Z czego gotujecie wywar do zup?
Ja najczęściej kupowałam skrzydełka drobiowe, ale
dowiedziałam się, że w końcówkach skrzydełek jest najwięcej szkodliwych substancji pochodzących od tuczenia kur (np. Antubiotyki).
Wszyscy bardzo lubimu zupy, są podstawą obiadów Antka i nie wiem na czym gotować, może jakieś kości? np. cielęce?
Jak jest u Was?
28 odpowiedzi na pytanie: pytanie gastronomiczne
Re: pytanie gastronomiczne
Ja ostatnio ugotowałam z szyjek indyczych i zupa była wyjątkowo pyszna, czasem gotuję też ze skrzydełek indyczych, albo z kości wołowych.
Asia, Julia 4 latka i Lenka 22.12.2006
Re: pytanie gastronomiczne
ze skrzydelek, z szyjek, z kosci wolowych,czasem wrzuce fileta. Nie bierz tak tego do siebie o tych skrzydelkach,teraz wszystko co jemy jest podobno niezdrowe i powoduje raka.ja tez nie wyobrazam sobie zycia bez zupek:)pozdrawiam
Katka&Krzys(26.01.06)
Re: pytanie gastronomiczne
aa i czasem tez robie zupe na zeberkach.moj maz uwielbia:)
Katka&Krzys(26.01.06)
Re: pytanie gastronomiczne
na udkach z kurczaka
Re: pytanie gastronomiczne
my najbardziej lubimy na zeberkach wieprzowych
ale do dluzej niz roku szymon nie jadl wywarow z miesa
Re: pytanie gastronomiczne
ja też:)
a czasami na kostce knorra jak mięsiwa brak;)
Ninka 22 m-ce
Re: pytanie gastronomiczne
wyłacznie na drobiu; skrzydło indyka, skrzydełka kurczaka, szyja indycza, udka kurczaka;
Ewa i Krzyś
Re: pytanie gastronomiczne
Bardzo lubię na szyjkach z indyka i wszyscy lubimy to mięsko objadać,Gotuję też na udżcu z indyka i na żeberkach
Re: pytanie gastronomiczne
warzywny. Nigdy nie gotowalam i nie gotuje zup na miesie.
ania i makary 🙂
Re: pytanie gastronomiczne
ja prawie w w ogole wykluczyłam kurczaki z naszej diety- uważam że mięso indyka jest duzo zdrowsze i na szczescie niedoceniane w naszym kraju- dlatego wolę wywar na skrzydle z indyka czy tez golonce, udzcu itd
ostatnio tez wrócilam do wołowiny- często rosół mieszm- skrzydło z indyka plus wołowina
Tylko zaznaczam żę te wywary należy gotować dlugo – min 2 godz na małym ogniu.
A kości cielęce super- dla mnie zwłaszcza na krupnik
Jeremi04.03.2003 i Pola22.10.2004
Re: pytanie gastronomiczne
ja w 80% robie tylko wywar warzywny – jakos ogolnie mieso nam nie podchodzi…
drob to i tak pestka w porownaniu z zatruciem ryb – juz dawno sie tym przestalam przejmowac bo inaczej nic bym nie jadla….
Re: pytanie gastronomiczne
Kurcze to mnie zaskoczyłaś ztymi skrzydłami, ale tak na dobrą sprawę wszystko co jemy to chemia.
Gosia, mama Artka (17 maja 2002r.), która czeka na cud (kwiecień 2007 r.)
Re: pytanie gastronomiczne
ja tez na warzywnych jak gotuje dla wszystkich, dla Antka czasem wrzucam jakiegos ptaka
Z wynalazkow – bardzo fajny rosolek warzywny wychodzi jak sie dorzuci do tradycyjnych warzyw zolta fasolke szparagowa. Ale musi byc zolta. Jest taki pyszny ze mozna go jesc samego z makaronem albo ryzem
Antek 2l i 10 m & Zosia 27 III 2007
Re: pytanie gastronomiczne
na podudziach indyczych
a cieleciny już nigdy nie tknę
jak byłam 2 tygodnie po porodzie i karmiłam niunię wyłącznie piersią moja mama przywiozła mi kawałek cielęciny
nie umiałam tego zrobć więc wyciągnęłam książke kucharską i tam stało napisane:
“mięso cielęce jest wyjątkowo smaczne i delikatne jako że pochodzi od małych cielaczków karmionych wyłącznie mlekiem mamy”…..
jako że miałam końcówkę baby-blusa to można sobie wyobrazić jak ryczałam nad zabijanymi dziećmi krówek
mamy je karmią a ludzie zabierają i zabijają iemowlaki krowie na delikatne mięko
🙁
Ignaś 02′ Lenka 06′
Re: pytanie gastronomiczne
Oj, Bidulko Ty…..
No niestety, cielęcinka jest od cielaczków…
Re: pytanie gastronomiczne
Zależy od zupki
Krupnik najlepszy jest na żeberkach wieprzowych.
A tak ogólnie to szyjki indycze, porcje rosołowe, udko albo kawałek króliczka
rrenya z Nutką
Re: pytanie gastronomiczne
Gotuje na udkach, albo ew. porcjach rosolowych.
Najchetniej gotowalabym na wywarze z warzyw, ale mlodziez sie nie najada.
Re: pytanie gastronomiczne
I Makary sie taka zupa naje?
Re: pytanie gastronomiczne
Najczesciej na zeberkach, podudziach, korpusie z indyka, czasem sam filet z kurczaka.
Re: pytanie gastronomiczne
naje. ja robie zupy bardzo geste, nie lubie “wody”. jak barszcz, to tre buraki na grubej tarce, jak warzywna, to cal amasa warzyw,jak krupnik, to gesty i duza iloscia marchwii i ziemniakow, etc. bardzo rzadko juz na talerzu dorzuce makaremu lyzeczke miesa sloiczkowego “gerbera”.
jestem wegetarianka, nie jem miesa i gotowanie na 3 gary chyba by mnie dobilo kompletnie…
ania i makary 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: pytanie gastronomiczne