Rakotwórcze patelnie

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 23)
  • Autor
    Wpisy
  • #114158

    freda

    Wczoraj oglądałam Kuchenne rewolucje i w nich Geslerowa opieprzała kuchrzy, że smażą na teflonowych patelniach. Kazała wszystko powyrzyucać bo teflon jest rakotwórczy.

    Słyszałyście cos na ten temat?

    Troche zrobiło mi się nie teges bo wydaje mi się ze ja mam teflonowe
    Chociaz tak z drugiej strony to co teraz nie jest rakotwórcze?

    #5208122

    mimi

    Ja słyszałam że teflon nieuszkodzony nie jest rakotwórczy dopiero jak zostanie zarysowany…np. widelcem wtedy wydziela rakotwórcze związki….ale czy to prawda? :Hmmm…:



    #5208123

    qr-chuck

    Zamieszczone przez Mimi.
    Ja słyszałam że teflon nieuszkodzony nie jest rakotwórczy dopiero jak zostanie zarysowany…np. widelcem wtedy wydziela rakotwórcze związki….ale czy to prawda? :Hmmm…:

    Też słyszałam tą wersję.
    I też nie wiem czy wierzyć :Niepewny:.
    Teflonową patelnię wymieniłam ostatnio na ceramiczną (ceny dobrych porównywalne) i już do teflonu nie wrócę (i to nie ze względu na ew. rakotwórczość)

    #5208124

    rybcia

    Jej chodziło o to, że patelnie których używali panowie, były podrapane, porysowane. Było tam takie stwierdzenie. Teflon nie jest rakotwórczy, ale jak sie go zdrapie z patelni, to podobno dopiero wtedy cos tam sie ulatnia.

    #5208125

    agalu

    Freda, niebezpieczna na pewno jest uszkodzona teflonowa powierzchnia. To bez dwóch zdań. Co do samego teflonu zaś, zdania są podzielone, ale fakt, coraz więcej mówi się o jego szkodliwym, rakotwórczym działaniu. Do jego wytworzenia bowiem uzywa się kwasu perfluorooktanowego, uznanego za bardzo toksyczną substancję, a największy producent teflonu zapłacił jakieś gigantyczne odszkodowanie za szkodliwy wpływ na środowisko. Niby wg producentów naczyń teflonowych, szkodliwe opary zaczynają się wydzielać dopiero w granicach ponad 300 st C, ale są badania, które dowodzą, ze mozna w warunkach domowych, na normalnej płycie, rozgrzać teflon do 370 st. :Hmmm…:
    Ja juz od dawna nie mam w kuchni teflonu i jakoś mi go nie brakuje 🙂 Nie pozbywałam się specjalnie, ale po prostu nie kupowalam nowych naczyń tefl., zastępowałam je ceramicznymi.

    #5208126

    freda

    Zamieszczone przez Rybcia
    Jej chodziło o to, że patelnie których używali panowie, były podrapane, porysowane.

    Wiedziałm, że czegoś nie dosłyszałam :Wstyd:



    #5208127

    rybcia

    Zamieszczone przez agalu
    Freda, niebezpieczna na pewno jest uszkodzona teflonowa powierzchnia. To bez dwóch zdań. Co do samego teflonu zaś, zdania są podzielone, ale fakt, coraz więcej mówi się o jego szkodliwym, rakotwórczym działaniu. Do jego wytworzenia bowiem uzywa się kwasu perfluorooktanowego, uznanego za bardzo toksyczną substancję, a największy producent teflonu zapłacił jakieś gigantyczne odszkodowanie za szkodliwy wpływ na środowisko. Niby wg producentów naczyń teflonowych, szkodliwe opary zaczynają się wydzielać dopiero w granicach ponad 300 st C, ale są badania, które dowodzą, ze mozna w warunkach domowych, na normalnej płycie, rozgrzać teflon do 370 st. :Hmmm…:
    Ja juz od dawna nie mam w kuchni teflonu i jakoś mi go nie brakuje 🙂 Nie pozbywałam się specjalnie, ale po prostu nie kupowalam nowych naczyń tefl., zastępowałam je ceramicznymi.

    Czytałam kiedys artykuł, że pracownicy wytwarzajacy teflon moga być narażeni na skutki tego kwasu per cośtam, ale w samym teflonie on już nie występuje i nie stwierdzono jego skutków w czasie używania patelni.

    #5208128

    bep

    Zamieszczone przez kurczak
    Też słyszałam tą wersję.
    I też nie wiem czy wierzyć :Niepewny:.
    Teflonową patelnię wymieniłam ostatnio na ceramiczną (ceny dobrych porównywalne) i już do teflonu nie wrócę (i to nie ze względu na ew. rakotwórczość)

    Też mam ceramiczną 😀
    Fajny wynalazek 😉

    #5208129

    superbasiek

    Zamieszczone przez Rybcia
    Jej chodziło o to, że patelnie których używali panowie, były podrapane, porysowane. Było tam takie stwierdzenie. Teflon nie jest rakotwórczy, ale jak sie go zdrapie z patelni, to podobno dopiero wtedy cos tam sie ulatnia.

    tu nie chodzi o ulatnianie czy wydzielanie tylko o to że zadrapana powierzchnia się łuszczy i drobinki teflonu dostają się do jedzenia i są spożywane, …. teflon niezjedzony jest bezpieczny 🙂

    Pozdrówki 🙂

    #5208130

    gobin

    ostatnio teflon gdzieś tam wycofywali i to nie te podrapane patelnie ale całkiem nowe.
    Ja nie używam osobiście, mam żeliwne głównie, stalowe i jedną ceramikę



    #5208131

    nunak

    dobra …. a ktos mi tu napisze jak działa taka ceramiczna…..
    usmażę na niej bez problemu nalesniki …….

    #5208132

    gobin

    ja naleśniki smażę na żeliwnej bez tłuszczu 😀



    #5208133

    agalu

    Nunak, tak, na ceramicznej spokojnie usmazysz naleśniki bez tłuszczu. Trzeba tylko zwrócić uwagę na powierzchnię – zeby była gładka (niektóre są chropowate i cięzko je wyczyścić)
    Mozna tez poszukać naczyń nieprzywieralnych wolnych od PFOA, coraz więcej takich na rynku, wystarczy wrzucić odpowiednie zapytanie w googla 🙂

    I jeszcze słówko nt teflonu – jeśli firma,która go produkuje, radzi wynosić z kuchni ptaki domowe, bo opary mogą uszkodzić im płuca, to chyba nie tylko podrapany teflon jest szkodliwy :Hmmm…:

    #5208134

    alokazja

    Zamieszczone przez agalu
    Nunak, tak, na ceramicznej spokojnie usmazysz naleśniki bez tłuszczu. Trzeba tylko zwrócić uwagę na powierzchnię – zeby była gładka (niektóre są chropowate i cięzko je wyczyścić)
    Mozna tez poszukać naczyń nieprzywieralnych wolnych od PFOA, coraz więcej takich na rynku, wystarczy wrzucić odpowiednie zapytanie w googla 🙂

    I jeszcze słówko nt teflonu – jeśli firma,która go produkuje, radzi wynosić z kuchni ptaki domowe, bo opary mogą uszkodzić im płuca, to chyba nie tylko podrapany teflon jest szkodliwy :Hmmm…:

    Żartujesz :Strach: ?

    #5208135

    qr-chuck

    Zamieszczone przez agalu
    I jeszcze słówko nt teflonu – jeśli firma,która go produkuje, radzi wynosić z kuchni ptaki domowe, bo opary mogą uszkodzić im płuca, to chyba nie tylko podrapany teflon jest szkodliwy :Hmmm…:

    Wiesz jak przypalisz mleko, to jak masz kanarka w pobliżu to może zdechnąć…
    To niekoniecznie teflon, ale tłuszcz ze smażenia może szkodzić.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 23)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close