Pytanko o bigos

Jakie znacie wersje bigosu i co tajemnego dodajecie do niego zeby byl taki po prostu SPECIAL :))))

Ciku i cikus
10 luty 2004

8 odpowiedzi na pytanie: Pytanko o bigos

agahh Dodane ponad rok temu,

Re: Pytanko o bigos

Troche przecieru pomidorowego,grzybki suszone i sliwek suszonych pare.Ziele angielskie i listek bobkowy.Pychotka:))))))))

[Zobacz stronę]

luczka Dodane ponad rok temu,

Re: Pytanko o bigos

Ja gotuję bigos mieszany. Trochę kapusty kiszonej i troche świeżej. Najpierw gotuję mięsko z przyprawami: sól, ziele, listek. Potem wrzucam kapustę, gotuje dosyć długo 3-4 godziny, czasem dłużej. Potem daję przecier pomidorowy, kiełbaskę, grzybki suszone.
Pychotka.
Pozdrawiamy
Monika i Wiktoria (18. 01. 2003)

magdzik Dodane ponad rok temu,

Re: Pytanko o bigos

Ja wrzucam co się da ! Tutaj jeszcze chyba nie wymienione zostały śliwki suszone. Jeśłi chodzi o przyprawy to polecam gotowy zestaw przypraw dostępny juz chyba w każdym sklepie. Kaupstę stosuję tylko kiszoną i nie płuczę jej. Gotuję kilka dni, a wówczas nabiera bigosik odpowiedniego koloru i smaku.

Pozdrawiamy,

Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)

ika Dodane ponad rok temu,

Re: Pytanko o bigos

wszystko powyżej no i odrobinka czerwonego wina dodaje szlachetności bigosowi
Mniiaaam

ika

olaka Dodane ponad rok temu,

Re: Pytanko o bigos

Moja tesciowa dodaje jeszcze troche miodu i robi taki bigos, ze lepszego nie jadlam

Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003

alutka Dodane ponad rok temu,

Re: Pytanko o bigos

moja tesciowa zapieka bigos po ugotowaniu -jest tak pyszny ,ze klękajcie narody!!!!!!!

agusiak Dodane ponad rok temu,

Re: Pytanko o bigos

Ja najbardziej lubię bigos bez mięsa, za to na oleju lnianym i z dużą ilością suszonych grzybków (ideałem są same prawdziwki). PYCHA!!!!!!!!!!!

Agusia ze styczniowym Bąbelkiem

pikpok Dodane ponad rok temu,

Re: Pytanko o bigos

Juz piszę (jestem uznaną w rodzinie specjalistką od bigosu ):
1,5 kg kapusty kiszonej,
1,5 kg kapusty świeżej,
0,5 kg wieprzowiny (może być gulaszowa),
0,5 kg wołowiny,
0,5 kg piersi zkurczaka;
3 pędka białej kiełbasy,
liść laurowy;
owoce jałowca;
ziele angielskie;
sól,
pieprz,
20 dkg grzybów suszonych;
20 dkg śliwek suszonych (zawsze daję kalifornijskie)
Spory kieliszek wytrawnego czerwonego wina.

Kapustę surową gotujemy z dodajac łyżkę stołową cukru i sól;
kapustę kiszoną gotujemy osobno dodająć liść laurowy, owoce jałowca i ziele angielskie;
wszystkie mięsa doprawiamy układamy na blasze, lub w brytwannie i pieczemy w piekarniku ok 1h.

Kiedy kapusta kiszona nieco zmięknie dodajemy do niej rozmoczone i pokrajane wcześniej grzyby, gotujemy.
Łączymy w jednym garnku dwa, ugotowane rodzaje kapusty.
Dodajemy upieczone i pokrajane mięso razem z sosem z pieczenia. Gotujemy, dodajemy suszone śliwki.
Wino najlepiej dodać na chwile przed końcem gotowania (ale to nie jest reguła).
Ja ugotoowany (gotuję ok 2 dni) bigos studzę i zamrażam w pojemnikach. Najlepszy jest właśnie rozmrażany, odgrzewany bigosik. Polecam:)

Agnieszka i Olo (ur. 11.01.2002)[Zobacz stronę]

Znasz odpowiedź na pytanie: Pytanko o bigos?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
rewelacja na upaly!
To jedyna postac kawy jaka toleruje podczas takich upalow jak dzis........ Skladniki: mala butelka Coca Coli, lyzeczka kawy Nesci kilka kostek lodu..........Obowiazkowo slomka do napojow! Do wysokiej szklanki wrzucic lod i lyzeczke
Czytaj dalej
Polecam
SUSZARKĘ na brzuszek
Być może ktoś już polecał, ale ja jestem w ciężkim szoku, a może i Wam pomoże... Jeśli dziecko się DRZE (!!!), a wiadomo, że : -najedzone -ma sucho -może boleć je brzuszek -"ot tak"
Czytaj dalej