Robicie karpia w galarecie???

Bo ja mam zamiar zadebiutować w tym temacie…hmm, jakieś podpowiedzi?:)
jakieś sprawdzone tricki?:)

9 odpowiedzi na pytanie: Robicie karpia w galarecie???

kiara2007-12-23 14:09:55

Po raz pierwszy robilam karpia w ubieglym roku, ale nie w galarcie tylko smazonego i zapiekanego ze smietana i pieczarkami – cala rodzinka sie zajadala:)

kasiek742007-12-23 15:45:42

Zamieszczone przez ahimsa:Bo ja mam zamiar zadebiutować w tym temacie…hmm, jakieś podpowiedzi?:)
jakieś sprawdzone tricki?:)

robilam kulki rybne w galaracie- tez rodzinka sie zajada…sa pyszne i szybkie
niestety nie mam pojecia jak sie robi karpia ..tesciowa raz zrobila podobno byl dobry ale potem przerzucila sie na te kulki rybne …i maja wieksze powodzenie zdecydowanie

ahimsa2007-12-23 16:33:39

No dobra…ja zadebiutuję:)
Wg tego przepisu:
Składniki
-1 karp ( około 1,20kg)
-2 marchewki
-2 pietruszki
-2 cebule
-liśc laurowy
-4 ziarna pieprzu
-4 ziarna ziela angielskiego
-1 łyżka żelatyny
-cytryna
-2 jajka
-sól
-pieprz
-natka pietruszki

Warzywa starannie oczyścić, umyć, włożyć do garnka z przyprawami, ugotować wywar, wyjąć ugotowane warzywa.
Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować, wyjąć, ułożyc na półmisku, dalej gotowć głowę karpia aż pozostaną 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, rozpuścić w wywarze, przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Jarzyny pokroić ozdobić rybę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w talarki, ułożyć na rybie, zalać galaretą, schłodzić

olesia12007-12-27 18:39:18

Ala i co? Robiłaś tego karpia?Jaki wyszedł? 🙂

ahimsa2008-01-01 20:26:40

Zrobiłam! Wyszedł bbb dobry!:) przez skromność nie pisałam;)))

taurus2008-01-02 06:09:48

Podziwiam, mnie by się nie chciało:o

Ja karpia po prostu upiekłam. Nasmarowałam przyprawami, napakowałam do środka masełka, kopru, małych marchewek i cytryny – i sam się robił 🙂 Tylko go od czasu białym winem podlewałam.
Do zrobienia karpia w galarecie pewnie kiedyś się zmuszę, ale raczej nieprędko : )

ahimsa2008-01-02 19:45:14

No upieczony też był- musowo! ja w ogóle taka rybna jestem!

taurus2008-01-04 06:23:50

Zamieszczone przez ahimsa:No upieczony też był- musowo! ja w ogóle taka rybna jestem!

Ahimso, ja karpia piekłam pierwszy raz, wyszedł fajny bo delikatny w smaku ale był trochę za mało słony – chyba za krótko był nasolony.
Powiedz mi proszę – bo widzę że Ty doświadczona w tym temacie – jak Ty przyrządzasz karpia przed pieczeniem?

ahimsa2008-01-04 18:55:49

Tym razem wsadziłam na całą noc BEZ soli w zioła Kamisa do ryb…i wyszło git:)

Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie karpia w galarecie????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Chcę nawiązać kontakt z innymi rodzicami
***CZERWIEC 2007*** - świąteczno-noworocznie :)
Hej kobitki - to ja shibaa. Założyłam nowy czerwcówkowy login - nie wiem czy wstawiamy jakąś listę czy cuś - może najpierw zobaczymy kto się pojawi z czerwcówek. hmmm
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
Co wolno w ciąży jeść ze świątecznych potraw?
Witajcie:) mam pytanie do mam przyszłych i tych które już mają swoje pociechy. Co wolno a czego nie wolno jeść ze Świątecznych przysmaków? Rodzina odradza jedzenie makowca (no bo mak),
Czytaj dalej