Rewelacyjny sposób na przyrządzenie ryby, zdradzony mi przez rodowitego Chorwata!
Składniki:
ryba – ja polecam płaty pstrągów ze skórą,
czosnek,
oliwa z oliwek,
sól
Czas sporządzenia: kilka godzin
trudność: żadna
koszt: tani
Rybę umyć, posolić wsadzić do miseczki, wycisnąć do niej czosnek i wszytko zalać oliwą z oliwek, a następnie odstawić na conajmniej godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Polem wyjąc rybę z marynaty i usunąć cały czosnek z ryby, a marynatę wylać. Rybę smażyć na oliwie z oliwek, najpierw, w przypadku filetów, od stroby mięsa, a potem skóry to się ryba nie rozwali na patelni. Na usmażoną rybę wycisnąć odrobinę czosnku i polać oliwą, albo z patelni, albo świeżą.
Chorwaci taką rybę często serwują z czosnkiem zielonym a dodatek ponad to stanowi podany obok majonez z czosnkiem. Ja tam zajadałam się takimi rybami, a próbowałam chociażby w ten sposób przygotowane Brancini i Rekina. Ten przepis można zastosować i do ryby grillowanej, lecz ja jeszcze nie próbowałam, ale niech tylko mi sie nadarzy okazja
Smacznego!!!!
,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
1 odpowiedzi na pytanie: Ryba przyrządzona po chorwacku!
Też pstrąg
U Nas pstrąga robi się podobnie. Ale nawet nie trzeba filetów, bo pstrąg ma ości tylko w kręgosłupie i po upieczeniu i zjedzeniu z jednej strony pięknie cały kręgosłup ze wszystkimi ośćmi mozna wyjąć. A więc świezego pstrąga – wypatroszonego smaruje się czosnkiem i solą i odkłada na jakieś 30 do 60 minut. Potem wrzuca się go na patelnie i smarzy z obu stron ( delikatnie przekładając na drugą – co ciekawe pstrąg może być pieczony z głową naprawde nie przeszkadza). Skórka powinna być lekko przypieczona a mięsko białe i powinno się rozwarstwiać. Po zdjęciu z patelni mozna włożyc do wypatroszonego i upieczonego brzucha ryby płatek masła ( niekoniecznie) i podaje się go zaraz na stół. Najlepiej z ćwiartką cytryny – mniaaaam. To mój ulubiony sposób na rybkę – nie za drogi no i szybciutko się robi ( pieczenie nie zajmie więcej niż 20 minut). Można podawać z chlebkiem i sałatką z pomidorów i ogórków.
A tak między nami to nic strasznego się nie stanie, gdy nie mamy czasu i nie damy rady zostawić go nasmarowanego czosnkiem na jakiś czas. Bedzie mniej aromatyczny, ale równie smaczny po upieczeniu.
ika
Znasz odpowiedź na pytanie: Ryba przyrządzona po chorwacku!