Racuchy bez ckuru i drożdży. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku ;)

Poszukiwałam dzisiaj pomysłu na obiad i pomyślałam o racuchach. Ale te, które jedliśmy w domu były takie średnie… Na szczęście wykopałam fajny przepis. Naprawdę zjadliwe, nawet dzieckom smakowało, a Młodszy niesłodyczowy :Fiu fiu: A więc ad rem:
– kefir – 400 ml
– 1 i 3/4 szklanki mąki – można dać np 1 szklankę pełnoziarnistej i 3/4 tortowej 😉 będzie zdrowej
– 1 jajko
– 1/2 łyżki sody
– odrobina soli
– 2-3 jabłka – pokrojone na kawałeczki.
Z kefiru, mąki, jajka sody (płaskie 1/2 łyżki – nie będzie za dużo) soli mieszamy ciasto – jest dość gęste. Do tego dosypujemy pokrojone na kawałeczki jabłka. Smażymy w małym rondelku po 2 szt w dość głębokim tłuszczu (tak ze 2-3 cm :Boje się:). Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym (choć można dać odrobię spirytusu do środka – wtedy nie nasiąkną). Na talerzyku posypać cukrem pudrem i zajadać się do woli. Wychodzą takie puszyste jak paczki.
Robi się szybko, jeszcze szybciej znikają.
Z podanych składników wychodzi porcja obiadowa na 4 osoby :Fiu fiu:

25 odpowiedzi na pytanie: Racuchy bez ckuru i drożdży. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku ;)

ahimsa2011-05-31 20:50:10

A zrobię:)

asik2011-05-31 20:54:19

Zamieszczone przez ahimsa:A zrobię:)

Teraz? :Niepewny::Niepewny:

ahimsa2011-05-31 20:58:27

Zamieszczone przez Asik.:Teraz? :Niepewny::Niepewny:

Hahah! samobójczynią nie jestem;)
Tak ogólnie- że zrobię;)))))

ewa10082011-06-02 10:29:41

ciasto już gotowe, zaraz napisze o efektach końcowych 🙂

beasia2011-06-02 10:35:29

no ja chyba też dzisiaj zrobię, bo kompletnie nie mam pomysłu na obiad

bep2011-06-02 10:53:50

Nie ukrywam, że jestem ciekawa Waszych opinii po spróbowaniu… Bo wg mnie to najlepszy przepis na racuchy z jakim się spotkałam. Nawet na drugi dzień są smaczne :Wow!:

ewa10082011-06-02 11:15:52

racuchy pyszne, dokładnie tak jak napisałaś chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku. Dla mnie to również najlepszy przepis na racuchy jaki dotąd wypróbowałam.

beasia2011-06-03 06:03:40

zrobiłam 🙂 smakowały 🙂 dałam chyba za mało jabłek, mogłam wkroić 3, a dałam 2
dziewczynkom bardzo smakowały, zastanawiam się tylko, co zrobić, żeby były mniej tłuste (smażyłam na patelni na ok. 1cm oleju i odtluściłam na ręcznikach kuchennych), bo mnie niestety żołądek po tłustym bolał, a takie dobre

bep2011-06-03 07:16:33

Zamieszczone przez Beasia:zrobiłam 🙂 smakowały 🙂 dałam chyba za mało jabłek, mogłam wkroić 3, a dałam 2
dziewczynkom bardzo smakowały, zastanawiam się tylko, co zrobić, żeby były mniej tłuste (smażyłam na patelni na ok. 1cm oleju i odtluściłam na ręcznikach kuchennych), bo mnie niestety żołądek po tłustym bolał, a takie dobre

Moje pierwsze też trochę nasiąkły. Rozwiązania są 3. Zastosowane wszystkie razem pewnie pomogą.
1. Trochę wyższa temperatura tłuszczu.
2. Do środka wlać łyżkę max 2 spirytusu (w takcie smażenia wyparuje)
3. Smażyć na jakimś innym tłuszczu, a nie na oleju tylko np. plancie

bep2011-06-07 20:09:31

Poeksperymentowałam. Zamiast jabłek dałam banana i truskawki – nawet cukru potem nie trzeba. Mąka pełnoziarnista i trochę spirytusu do środka. Pycha. Chyba smaczniejsze niż te z oryginalnego przepisu :Fiu fiu:

inez13032011-06-08 09:36:35

Właśnie posłałam starego po kefir 😀
a tej sody to 1/2 małej łyżeczki, czy dużej ?

beasia2011-06-08 09:45:23

Zamieszczone przez agaa29:
a tej sody to 1/2 małej łyżeczki, czy dużej ?

ja dałam płaską łyżeczkę

bep2011-06-08 09:55:54

Zamieszczone przez agaa29:Właśnie posłałam starego po kefir 😀
a tej sody to 1/2 małej łyżeczki, czy dużej ?

Pół dużej. Nie będzie czuć. Serio. Jak dasz dużo jabłek… A rosną jak oszalałe. Tylko dodaj trochę spirytusu do środka. Żeby nie nasiąkły tłuszczem 😉

inez13032011-06-08 10:11:29

Zamieszczone przez Bep: Tylko dodaj trochę spirytusu do środka. Żeby nie nasiąkły tłuszczem 😉
:Boje się: kurde nie mam spirytusu – może być wódka?

inez13032011-06-08 10:19:41

dziewczyny jeszcze jedno pytanko – jak długo smażycie? Do zrumienienia?

bep2011-06-08 10:21:29

Zamieszczone przez agaa29::Boje się: kurde nie mam spirytusu – może być wódka?

Zamieszczone przez agaa29:dziewczyny jeszcze jedno pytanko – jak długo smażycie? Do zrumienienia?
Może być wódka – wyparuje więc spox.
Smażyć do zarumienienia. W trakcie smażenia, o ile jest dużo tłuszczu, ładnie rosną – jak pączki. Chyba najlepsze będą na plance.

inez13032011-06-08 10:35:29

Dzięki Kochane za podpowiedzi
Oto nasze wspólne dzieło 😀

Uploaded with

Pychotka 😀

bep2011-06-08 11:49:01

Zamieszczone przez agaa29:

Pychotka 😀
Ale fajne Ci wyszły :Wow!: Mlask

mimi-d2011-06-14 19:29:20

zrobiłam z truskawkami i bananami niestety wyszły strasznie nasiąknięte tłuszczem, odsączałam ręcznikiem pap., dałam chyba z pół szkl. spirytusu a i tak były tłuste aż kapało 🙁 do tego urosły na patelni a potem oklapły…co zrobiłam nie tak :Hmmm…:?

bep2011-06-14 19:43:00

Zamieszczone przez mimi-d:zrobiłam z truskawkami i bananami niestety wyszły strasznie nasiąknięte tłuszczem, odsączałam ręcznikiem pap., dałam chyba z pół szkl. spirytusu a i tak były tłuste aż kapało 🙁 do tego urosły na patelni a potem oklapły…co zrobiłam nie tak :Hmmm…:?
A ciasto był gęste? Bo sok z truskawek rozcieńcza ciasto… No i to by też miało wpływ na to, że oklapły.
Moje z jabłkami wychodziły jak te Agi, te z truskawkami trochę bardziej plackowate, ale w smaku pyszne… Dałam ze 2 łyżki spirytu i było znośnie z tym nasiąkaniem. Może nie meksyk, ale dało się jeść :Fiu fiu:

madzia-14092011-06-16 17:23:36

Robią się :Cwaniak:

alexis19722011-06-16 18:01:41

Mniam mam na nie smaka:)

inez13032011-06-16 18:55:40

Zamieszczone przez mimi-d: 🙁 do tego urosły na patelni a potem oklapły…co zrobiłam nie tak :Hmmm…:?

:Hmmm…: hmm a to na patelni robiłaś? Nie w rondelku tzn na głębokim tłuszczu ?
Ja miałam ok 5 cm oleju i nie były zbyt tłuste :Wow!:

mai2011-06-17 17:41:57

takie racuchy (ale bez sody i jabłka starte na grubych oczkach) robię od xlat:)
są przeboskie, wypróbujcie:)
dziś zrobiłam z sodą i wyszły niedobre- nasiąknęły tłuszczem maxymalnie (spirytus dolałam) i staciły swój ‘kefirowy’ posmaczek

bep2011-06-17 20:15:37

Zamieszczone przez mai:
dziś zrobiłam z sodą i wyszły niedobre- nasiąknęły tłuszczem maxymalnie (spirytus dolałam) i staciły swój ‘kefirowy’ posmaczek

Mi takie nasiąknięte i po prostu niesmaczne wychodziły z ciasta drożdżowego… I jakieś takie – ciężkie.
Te rodzince i mi bardzo podpasowały. Smaczne, puszyste, ale coś musi być na rzeczy skoro i Tobie i Beasi i Mimi nasiąkły :Hmmm…: Nie wiem o co chodzi…

Znasz odpowiedź na pytanie: Racuchy bez ckuru i drożdży. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku ;)?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
restauracja warszawa
witam wybieram się z mężem i dzieckiem do warszawy czy ktoś mógłby mi polecić dobrą restauracje??? chciałabym smacznie zjeść. kuchnia i cena nie gra roli.
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Pilnie!!! hotel w Szczecinie
Małż pojechał do Szczecina z nadzieją, że znajdzie coś na miejscu i biedny siedzi w samochodzie, bo gdzie nie podjedzie to albo brak pokoi, albo obsprayowana "spelunka" . Pomóżcie, macie
Czytaj dalej