Ragu to sos miesny lub rybny, podstawa kuchni wloskiej i podstawowa umiejetnosc jaka powinna nabyc przyszla zonka kazdego wlocha.
Podam przepis na ragu miesne.
Ten sos stosyje sie do
makaronu jak tu:
Oczywscie lazanii
Do zapiekania warzyw w tym wypadku cukinia
Mozna go robic bardzo duzo i konserwowac tak
lub mrozic w malych pojemnikach tak jak to robie ja.
Albo robic takie cuda z ryzu. Typowo sycylijskie, bardzo smaczne, jak ktos postawil stope na sycyli to napewno sprobowal. DOskonale danie szybkie i milion razy lepsze od czego kolwiek w MCdonaldzie.
Sa to
Przepis na arancini innym razem
20 odpowiedzi na pytanie: Ragu- podstawa kuchni wloskiej i wielu dan.
No to przepis na ragu
mieso mielone,
marchew
pietruszka,
cebula
seler
wino czerwone
oliwa z oliwek
czosnek
no i oczywiscie sos pomidorowy,( chodzi o takie w butelkach litrowych szklanych, juz sa w polsce)
lyzeczka koncentratu pomidorowego
bazylia kilka listkow
sol pieprz
Na patelnie : lyzka oliwy z oliwek i warzywa pokrojone w kosteczke + czosneczke jak ktos lubi 🙂
Tak jak tu:
Nastepnie dodajecie miesa mielonego i dusicie
NAstepnie dodajecie pomidory, oczywiscie ja mialam taka firme ale moga byc inne, moga byc w puszcze porozgniatac najpierw tylko trzeba.
No i oczywiscie Winko na koniec( ja daje pol kieliszka do wina
No i teraz caly abbaras. Solicie pieprzycie i dodajecie bazylie itd i gotowac na leccciutkim ogniu tak ze dwie godziny.
JAk cos ominelam to wstawie pozniej.
Co do ile czego nie pytac.
Eksperymentowac. Zobaczycie jakie dobre cudo wyjdzie.
A mozna dodac mrozonego groszku przy koncu i zagotowac. Z groszkiem zieloniutkim jest boskie.
Ja chyba zrobię wielki gar i zamrożę 🙂
ide na zakupy i potem sladem smoka – wieeelki gar
i poprosze arancini
Ja zawsze robie wielki gar, jakies dwie trzy butle tego soku pomidorowego.
Pozniej zamrazam w malych pojemnikach i jak mi sie nie chce gotowac, nie mam czasu, nie ma nic w lodowie ( do wyboru albo wszystko na raz ) to do mikrofali na rozmrazanie na jakies dwie minutki, w tym czasie makaron sie gotuje i obiadek dla rodzinki gotowy.
A na talerzu posypuje jeszcze parmezanem.
ja to zrobie w szybkowarze, bedzie godzina duszenia a nie dwie….
ja tez tak robiłam tylko bez warzyw – mieso, cebula, pomidory z puszki. I pakowałam w pojemniki Aventu do mrozenia mleka. akurat porcja dla dwójki dzieci.
sole a to zielone coś na patelni to co jest?? seler i pietruszkę normalnie korzeń??
Por
uwielbiam to do lasagne, pychota niesamowita, tylko u mnie warzywa starte na grubych oczkach, a do gotowania wrzucam listek laurowy no i nigdy nie dodawałam wina, ale zawsze musi byc ten pierwszy raz…
Ja Cie Sole podziwiam za tą drobna równiutką kosteczkę.
Po co ja tu zajrzałam, drugi dzień mam dietę płynną, a tu takie pyszności!!
Sole dzięki za “fotograficzne” podanie przepisu:), żeby każdy był tak opisany nauczyłabym się gotować
ragu jak znalazl
wszak sos dosc plynna postac ma 😀
Sole zrobiłam i zajadalismy się z mężykiem. Pycha
Więcej, więęęęcej!!!!!
Sos zrobie i zamrożę. Już mam ślinotok
Poprosze przepis na to cos z ryżu!!!!! fajnie wygląda:)
Właśnie pyrka w garze 🙂
…ja zawsze robiłam tak sos do makaronu po mojemu spagetti 😉
Różnie kombinując,
z cukinią, papryką, pieczarkami,
ziołami,
z tym, że gotowanie było ok 20 min,
dziś zostawiam na małym gazie wg. Twojego przepisu 🙂
A wieczorem mam zamiar popełnić te Arancini…;)
Da się tym farszem nadziać kulki ryżowe???…
A jakie to wino ma być?
Zrobiłam, wszyscy chwalili i wołali dokładki.
Pyszne! 🙂
Fantastyczny przepis!
Do tej pory moje ulubione ragu to ragu z boczkiem i rozmarynem wg Jamiego Olivera, zapiekane w piekarniku, ale te tez jest boskie!
Nastepnym razem zrobie arancini, bo dzisiejsze ragu zostalo pochloniete ze spaghetti.
A jak robisz lasagne?
Masz jakies jeszcze perelki kulinarne? Uwielbiam kuchnie wloska i z checia bym ja poznala od tej strony domowej.
jeszcze raz dzieki za przepis:)
Sole a jak to się konserwuje?
zrobiłam Pychota Wina wlałam cała szklankę 🙂
Cześć zjedzona Reszta zamrożona
A czy ja moge prosić przepis na te cuda z ryżu z 1 strony 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Ragu- podstawa kuchni wloskiej i wielu dan.