pytanie gastronomiczne

Z czego gotujecie wywar do zup?
Ja najczęściej kupowałam skrzydełka drobiowe, ale
dowiedziałam się, że w końcówkach skrzydełek jest najwięcej szkodliwych substancji pochodzących od tuczenia kur (np. Antubiotyki).
Wszyscy bardzo lubimu zupy, są podstawą obiadów Antka i nie wiem na czym gotować, może jakieś kości? np. cielęce?
Jak jest u Was?

28 odpowiedzi na pytanie: pytanie gastronomiczne

  1. Re: pytanie gastronomiczne

    Ja ostatnio ugotowałam z szyjek indyczych i zupa była wyjątkowo pyszna, czasem gotuję też ze skrzydełek indyczych, albo z kości wołowych.

    Asia, Julia 4 latka i Lenka 22.12.2006

    • Re: pytanie gastronomiczne

      ze skrzydelek, z szyjek, z kosci wolowych,czasem wrzuce fileta. Nie bierz tak tego do siebie o tych skrzydelkach,teraz wszystko co jemy jest podobno niezdrowe i powoduje raka.ja tez nie wyobrazam sobie zycia bez zupek:)pozdrawiam

      Katka&Krzys(26.01.06)

      • Re: pytanie gastronomiczne

        aa i czasem tez robie zupe na zeberkach.moj maz uwielbia:)

        Katka&Krzys(26.01.06)

        • Re: pytanie gastronomiczne

          na udkach z kurczaka

          • Re: pytanie gastronomiczne

            my najbardziej lubimy na zeberkach wieprzowych
            ale do dluzej niz roku szymon nie jadl wywarow z miesa

            • Re: pytanie gastronomiczne

              ja też:)

              a czasami na kostce knorra jak mięsiwa brak;)

              Ninka 22 m-ce

              • Re: pytanie gastronomiczne

                wyłacznie na drobiu; skrzydło indyka, skrzydełka kurczaka, szyja indycza, udka kurczaka;

                Ewa i Krzyś

                • Re: pytanie gastronomiczne

                  Bardzo lubię na szyjkach z indyka i wszyscy lubimy to mięsko objadać,Gotuję też na udżcu z indyka i na żeberkach

                  • Re: pytanie gastronomiczne

                    warzywny. Nigdy nie gotowalam i nie gotuje zup na miesie.

                    ania i makary 🙂

                    • Re: pytanie gastronomiczne

                      ja prawie w w ogole wykluczyłam kurczaki z naszej diety- uważam że mięso indyka jest duzo zdrowsze i na szczescie niedoceniane w naszym kraju- dlatego wolę wywar na skrzydle z indyka czy tez golonce, udzcu itd
                      ostatnio tez wrócilam do wołowiny- często rosół mieszm- skrzydło z indyka plus wołowina
                      Tylko zaznaczam żę te wywary należy gotować dlugo – min 2 godz na małym ogniu.
                      A kości cielęce super- dla mnie zwłaszcza na krupnik

                      Jeremi04.03.2003 i Pola22.10.2004

                      • Re: pytanie gastronomiczne

                        ja w 80% robie tylko wywar warzywny – jakos ogolnie mieso nam nie podchodzi…

                        drob to i tak pestka w porownaniu z zatruciem ryb – juz dawno sie tym przestalam przejmowac bo inaczej nic bym nie jadla….

                        • Re: pytanie gastronomiczne

                          Kurcze to mnie zaskoczyłaś ztymi skrzydłami, ale tak na dobrą sprawę wszystko co jemy to chemia.

                          Gosia, mama Artka (17 maja 2002r.), która czeka na cud (kwiecień 2007 r.)

                          • Re: pytanie gastronomiczne

                            ja tez na warzywnych jak gotuje dla wszystkich, dla Antka czasem wrzucam jakiegos ptaka
                            Z wynalazkow – bardzo fajny rosolek warzywny wychodzi jak sie dorzuci do tradycyjnych warzyw zolta fasolke szparagowa. Ale musi byc zolta. Jest taki pyszny ze mozna go jesc samego z makaronem albo ryzem

                            Antek 2l i 10 m & Zosia 27 III 2007

                            • Re: pytanie gastronomiczne

                              na podudziach indyczych

                              a cieleciny już nigdy nie tknę
                              jak byłam 2 tygodnie po porodzie i karmiłam niunię wyłącznie piersią moja mama przywiozła mi kawałek cielęciny
                              nie umiałam tego zrobć więc wyciągnęłam książke kucharską i tam stało napisane:
                              “mięso cielęce jest wyjątkowo smaczne i delikatne jako że pochodzi od małych cielaczków karmionych wyłącznie mlekiem mamy”…..

                              jako że miałam końcówkę baby-blusa to można sobie wyobrazić jak ryczałam nad zabijanymi dziećmi krówek
                              mamy je karmią a ludzie zabierają i zabijają iemowlaki krowie na delikatne mięko
                              🙁

                              Ignaś 02′ Lenka 06′

                              • Re: pytanie gastronomiczne

                                Oj, Bidulko Ty…..
                                No niestety, cielęcinka jest od cielaczków…

                                • Re: pytanie gastronomiczne

                                  Zależy od zupki
                                  Krupnik najlepszy jest na żeberkach wieprzowych.
                                  A tak ogólnie to szyjki indycze, porcje rosołowe, udko albo kawałek króliczka

                                  rrenya z Nutką

                                  • Re: pytanie gastronomiczne

                                    Gotuje na udkach, albo ew. porcjach rosolowych.
                                    Najchetniej gotowalabym na wywarze z warzyw, ale mlodziez sie nie najada.

                                    • Re: pytanie gastronomiczne

                                      I Makary sie taka zupa naje?

                                      • Re: pytanie gastronomiczne

                                        Najczesciej na zeberkach, podudziach, korpusie z indyka, czasem sam filet z kurczaka.

                                        • Re: pytanie gastronomiczne

                                          naje. ja robie zupy bardzo geste, nie lubie “wody”. jak barszcz, to tre buraki na grubej tarce, jak warzywna, to cal amasa warzyw,jak krupnik, to gesty i duza iloscia marchwii i ziemniakow, etc. bardzo rzadko juz na talerzu dorzuce makaremu lyzeczke miesa sloiczkowego “gerbera”.
                                          jestem wegetarianka, nie jem miesa i gotowanie na 3 gary chyba by mnie dobilo kompletnie…

                                          ania i makary 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: pytanie gastronomiczne

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general