Rogaliki z tuńczykiem
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Sztuka: 210 kcal
SKŁADNIKI NA 8 SZTUK
25 dag mrożonego ciasta francuskiego
1/4 szklanki gęstej śmietany (22%)
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
łyżka posiekanego koperku
puszka tuńczyka w sosie własnym
żółtko
łyżka mleka
sól, pieprz
Ciasto lekko rozmrozić, rozwinąć, lekko rozwałkować, pokroić na 8 wąskich, długich trójkątów.
Śmietanę wymieszać z musztardą, miodem i posiekanym koperkiem, przyprawić solą i pieprzem. Tuńczyka osączyć.
Na trójkątach ciasta rozłożyć po porcji tuńczyka, posmarować kremem koperkowym. Zwinąć w rogaliki, zaczynając od szerszej strony, końce dokładnie zlepić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rożki. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch rożków. Piec 20 minut w temperaturze 220°C.
ania i marcinek 06.12.2003
Znasz odpowiedź na pytanie: