mamy nasze kartki świąteczne
a to moje szkraby na świątecznych kartkach :)))) [img]http://www.empikfoto.pl/albumy9/177479/261199/previews/7286960_kartkatymek1.jpg[/img] [img]http://www.empikfoto.pl/albumy9/177479/261199/previews/7286961_kartkachoinka1.jpg[/img] [img]http://www.empikfoto.pl/albumy9/177479/261199/previews/7286962_kartka_rodzinna_1.jpg[/img] [img]http://www.empikfoto.pl/albumy9/177479/261199/previews/7329752_zuziabombka.jpg[/img] [img]http://www.empikfoto.pl/albumy9/177479/261199/previews/7329753_kartka_zuzia_buzia1niebieska.jpg[/img] [img]http://www.empikfoto.pl/albumy9/177479/261199/previews/7329754_katka_zuzia_buzia.jpg[/img] [img]http://www.empikfoto.pl/albumy9/177479/261199/previews/7329800_kartkatymek1_sepia_mocna.jpg[/img] [img]http://www.empikfoto.pl/albumy9/177479/261199/previews/7329801_katka_zuzia_buzia_blekitna.jpg[/img] [img]http://www.empikfoto.pl/albumy9/177479/261199/previews/7329809_kartka_zuzia_buzia1.jpg[/img] .... jutro odbieram je od fotografa i porozsyłam rodzinie :) Pozdrówki :)))) człowiek uśmiechnięty jest bogatszy o ... uśmiech [img]/images/forum/icons/laugh.gif[/img]
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Wysc z szoku nie moge do tej pory
Moj 13-miesieczny syn wyrwal na klatce schodowej dwa metalowe prety z barierki....Szczescie ze pociagnal je do siebie bo kiedy by sie oparl wole nie myslec. A tak tylko go przewrocily
Czytaj dalej