Ragu- podstawa kuchni wloskiej i wielu dan.

Ragu to sos miesny lub rybny , podstawa kuchni wloskiej i podstawowa umiejetnosc jaka powinna nabyc przyszla zonka :Hyhy: kazdego wlocha.

Podam przepis na ragu miesne.
Ten sos stosyje sie do
makaronu jak tu:

Oczywscie lazanii

Do zapiekania warzyw w tym wypadku cukinia

Mozna go robic bardzo duzo i konserwowac tak

lub mrozic w malych pojemnikach tak jak to robie ja.

Albo robic takie cuda z ryzu. Typowo sycylijskie , bardzo smaczne , jak ktos postawil stope na sycyli to napewno sprobowal. DOskonale danie szybkie i milion razy lepsze od czego kolwiek w MCdonaldzie.


Sa to

Przepis na arancini innym razem

20 odpowiedzi na pytanie: Ragu- podstawa kuchni wloskiej i wielu dan.

sole Dodane ponad rok temu,

No to przepis na ragu
mieso mielone,
marchew
pietruszka,
cebula
seler
wino czerwone
oliwa z oliwek
czosnek
no i oczywiscie sos pomidorowy,( chodzi o takie w butelkach litrowych szklanych, juz sa w polsce)
lyzeczka koncentratu pomidorowego
bazylia kilka listkow
sol pieprz

Na patelnie : lyzka oliwy z oliwek i warzywa pokrojone w kosteczke + czosneczke jak ktos lubi 🙂
Tak jak tu:

Nastepnie dodajecie miesa mielonego i dusicie

NAstepnie dodajecie pomidory, oczywiscie ja mialam taka firme ale moga byc inne, moga byc w puszcze porozgniatac najpierw tylko trzeba.

No i oczywiscie Winko na koniec( ja daje pol kieliszka do wina

No i teraz caly abbaras. Solicie pieprzycie i dodajecie bazylie itd i gotowac na leccciutkim ogniu tak ze dwie godziny.

JAk cos ominelam to wstawie pozniej.

Co do ile czego nie pytac.
Eksperymentowac. Zobaczycie jakie dobre cudo wyjdzie.
A mozna dodac mrozonego groszku przy koncu i zagotowac. Z groszkiem zieloniutkim jest boskie.

smoki Dodane ponad rok temu,

Ja chyba zrobię wielki gar i zamrożę 🙂

chilli Dodane ponad rok temu,

ide na zakupy i potem sladem smoka – wieeelki gar

i poprosze arancini :Wstyd:

sole Dodane ponad rok temu,

Ja zawsze robie wielki gar, jakies dwie trzy butle tego soku pomidorowego.
Pozniej zamrazam w malych pojemnikach i jak mi sie nie chce gotowac, nie mam czasu, nie ma nic w lodowie ( do wyboru albo wszystko na raz ) to do mikrofali na rozmrazanie na jakies dwie minutki, w tym czasie makaron sie gotuje i obiadek dla rodzinki gotowy.

A na talerzu posypuje jeszcze parmezanem .

aborka Dodane ponad rok temu,

ja to zrobie w szybkowarze, bedzie godzina duszenia a nie dwie…….
ja tez tak robiłam tylko bez warzyw – mieso, cebula, pomidory z puszki. I pakowałam w pojemniki Aventu do mrozenia mleka. akurat porcja dla dwójki dzieci.

alokazja Dodane ponad rok temu,

sole a to zielone coś na patelni to co jest ?? seler i pietruszkę normalnie korzeń??

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez alokazja:sole a to zielone coś na patelni to co jest ?? seler i pietruszkę normalnie korzeń??
Por

mamaala Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:Na patelnie : lyzka oliwy z oliwek i warzywa pokrojone w kosteczke

uwielbiam to do lasagne, pychota niesamowita, tylko u mnie warzywa starte na grubych oczkach, a do gotowania wrzucam listek laurowy no i nigdy nie dodawałam wina, ale zawsze musi byc ten pierwszy raz…

smoki Dodane ponad rok temu,

Ja Cie Sole podziwiam za tą drobna równiutką kosteczkę.

renata-fx Dodane ponad rok temu,

Po co ja tu zajrzałam:Stres:, drugi dzień mam dietę płynną :Stres:, a tu takie pyszności!!
Sole dzięki za “fotograficzne” podanie przepisu:) , żeby każdy był tak opisany nauczyłabym się gotować:Hyhy:

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez renata-fx:drugi dzień mam dietę płynną :Stres:,

ragu jak znalazl
wszak sos dosc plynna postac ma 😀

koleta Dodane ponad rok temu,

Sole zrobiłam i zajadalismy się z mężykiem. Pycha :Wow!:

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Więcej, więęęęcej!!!!!

Sos zrobie i zamrożę. Już mam ślinotok:Wow!:

Poprosze przepis na to cos z ryżu!!!!! fajnie wygląda:)

kalcz Dodane ponad rok temu,

Właśnie pyrka w garze 🙂

…ja zawsze robiłam tak sos do makaronu po mojemu spagetti 😉
Różnie kombinując,
z cukinią, papryką, pieczarkami,
ziołami,
z tym, że gotowanie było ok 20 min,
dziś zostawiam na małym gazie wg. Twojego przepisu 🙂

A wieczorem mam zamiar popełnić te Arancini…;)

Da się tym farszem nadziać kulki ryżowe ??? … :Hmmm…:

a-nushka Dodane ponad rok temu,

A jakie to wino ma być?

a-nushka Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam, wszyscy chwalili i wołali dokładki.
Pyszne! 🙂

dna Dodane ponad rok temu,

Fantastyczny przepis!
Do tej pory moje ulubione ragu to ragu z boczkiem i rozmarynem wg Jamiego Olivera, zapiekane w piekarniku, ale te tez jest boskie!
Nastepnym razem zrobie arancini, bo dzisiejsze ragu zostalo pochloniete ze spaghetti.
A jak robisz lasagne?
Masz jakies jeszcze perelki kulinarne? Uwielbiam kuchnie wloska i z checia bym ja poznala od tej strony domowej.
jeszcze raz dzieki za przepis:)

ciapa Dodane ponad rok temu,

Sole a jak to się konserwuje?

regi Dodane ponad rok temu,

zrobiłam Pychota Wina wlałam cała szklankę 🙂
Cześć zjedzona Reszta zamrożona

claudia84 Dodane ponad rok temu,

A czy ja moge prosić przepis na te cuda z ryżu z 1 strony 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Ragu- podstawa kuchni wloskiej i wielu dan.?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
Pomysł na makaron
Dziewczyny jakie robicie sosy do makaronów? Poproszę o proste przepisy bo kucharka ze mnie średnia :Fiu fiu: Ja najczęściej robię z tradycyjnym sosem pomidorowym: mięso mielone, pomidory z puszki - najlepiej te
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Szkarlatyna.
Dzis Pani poinformowała nas, że w grupie Zu jedno dziecko zachorowało na szkarlatynę. Moje pytanie, mam ją puszczać do przedszkola czy nie? Tak sobie myślę, że skoro w tamtym tyg chory maluch
Czytaj dalej