rogaliki drożdżowe
łatwe, szybkie i pyszne
[LEFT]składniki na ciasto:
– 1 kg mąki
– drożdże (50 g – pół kostki)
– 1 k. masła
– 2 jajka
– maślanka 1 szklanka
– cukier 2 duże łyżki
składniki lukier:
– cukier puder
– aromat
– odrobinka mleka (1/4 szklanki)
marmolada, powidła itp
wykonanie:
– tłuszcz roztapiam w garnuszku z cukrem, czekamy aż wystygnie
– drożdże, pół kostki- 50g – rozrabiam w szklance z odrobiną maślanki
– w dużej misce wszystko razem mieszam na jednolitą masę (tłuszcz, jajka, maślanka, rozpuszczone drożdże) i po trochu dosypuje mąki, wychodzi prawie cały kg
dobrze wyrobione ciasto rozdzielam na kawałki, a każdy kawałek rozwałkowuję w kształt koła i dzielę na osiem części
(zdjęcia z netu)
i zwijamy
pieczemy w 180 st ok 17 minut (zależy od wielkości)
lukruje zimne
[/LEFT]
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: rogaliki drożdżowe by Snoopy
Właśnie skończyłam piec rogaliczki. Są przepyszne, “mniamniuśne” jak mówi mój synek. Jak gniotłam ciasto to powiedziałam sobie, że pierwszy i ostatni raz je robię (aż mnie ręce bolały od tego zagniatania bo nie wprawiona jestem) ale po spróbowaniu efektu stwierdziłam, że jeszcze nie jeden raz zrobię rogaliczki z Twojego przepisu Snoopy:) PYSZNE:):)
Dziekuję za przepis – moja rodzina uwielbia……!!!!!!!
dziewczyny cieszę się ze wam smakują 🙂
a lukier, hymm robię na oko
ostatnio przesadziłam
dałam troszkę mleka, naprawdę odrobinę
ale dolałam prawie cały aromat waniliowy
i pół kg cukru pudru było za mało
musiałam lecieć po drugą paczkę
najlepiej dać 1/6 szklanki mleka
zawsze można dorobić
Rogaliki wyszły świetne, za pierwszym razem robiłam z konfiturą, a wczoraj z masą serową( biały ser, żółtko, cukier)
Dzięki za przepis 🙂
Sunpeczku złoty… Siedzę z chłopcami w domu – jakieś problemy żołądkowe mieli… I chciałabym im zrobić owe pyszne rogaliki co mnie tak na zlocie kusiły. Ale w mej skołatanej głowie rodzą się pytania:
1. Czy z połowy porcji da radę zrobić? Czy nnie warto się tak bawić
2. Czy mogę maślankę kefirem zastąpić (na 85% tak, ale wolę się upewnić)?
3. Nie czekamy aż ciasto wyrośnie?
4. Można dać cokolwiek do środka? A nic też można? eM zupełnie nie słodkościowy, a totalnie rogalikowy…
1. nie opłaca się z połowy, ja zwykle robię z 1,5 porcji
wczoraj robiłam dzisiaj już tylko kilka sztuk zostało
2. myślę że tak
3. nie czekamy, chociaż zanim rozwałkujesz pierwsze kawałki, to te co czekają to sobie rosną
4. można dać cokolwiek, możesz bez niczego
kiedyś robiłam z wiśniami, z agrestem
myślę że szkoda trochę tak bez niczego
smacznego Sis!
muszę wypróbować
eM nienawidzi słodyczy. Pluje czekoladą, nie dotknie dżemu, białego sera, jogurtu 😉 Ale lubi rogaliki -ogryza końce Może jak zrobię z niczym łaskawie skonsumuje?
A dziękuję, próbowałam są pyszne więc będzie weekendowe obżarstwo
Zrobiłam wczoraj… z wyglądu wyszły mi dość paskudne
Trzy rodzaje nadzienia: masa serowa, konfitura z róży, wiśnie z kostką białej czekolady – wiśniowe podobno najlepsze.
Myślałam, że zrobiłam dużo i że na poniedziałek zostaną, ale…. zniknęły.
Podobno wyśmienite (ja na diecie : (, więc nie jadłam), znikały w tempie ekspresowym.
31 października powtórka dla rodziny..
Dzięki!
chcialam powiedziec ze zrobilam, ja totalne beztalencie, zrobilam!!!!!!!!!!!!
odbilo mi po pracy i zrobilam….idiotka…i na co mi to bylo????
Zagniatalam, walkowalam, zabawialam w miedzy czasie chlopcow, H. wrzucal nadzienie… A ja zawijalam jak ten swistak sreberka…i co???
poszlam polozyc ze slubnym chlopcow, w miedzyczasie on poszedl do WC, potem znowu zlazl na dol, bo jego kuzyni przyjechali….potem poszedl zrobic mleko….w miedzyczasie H. kilka wycieczek do kibelka….i co????
jak zlazlam na dol, zrobilam herbatke, cisza w chacie patrze do miski z rogalikami….zostalo kilka doslownie kilka, ktore starszak chce wziasc jutro do szkoly na II sniadanie
Nie wiem jakim cudem, przez 1,5 godziny mozna zjesc tyle rogalikow 7 latek, 30 letni facet i dwoch 20 kilkuletnich facetow….
NO JAK????????????????
wsciekla jestem, ide spac!
Snoopy,dzisiaj zabieram się za Twoje rogaliki:-)
dam znać jak wyszły:-) Fakt, ze nie będę mogła nawet spróbowac z powodu diety,ale już rodzinka przetestuje:=)
Zrobiłam i to ciasto jest fantastyczne
Jak rozrobiłam mokre składniki i dosypywałam mąki to w ogóle nie
namęczyłam się z ugniataniem (mikser stał w pogotowiu i nie musiałam użyć) i żadnego czekania aż drożdże urosną.
Wypróbuję z serem, bo za słodkie mi z marmoladą.
Ktoś próbował z pieczarkami lub innym nadzieniem na słono?
Szukałam długo przepisu na COŚ na co dzisiaj mamy ochotę i padło na rogaliki 🙂
Wyszło nam 70 dużych sztuk i są R E W E L A C Y J N E
Do jutra nie będzie po nich śladu
ja na zbliżający się długi weekend zamierzam zrobić te rogaliczki – dam znać jak wyszło
znalazłam ten przepis, zrobiłam i wyszły REWELACYJNIE
Wczoraj upiekłam 🙂 wyszły smaczne jedyny mój ból to ich kształt nie są tak fajne jak bym chciała ale myślę że to trochę wprawy potrzeba:) a i robiłam z kefiru i masło śmietankowe dałam i nutelka bezfirmowa z lodówki!Następnym razem marmoladkę kupię wcześniej:)
Zrobione!
i prawie zjedzone 🙂
nawet mi wyszły, a inne słodkości nie wychodzą 🙁
jutro mam wolne
będą rogaliki
rogaliki były i się zmyły
na niedzielę nie mamy nic! wszystko zeżarte
robiłam z 1,5 porcji
a nie przepraszam, chłopaki schowali sobie po jednej sztuce, by w poniedziałek zabrać do placówek
już to widzę zjedzą zapewne jutro zaraz po wstaniu z łóżek
Zrobiałm.
Pyszne:)
Musiałam wyjść z kuchni szybko usypiać młodego bo bym chyba jadła i jadła i jadła,a obiecałam sobie,że tylko spróbuję;)
Starszak podjadł,młodsze też chciało więc smakowało póki co większości;)
ale mężul lubi rogaliki więc ręczę,że i Jemu będą smakowały.
Zrobię napewno jeszcze nie jeden raz:)
Znasz odpowiedź na pytanie: rogaliki drożdżowe by Snoopy