Ragu- podstawa kuchni wloskiej i wielu dan.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)
  • Autor
    Wpisy
  • #101317

    sole

    Ragu to sos miesny lub rybny , podstawa kuchni wloskiej i podstawowa umiejetnosc jaka powinna nabyc przyszla zonka :Hyhy: kazdego wlocha.

    Podam przepis na ragu miesne.
    Ten sos stosyje sie do
    makaronu jak tu:

    Oczywscie lazanii

    Do zapiekania warzyw w tym wypadku cukinia

    Mozna go robic bardzo duzo i konserwowac tak

    lub mrozic w malych pojemnikach tak jak to robie ja.

    Albo robic takie cuda z ryzu. Typowo sycylijskie , bardzo smaczne , jak ktos postawil stope na sycyli to napewno sprobowal. DOskonale danie szybkie i milion razy lepsze od czego kolwiek w MCdonaldzie.


    Sa to

    Przepis na arancini innym razem

    #2927399

    sole

    No to przepis na ragu
    mieso mielone,
    marchew
    pietruszka,
    cebula
    seler
    wino czerwone
    oliwa z oliwek
    czosnek
    no i oczywiscie sos pomidorowy,( chodzi o takie w butelkach litrowych szklanych, juz sa w polsce)
    lyzeczka koncentratu pomidorowego
    bazylia kilka listkow
    sol pieprz

    Na patelnie : lyzka oliwy z oliwek i warzywa pokrojone w kosteczke + czosneczke jak ktos lubi 🙂
    Tak jak tu:

    Nastepnie dodajecie miesa mielonego i dusicie

    NAstepnie dodajecie pomidory, oczywiscie ja mialam taka firme ale moga byc inne, moga byc w puszcze porozgniatac najpierw tylko trzeba.

    No i oczywiscie Winko na koniec( ja daje pol kieliszka do wina

    No i teraz caly abbaras. Solicie pieprzycie i dodajecie bazylie itd i gotowac na leccciutkim ogniu tak ze dwie godziny.

    JAk cos ominelam to wstawie pozniej.

    Co do ile czego nie pytac.
    Eksperymentowac. Zobaczycie jakie dobre cudo wyjdzie.
    A mozna dodac mrozonego groszku przy koncu i zagotowac. Z groszkiem zieloniutkim jest boskie.



    #2927400

    smoki

    Ja chyba zrobię wielki gar i zamrożę 🙂

    #2927401

    chilli

    ide na zakupy i potem sladem smoka – wieeelki gar

    i poprosze arancini :Wstyd:

    #2927402

    sole

    Ja zawsze robie wielki gar, jakies dwie trzy butle tego soku pomidorowego.
    Pozniej zamrazam w malych pojemnikach i jak mi sie nie chce gotowac, nie mam czasu, nie ma nic w lodowie ( do wyboru albo wszystko na raz ) to do mikrofali na rozmrazanie na jakies dwie minutki, w tym czasie makaron sie gotuje i obiadek dla rodzinki gotowy.

    A na talerzu posypuje jeszcze parmezanem .

    #2927403

    aborka

    ja to zrobie w szybkowarze, bedzie godzina duszenia a nie dwie…….
    ja tez tak robiłam tylko bez warzyw – mieso, cebula, pomidory z puszki. I pakowałam w pojemniki Aventu do mrozenia mleka. akurat porcja dla dwójki dzieci.



    #2927404

    alokazja

    sole a to zielone coś na patelni to co jest ?? seler i pietruszkę normalnie korzeń??

    #2927405

    sole

    Zamieszczone przez alokazja
    sole a to zielone coś na patelni to co jest ?? seler i pietruszkę normalnie korzeń??

    Por

    #2927406

    mamaala

    Zamieszczone przez sole
    Na patelnie : lyzka oliwy z oliwek i warzywa pokrojone w kosteczke

    uwielbiam to do lasagne, pychota niesamowita, tylko u mnie warzywa starte na grubych oczkach, a do gotowania wrzucam listek laurowy no i nigdy nie dodawałam wina, ale zawsze musi byc ten pierwszy raz…

    #2927407

    smoki

    Ja Cie Sole podziwiam za tą drobna równiutką kosteczkę.



    #2927408

    renata-fx

    Po co ja tu zajrzałam:Stres:, drugi dzień mam dietę płynną :Stres:, a tu takie pyszności!!
    Sole dzięki za „fotograficzne” podanie przepisu:) , żeby każdy był tak opisany nauczyłabym się gotować:Hyhy:

    #2927409

    chilli

    Zamieszczone przez renata-fx
    drugi dzień mam dietę płynną :Stres:,

    ragu jak znalazl
    wszak sos dosc plynna postac ma 😀



    #2927410

    koleta

    Sole zrobiłam i zajadalismy się z mężykiem. Pycha :Wow!:

    #2927411

    ahimsa

    Więcej, więęęęcej!!!!!

    Sos zrobie i zamrożę. Już mam ślinotok:Wow!:

    Poprosze przepis na to cos z ryżu!!!!! fajnie wygląda:)

    #2927412

    kalcz

    Właśnie pyrka w garze 🙂

    …ja zawsze robiłam tak sos do makaronu po mojemu spagetti 😉
    Różnie kombinując,
    z cukinią, papryką, pieczarkami,
    ziołami,
    z tym, że gotowanie było ok 20 min,
    dziś zostawiam na małym gazie wg. Twojego przepisu 🙂

    A wieczorem mam zamiar popełnić te Arancini…;)

    Da się tym farszem nadziać kulki ryżowe ??? … :Hmmm…:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close