Pytanko o bigos

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #21344

    ciku

    Jakie znacie wersje bigosu i co tajemnego dodajecie do niego zeby byl taki po prostu SPECIAL :))))

    Ciku i cikus
    10 luty 2004

    #294120

    agahh

    Re: Pytanko o bigos

    Troche przecieru pomidorowego,grzybki suszone i sliwek suszonych pare.Ziele angielskie i listek bobkowy.Pychotka:))))))))

    temperaturki aguski



    #294121

    luczka

    Re: Pytanko o bigos

    Ja gotuję bigos mieszany. Trochę kapusty kiszonej i troche świeżej. Najpierw gotuję mięsko z przyprawami: sól, ziele, listek. Potem wrzucam kapustę, gotuje dosyć długo 3-4 godziny, czasem dłużej. Potem daję przecier pomidorowy, kiełbaskę, grzybki suszone.
    Pychotka.
    Pozdrawiamy
    Monika i Wiktoria (18. 01. 2003)

    #294122

    magdzik

    Re: Pytanko o bigos

    Ja wrzucam co się da ! Tutaj jeszcze chyba nie wymienione zostały śliwki suszone. Jeśłi chodzi o przyprawy to polecam gotowy zestaw przypraw dostępny juz chyba w każdym sklepie. Kaupstę stosuję tylko kiszoną i nie płuczę jej. Gotuję kilka dni, a wówczas nabiera bigosik odpowiedniego koloru i smaku.

    Pozdrawiamy,

    Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)

    #294123

    ika

    Re: Pytanko o bigos

    wszystko powyżej no i odrobinka czerwonego wina dodaje szlachetności bigosowi
    Mniiaaam

    ika

    #294124

    olaka

    Re: Pytanko o bigos

    Moja tesciowa dodaje jeszcze troche miodu i robi taki bigos, ze lepszego nie jadlam

    Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003



    #294125

    alutka

    Re: Pytanko o bigos

    moja tesciowa zapieka bigos po ugotowaniu -jest tak pyszny ,ze klękajcie narody!!!!!!!

    #294126

    agusiak

    Re: Pytanko o bigos

    Ja najbardziej lubię bigos bez mięsa, za to na oleju lnianym i z dużą ilością suszonych grzybków (ideałem są same prawdziwki). PYCHA!!!!!!!!!!!

    Agusia ze styczniowym Bąbelkiem

    #294127

    pikpok

    Re: Pytanko o bigos

    Juz piszę (jestem uznaną w rodzinie specjalistką od bigosu ):
    1,5 kg kapusty kiszonej,
    1,5 kg kapusty świeżej,
    0,5 kg wieprzowiny (może być gulaszowa),
    0,5 kg wołowiny,
    0,5 kg piersi zkurczaka;
    3 pędka białej kiełbasy,
    liść laurowy;
    owoce jałowca;
    ziele angielskie;
    sól,
    pieprz,
    20 dkg grzybów suszonych;
    20 dkg śliwek suszonych (zawsze daję kalifornijskie)
    Spory kieliszek wytrawnego czerwonego wina.

    Kapustę surową gotujemy z dodajac łyżkę stołową cukru i sól;
    kapustę kiszoną gotujemy osobno dodająć liść laurowy, owoce jałowca i ziele angielskie;
    wszystkie mięsa doprawiamy układamy na blasze, lub w brytwannie i pieczemy w piekarniku ok 1h.

    Kiedy kapusta kiszona nieco zmięknie dodajemy do niej rozmoczone i pokrajane wcześniej grzyby, gotujemy.
    Łączymy w jednym garnku dwa, ugotowane rodzaje kapusty.
    Dodajemy upieczone i pokrajane mięso razem z sosem z pieczenia. Gotujemy, dodajemy suszone śliwki.
    Wino najlepiej dodać na chwile przed końcem gotowania (ale to nie jest reguła).
    Ja ugotoowany (gotuję ok 2 dni) bigos studzę i zamrażam w pojemnikach. Najlepszy jest właśnie rozmrażany, odgrzewany bigosik. Polecam:)

    Agnieszka i Olo (ur. 11.01.2002)http://wieland.webpark.pl/

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close