Rabarbar

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 35)
  • Autor
    Wpisy
  • #89038

    dididi

    Bardzo bardzo bardzo bym prosila o „przepisa” na jakies ciasto z rabarbarem. Kupilam niedawno i biedactwo nadaremnie czeka w lodowce na swoja kolej .

    A tak powaznie – czy mozna np. zrobic drozdzowke z rabarbarem?Jesli tak – to moge prosic o przepis zwlaszcza jesli chodzi o proporcje drozdzy zeby mi ciasto znow nie siadlo

    A jesli nie – to co innego mozna zrobic z rabarbaru – ciasto kruche, z proszkiem do pieczenia, nawet przepis na kompot bedzie mile widziany…

    Czy duzo cukru trzeba ??? – bo z tego co pamietam to rabarbar lekko kwaskowy ma tendencje byc…

    Z gory dziekuje – mam nadzieje ze ktos mi pomorze zanim ten rabarbar kompletnie mi zwiednie!!!!

    #1446805

    beasia

    Półkruche ciasto z rabarbarem

    dididi, można zrobic na drożdżowym, jadłam kiedyś
    ale ja mam przepis na ciasto które u nas od razu schodzi bo jest uwielbiane przez rodzinke i znajomych
    można je robic takze z jablkami, śliwkami, jagodami, czy wisniami 🙂
    oczywiście nie dodaje do wisni czy śliwek cynamonu
    proporcje na prostokatną dużą blaszkę

    -4 jajka
    -1 szkl. cukru
    -2-2,5 szkl. maki tortowej
    -2-2,5 szkl. maki krupczatki
    -margaryna Kasia (nie wiem jaka jest u Was)-250g
    -cukier waniliowy 32g
    -maly proszek do pieczenia
    -3 łyzki kwaśnej gęstej śmietany
    -rabarbar ok. 1,5 kg
    -cukier puder i trochę cynamonu

    -najpierw obrać rabarbar, pokroić na kawałeczki, przesypać dość obficie cukrem pudrem i odrobiną cynamonu, odstawic na conajmniej godzinę, zeby puścił sok,
    -margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, potem makę (stopniowo), proszek do pieczenia
    -mąkę dodawać stopniowo tyle, zęby ciasto było sprężyste i nie kleiło sie do rąk, ja z reguły daje wiecej tortowej niz krupczatki, żeby nie było za kruche
    -ciato podzielic na 2 części-jedna wyłożyc spód i boki blaszki. gęsto ponakłuwać go widelcem, na cisto ułożyc dokłądnie osączony rabarbar, a na to piane ubita z białek
    -na piane nalożyc reszte ciasta

    piec ok. 60 min. w 200stp. w tradycyjnym piekarniku
    ja z reguły nastawiam na dolne grzanie+termoobieg, i wtedy piekę w 180 stp.wtedy spód jest w sam raz
    -przestygniete ciasto posypać cukrem pudrem
    najlepiej piec dzień wcześniej, świeże ciasto nie jest tak samaczne 🙂

    jeśli zdecydujesz sie upiec to SMACZNEGO życzę 🙂

    Basia, Anulka i Gabrysia

    Edited by Beasia on 2007/07/02 18:19.



    #1446806

    dididi

    Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

    DZieki Beasiu, Juz sie obslinilam! Czy moge uzyc masla zamiast Kasi? Chyba tak…

    Musze tylko przekonac meza bo on uparl sie na drozdzowke i koniec.

    Dziekuje serdecznie!

    dididi

    #1446807

    ahimsa

    Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

    Och, dziękuję Ci za ten przepis!!!
    ps. a można się obyć bez krupczatki?


    iMat2,7l

    #1446808

    beasia

    Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

    myślę, że spokojnie
    po prostu będzie mniej kruche, zresztą jak ciasto nasiąknie trochę owocami to i tak nie jest kruche 🙂

    Basia, Anulka i Gabrysia

    #1446809

    beasia

    Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

    jak juz napisałam na privka, nie robiłam z maslem, ale w koncu to tłuszcz i to tluszcz
    z masłem moze byc nawet smaczniejsze 🙂

    Basia, Anulka i Gabrysia



    #1446810

    beasia

    dziewczyny,

    edytowałam, bo zapomnialam napisać zeby dodać w tym czasie co mąki też i śmietany

    Basia, Anulka i Gabrysia

    #1446811

    dididi

    dzieki!

    Ja jeszcze sie nie zabralam bo miala chalupe pelna dzieciakow a teraz jestem wypompowana .

    #1446812

    ahimsa

    Re: dzieki!

    Ja uderzam jutro!:)


    iMat2,7l

    #1446813

    dididi

    Re: dzieki!

    ja w sumie tez 🙂 chociaz moze…

    zobaczymy komu lepiej wyjdzie



    #1446814

    dididi

    Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

    Na probe zrobie z maslem bo tym margarynom nie ufam

    #1446815

    dididi

    Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

    Ta piana a bialek chyba meza przekonam – on uwielbia wszelakie „bezowce”

    Jeszcze raz dzieki Beasiu



    #1446816

    beasia

    Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

    to nie chce cie martwic,ale bezy wlasciwie nie czuc piana z białek orni przed zakalcem zdaje się… 😉

    Basia, Anulka i Gabrysia

    #1446817

    lobuziara78

    drożdzowe

    dziewczyny pochwaliły sie pysznym przepisem ….. dzis sobie zrobie z …. jeszcze nie wiem moze agrestem 🙂

    a ja podaje sprawdzony na tysiąc sposobów przepis na drozdzowe
    tak uczyli nas w gastronomiku i za cholewke musi wyjść 🙂
    a więc
    pół kilo mąką
    50 g drożdzy
    pół szklanki cukru
    2 jaja
    szklanka mleka
    sól
    pół kostki masła lub innego badziewia byle tłustego 🙂

    do podgrzanego mleka ( nie może byc za ciepłe) tak by nie parzyło ….. palcem sprawdzam …. dodac 2 łyżki cukru i pokrusz drożdze na góre posym mąką i do ciepłka

    tłuszcz rozpuść

    do mąki … pisze mąkę przesiać ale nigdy nie przesiewałam i wychodzi … dodaj szczypte soli ,pozostaly cukier, 2 ŻÓŁTKA i wyrosnięte drożdze , wyrabiasz ręką, wyrabiasz i wyrabiasz i tak dosc chwile
    najlepiej ciasto gnieść jakbyś coś lub kogoś 🙂 sciskała dłonią
    na koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiasz i wyrabiasz i wyrabiasz do momentu kiedy ciasto odchodzi ci od dłoni
    jak masz za suche dodaj mleko jak za bardzo rozlazłe dodaj mąki
    potem posyp mąką przykryj scierą i do ciepełka
    to ciasto nie lubi przeciągów i uwielbia ciepło Dla pewności lepiej zaknąc okno 🙂

    a póżniej to to rozwałkuj wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę ponakłuwaj widelcem wysyp rabarbar posyp obwicie cukrem i posypką
    a posypka ( nie wiem jak to sie mówi po polskiemu ( ja ze sląska my tu godomy gwarom ) 🙂
    to tez nic innego jak cukier mąka w skali 1/1 i troche tłusczu by sie kupy trzymało …. zagniecione i posypane po górze 🙂

    i znów odstawic do ciepłka na troche by podrosło
    i do piekarnika na 180 stopni
    jak by co to zapraszam do mnie chetnie zademontruje

    robie też z tego ciasta i strudle i rogaliki i plecionki i cuda niewidy bo fajnie plastycznie i mozna sie pobawic jak plasteliną 🙂
    choć wole bawić sie czym innym 🙂

    a moja mama to ciasto drożdzowe robi tak :
    drożdze jak wyżej bo tego nie da sie obejść
    do mąki dodaje maślankę 2 jaja cukier sól masło drożdze i wszystko razem wybełta … oczywiście wszystkie składniki na oko 🙂
    i zawsze jej wyjdzie … to tak dla lubiących ryzyko tak troche exstrim 🙂

    smacznego 🙂

    Ps pytasz o kompot przeciez zawsze można dosłodzić 🙂

    + fasolka

    #1446818

    ahimsa

    Re: drożdzowe

    Rany-zrobiłam swe pierwsze w życiu drożdżowe!
    Ale mam tylko jabłka..niestety. Mogą być?


    iMat2,7l

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 35)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close