Ryby na święta?

Jak i co robicie?

Ja na rybe po grecku sie nie porywam chociaz uwielbiam, zresztą mam obiecana u tesciowej :D.

Ale sama mam przygotowac na kolecję rybkę.
Zwykle robimy solę w panierce… Ale to troche nudne, myslałam o pstragu, ale nie bardzo wiem jak sie za niego zabrać.

Macie jakies sprawdzone przepisy na lekkie ryby, takie bez zbednej panierki i najlepiej z piekarnika 😀 bo smażyc nie znoszę.

Dzieki

20 odpowiedzi na pytanie: Ryby na święta?

  1. Zamieszczone przez ciapa
    Jak i co robicie?

    Ja na rybe po grecku sie nie porywam chociaz uwielbiam, zresztą mam obiecana u tesciowej :D.

    Ale sama mam przygotowac na kolecję rybkę.
    Zwykle robimy solę w panierce… Ale to troche nudne, myslałam o pstragu, ale nie bardzo wiem jak sie za niego zabrać.

    Macie jakies sprawdzone przepisy na lekkie ryby, takie bez zbednej panierki i najlepiej z piekarnika 😀 bo smażyc nie znoszę.

    Dzieki

    roku robiłam kilka razy
    karp pieczony w całości
    w piekarniku
    podany na gorąco na kolację wigilijną

    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    20 dag cebuli
    1 łyżka oliwy lub oleju
    2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki

    Rybę umyć, oskrobać z łusek, sprawić, wykrajać oczy i skrzela, odciąć płetwy. Oczyszczoną tuszkę umyć. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z 1 łyżką posiekanej pietruszki i natrzeć tym wnętrze jamy brzusznej ryby. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kosteczkę, posolić, oprószyć pieprzem, podgrzewać na patelni, mieszając, aż zmięknie: Wówczas dodać olej. Jeszcze chwilę podgrzewać, ale nie rumienić. Ostudzić. Zimną cebulą napełnić rybę, ja potem zszyłam, ułożyć na brytfannie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec, gdy sie zarumieni podlewam wodą, by trochę się podusił
    ok 45-60 min w piekarniku, zależy od wielkości ryby

    ja jeszcze przez pieczeniem taką wyczyszczoną, wypatroszoną rybę nacieram z zewnątrz “przyprawa do ryb” i na kilka godzin do lodówki

    • Pstrąg w folii – pycha. Robiłam z jakiegoś netowego przepisu. Karpia smażę w mące.

      • Zamieszczone przez wobysk
        Pstrąg w folii – pycha. Robiłam z jakiegoś netowego przepisu. Karpia smażę w mące.

        Mąż robi takie- ale ja nie lubię takiej ugotowanej ryby;)

        • ja czasami robię coś w stylu ryby po grecku – najpierw podsmażam cebulkę i paprykę, potem leję trochę soku z puszki brzoskwiń, daję sos pomidorowy lub przecier i na końcu pokrojone brzoskwinie, oczywiście można sobie doprawić wg uznania i tym polewam przygotowane wcześniej ryby ( jakie się chce, tak jak do ryby po grecku)

          • a ryb pieczonych to kładę na natłuszczoną blaszkę lub w naczynie żaroodporne jakieś filety i posypuję warzywami- np. startą marchewką, cebulką, co kto lubi, mój mąż lubi z takimi warzywami mrożonymi – jakaś mieszanka orientalna czy coś takiego, w każdym razie żeby było tego sporo, czasem robię na obiad z ryżem

            • w święta istnieje dla mnie tylko i wyłącznie karp (posolony 2-3 dni wcześniej, obtoczony tradycyjnie w mące, smazony na oleju)

              a że takich karpi robi się u nas zazwyczaj 4-5 sztuk, więc mam wyżerkę na całe święta 🙂

              • Ryba po grecku – z czegokolwiek 😉 Robi sie bardzo latwo, polecam 🙂
                Do tego obowiazkowo karp i pstrag – obie te rybki robimy tak samo, w mące, z cebulką smazone. Karp na meskiej czesci rodziny, pstragi dla wybredniaczkow.
                Karp i pstrag to nasze podstawowe dania na te dni – kupujemy raz na rok, wiec nie wydaje sie nam nudne.
                Pstrag pewnie w galarecie tez dobry jest 🙂

                • U nas bedzie smazony karp – to dla mnie bo moj L. uwaza, ze to zbrodnia jesc karpia w swieta, poza tym pewnie dorsz smazony i rybka po grecku, ktora uwielbiam i jem kazde ilosci. Nie mam pod reka rodziny, wiec wszystko na mojej glowie . Boze i lepienie pierogow tez .

                  • W tym roku robię pierwszy raz Wigilię u siebie.
                    I postanowiłam nadszarpnąć tradycję.
                    Pierwszy raz będzie Wigilia bez karpia – nikt nie lubi, a nikt się nigdy nie odważył tego powiedzieć wprost. Postanowiłam zmierzyć się z “obowiązkowym karpikiem” 😉 i dać mu wolne. Ryba będzie inna – smażona, może sola (?), na pewno po grecku na dorszu. Mniam…..

                    • Zamieszczone przez kotagus
                      W tym roku robię pierwszy raz Wigilię u siebie.
                      I postanowiłam nadszarpnąć tradycję.
                      Pierwszy raz będzie Wigilia bez karpia – nikt nie lubi, a nikt się nigdy nie odważył tego powiedzieć wprost. Postanowiłam zmierzyć się z “obowiązkowym karpikiem” 😉 i dać mu wolne. Ryba będzie inna – smażona, może sola (?), na pewno po grecku na dorszu. Mniam…..

                      moja tescowa robi pyszne danie – łososia kroi w dzwonka, w moke i obsmaża. wkłada do naczynia żaroodpornego i do tego daje duszone pieczarki z cebulką (najlepiej taki małe pokrojone na pół). piecze w piekarniku i pod koniec dale ser zółty. Pychota.

                      ja z ryb w świeta – sledzik i łosoś wedzony…..

                      • Zamieszczone przez aborka
                        moja tescowa robi pyszne danie – łososia kroi w dzwonka, w moke i obsmaża. wkłada do naczynia żaroodpornego i do tego daje duszone pieczarki z cebulką (najlepiej taki małe pokrojone na pół). piecze w piekarniku i pod koniec dale ser zółty. Pychota.

                        ja z ryb w świeta – sledzik i łosoś wedzony…..

                        jeju co za apetyczny przepis……

                        • a propos łososia to ja robię taką sałatkę:
                          4 pomidory
                          1 op. makaronu
                          1 op. wędzonego łososia
                          3 ząbki czosnku
                          świeży rozmaryn
                          oliwa z oliwek
                          ocet winny
                          sól, pieprz

                          pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, makaron ugotować, wymieszać z pomidorami gdy jest jeszcze ciepły, łososia pokroić w kostkę, dodać do makaronu, polać sosem z oliwy, octu winnego, czosnku, przyprawić do smaku
                          ja to uwielbiam

                          • Zamieszczone przez aborka
                            moja tescowa robi pyszne danie – łososia kroi w dzwonka, w moke i obsmaża. wkłada do naczynia żaroodpornego i do tego daje duszone pieczarki z cebulką (najlepiej taki małe pokrojone na pół). piecze w piekarniku i pod koniec dale ser zółty. Pychota.

                            ..

                            Brzmi nader smacznie 🙂
                            Ale chyba to nie wigilijne danie?
                            (pytam, bo jakoś ser żółty mi się nie kojarzy)

                            • Zamieszczone przez kotagus
                              Brzmi nader smacznie 🙂
                              Ale chyba to nie wigilijne danie?
                              (pytam, bo jakoś ser żółty mi się nie kojarzy)

                              my jemy tez na wigilie.

                              • Mój chłop nie lubi karpia więc co roku dostaje sandacza i szczupaka…
                                W mojej rodzinie kupuje się co roku około 20 kilogramów karpia 🙂 i cały znika przez święta. hi hi hi
                                Jedno najważniejsze co robimy wszyscy z karpiem i innymi rybami przed smażeniem, to leżakowanie w cebuli – długie leżakowanie. Rybka jest tak pyszna, że aż… nie moge doczekac sie świąt.

                                • Zamieszczone przez kotagus
                                  W tym roku robię pierwszy raz Wigilię u siebie.
                                  I postanowiłam nadszarpnąć tradycję.
                                  Pierwszy raz będzie Wigilia bez karpia – nikt nie lubi, a nikt się nigdy nie odważył tego powiedzieć wprost. Postanowiłam zmierzyć się z “obowiązkowym karpikiem” 😉 i dać mu wolne. Ryba będzie inna – smażona, może sola (?), na pewno po grecku na dorszu. Mniam…..

                                  Nie znosze karpia… ble

                                  W ogóle myslałam o pstragu ale jak byłam dzisiaj w rybnym i poogladałam i powachałam te martwe ryby to mało co nie zwymiotowałam…
                                  Chyba mój wrazliwy nos tego nie zniesie…co innego mrozone… kupuje solę.

                                  • Zamieszczone przez Gablysia
                                    Mój chłop nie lubi karpia więc co roku dostaje sandacza i szczupaka…
                                    W mojej rodzinie kupuje się co roku około 20 kilogramów karpia 🙂 i cały znika przez święta. hi hi hi
                                    Jedno najważniejsze co robimy wszyscy z karpiem i innymi rybami przed smażeniem, to leżakowanie w cebuli – długie leżakowanie. Rybka jest tak pyszna, że aż… nie moge doczekac sie świąt.

                                    Jestem w szoku, 20 kg to by nam na całe życie starczyło i jeszcze zostało 😉
                                    U nas nie ma karpia, bo nie lubimy. nawet jak byłam mała to pytałam mamę dlaczego, więc kupiła mi fileta z karpia, usmażyła i już wiecej nie pytałam dlaczego u nas na święta nie ma karpia. Nie smakuje nam. U mnie w tym roku będzie miruna.

                                    • nieduze pstragi wypatroszone otwierasz posypujesz srodek pieprzem sola bazylia i paparyka czerwona slodka sproszkowana kladziesz na ruszt najpierw w zimne miejsce na chociaz godzinke zeby przeszly a potem do goracego pieca i pieczesz z obu stron
                                      lekko i smacznie

                                      • karpia robię m/w tak jak Alina24, tylko podlewam jeszcze białym winkiem w trakcie pieczenia 🙂

                                        Uwielbiam pangę smażoną w cieście naleśnikowym do ktorego dodaję płatki migdałowe. Pycha, w zeszlym roku zrobilam taką na wigilię własnie

                                        • Zamieszczone przez dorotka1
                                          nieduze pstragi wypatroszone otwierasz posypujesz srodek pieprzem sola bazylia i paparyka czerwona slodka sproszkowana kladziesz na ruszt najpierw w zimne miejsce na chociaz godzinke zeby przeszly a potem do goracego pieca i pieczesz z obu stron
                                          lekko i smacznie

                                          Ruszt to znaczy co?
                                          Ta kratka z piekarnika?
                                          Długo się to to piecze i w jak wysokiej temp.
                                          Będę wdzięczna.
                                          Jutro kupuję na próbę 3 pstągi i robię na kolacje i własnie chce spróbować w piekarniku.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Ryby na święta?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general