Dziewczyny poratujcie! Jak można przygotować [Zobacz stronę] oprócz panierowania i usmażenia, ewentualnie upieczenia z koperkiem? Bo ja niestety nie umiem ryb robić i w związku z tym bardzo rzadko je jemy. Chciałabym to zmienić. Na początek idealnie by było, gdyby przepisy były w miarę proste.
18 odpowiedzi na pytanie: Różne przepisy na rybę – ładnie proszę
Ja robię rybę po japońsku:
filety smażę w cieście naleśnikowym, potem prtzekladam pokrojoną drobno papryką kons, ogórkiem konserwowym i cebulą (wszystko staram się drobno kroić). Układasz warstawami zalewając zalewą octową. W tej chwili nie mam przepisu na zalewę, ale jak wpiszesz “ryba po japońsku” to na pewno znajdziesz. Ja robię taką z koncentratem.
Łosoś zapiekany z pieczarkami –
Łososia w dzwonkach lekko podpiekasz.
pieczarki – najlepiej małe w całosci a większe na cwiartki dusisz na masełku
cebulke dusisz.
wszystko układasz w naczyniu żaroodpornym i zapiekasz. Pod koniec posypujesz serem
ryba po grecku – pychota 🙂 najbardziej lubię dorsza. Rybkę myjemy, solimy obtaczamy w mące i na patelnię, smażymy na złoto. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, troszkę selera tarkujemy na grubych oczkach. Na patelnię lub do rondla wlewamy troszkę oleju po czym wrzucamy warzywka i dusimy aż staną się miękkie. W międzyczasie dodajemy przyprawy pieprz, sól, bazylię, oregano, można dać też troszkę liścia laurowego. Gdy warzywka nabiorą miękkości dorzucamy koncentrat pomidorowy (sprawdzamy na smak czy nie za mało) i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy. Jak sos troszkę przestygnie zalewamy nim rybkę i gotowe 🙂 Można zajadać na zimno jak i na ciepło. Smacznego!
dzisiaj usmazyłam dorszyka i zalałam wrzącą zalewa pomidorowa:-)
robię tez śledzie w zalewie octowej,a pózniej z takich sledzików rózne sałatki można robić. Najczęsciej takie sledziki zalewam olejem+cebula i śledzie z buraczkami
pieczarki jak dla mnie koniecznie ze smietana…mmmm uwielbiam
A ja mam super dwa sposoby na rybę i na prawdę warto je sprobowac!!!!!!
I sposob:
Filet z łososia koniecznie ze skórą posypuje przyprawą do ryb i kładę skórą do dołu na blache na którą uprzednio wysypalam kilogram soli.
Następnie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pikę okolo 30min.
Wyjąć mieso ryby tak by skora zostala z sola,nalezy uwazac by nie zapackac sola ryby,ale to nie jest problem bo z tej soli powstaje taka jakby łódeczka i ryba piecze sie we wlasnym sosie i nie jest absolutnie slona!!!! To jest moj ulubiony przepis gdy mam goscie,bo latwe,szybkie,bez smrodku i duzego zmywania… No i dietetyczne:)Probowalam tez z pstrągiem i bylo ok:)
II sposób:
Też łosoś i szczerze to innej ryby tu nie probowałam. Łosoś w dzwonka pokrojony,posypany bazylią,solą i białym pieprzem,najlepiej jak się chwile pomarynuje. Na rozgrzany olej lub oliwe wrzucamy (na patelnię ofkors) i obsmarzamy z obu stron,nastepnie podlewamy wodą, zmniejszamy power i przykrywamy by sie dusilo,tak okolo 7-10 min. PYszne,lekkie i zupelnie niespodziewany smak.
Jestem matką karmiącą i polecam oba sposoby na ten czas:)
Ju łelkam:)
ja robie tak do momentu przecieru,wtedy dodaje jeszcze duzo soku pomidorowego,bialą zasmarzkę. Takim soso-farszem zalewam rybe w naczyniu zaroodpornym i do piekarnika… Niebo w gębie.
Jesli ktoś by chciał to mogę sprawdzić w magicznym zeszycie dokladne proporcje.
edit: to jednak mam trzy dobre sposoby na rybę:)
ja sie szykuję na rybkę po grecku. może jutro zrobię.
taka rybka chodzi już za mną od jakiegoś czasu 🙂
zrobiłam i pyyyyyyyyyyyychotka!!
nie wiedziałam że to takie proste i szybkie danie 🙂
tylko nie wiem czy mężu sie załapie
Zadziorko następnym razem spróbuję po Twojemu 😉 a co śledzików to uwielbiam jak Tata zrobi:
nr 1 z chrzanem – do śledzi dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i ogórka kiszonego, które uprzednio mieszamy z sosem śmietanowo chrzanowy(chrzanu według uznania, ja lubię dużo) 🙂 mniam a jak poleżą w lodówce
nr 2 z oliwkami – do śledzi dodajemy olej, pokrojone oliwki czarne i zielone, pokrojoną drobno paprykę najlepiej czerwoną i cebulkę 🙂
nr 3 z suszonymi śliwkami i morelami (na słodko, równie pyszne) – do śledzików dodajemy olej, pokrojone w drobną kosteczkę suszone śliwki i morele, a także drobno pokrojoną cebulkę 🙂
buuu dlaczego ja mam dietę karmiącej w święta!!!!!! Co ja będę jadla????
Ani pierogów z kapusta,ani karpia smazonego,ani salatki,ani sledzikow… Nic poprostu nic….
Ciekawe czy grzybową mogę???
O tak tak – uwielbiam, robie bardzo czesto i pyszna:)
Troszke inaczej niz Ty bo tylko taka mi smakuje:)
😀
Ja też będę robiła. W następnym tygodniu:) SDzisiaj cukinia faszerowana.
Robie pstraga tusze i jest pyszny. Czyszcze go z luski, ale glowe zostawiam. Nacinam skore i nacieram oliwa z oliwek, sol, pieprz. Do brzuszka wkladam duzo zielonej pietruszki, cebulke i drobno kosteczke jablka-tez duzo. Pstraga pike w foli ok 20-30 min. Smacznego 🙂
wykopałam przepis, więc podaję
Sos:
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
1 szklanka wody
0,5 szklanki oleju
3 łyżki ketchupu
0,5 słoiczka koncentratu
– rybę przyprawić i usmażyć w cieśnie naleśnikowym
– warzywa pokroić w kostkę
– składniki sosu zagotować
– układać w naczyniu warstwowo rybę i warzywa
– zalać gorącą zalewą
ze 2 dni musi postać
he he
w następnym tygodniu też zrobię :):) ale większą ilość
Niezłe:)
W folii pieczonego to lubię łososia i pstrąga.
Do łososia podstawa to dużo cebuli dać i masło na wierzch.
A pstrąg to cebula, czosnek, masło, sól i co tam kto lubi:) pycha.
Ja w tamtym roku jadłam
Znasz odpowiedź na pytanie: Różne przepisy na rybę – ładnie proszę