dziewczyny chciałabym się podzielić przepisem na drożdżowe rogaliki “zatapiane”
1 margaryna
0,5 kg mąki
2 szkl kwaśnej śmietany
8 dag drożdży
Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę owijamy ja ścieteczką i zatapiamy w zimnej wodzie. Jak wypłynie podsypujemy stolnicę/blat mąką rozwałkować ciasto i pokroić w trójkąciki. Generalnie zwijamy rogaliki “nadziewając” je marmoladą lub owocami, czekoladą według uznania. pieczemu w 180 st. przez ok 20 min.
w oryginale nie ma cukru, ja jednak dodaje ok 0,5 szkl cukru pudru.
mniam mniam
2 odpowiedzi na pytanie: rogaliki zatapiane
hmm, brzmi… intrygujaco, nie slyszalam nigdy o zatapianiu ciasta
Ja wcześniej też nie.
Ale gwarantuję są pycha, ja musze robić od razu z 2 porcji bo jedna to za mało
Znasz odpowiedź na pytanie: rogaliki zatapiane