Jak i co robicie?
Ja na rybe po grecku sie nie porywam chociaz uwielbiam, zresztą mam obiecana u tesciowej :D.
Ale sama mam przygotowac na kolecję rybkę.
Zwykle robimy solę w panierce… Ale to troche nudne, myslałam o pstragu, ale nie bardzo wiem jak sie za niego zabrać.
Macie jakies sprawdzone przepisy na lekkie ryby, takie bez zbednej panierki i najlepiej z piekarnika 😀 bo smażyc nie znoszę.
Dzieki
20 odpowiedzi na pytanie: Ryby na święta?
roku robiłam kilka razy
karp pieczony w całości
w piekarniku
podany na gorąco na kolację wigilijną
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
20 dag cebuli
1 łyżka oliwy lub oleju
2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
Rybę umyć, oskrobać z łusek, sprawić, wykrajać oczy i skrzela, odciąć płetwy. Oczyszczoną tuszkę umyć. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z 1 łyżką posiekanej pietruszki i natrzeć tym wnętrze jamy brzusznej ryby. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kosteczkę, posolić, oprószyć pieprzem, podgrzewać na patelni, mieszając, aż zmięknie: Wówczas dodać olej. Jeszcze chwilę podgrzewać, ale nie rumienić. Ostudzić. Zimną cebulą napełnić rybę, ja potem zszyłam, ułożyć na brytfannie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec, gdy sie zarumieni podlewam wodą, by trochę się podusił
ok 45-60 min w piekarniku, zależy od wielkości ryby
ja jeszcze przez pieczeniem taką wyczyszczoną, wypatroszoną rybę nacieram z zewnątrz “przyprawa do ryb” i na kilka godzin do lodówki
Pstrąg w folii – pycha. Robiłam z jakiegoś netowego przepisu. Karpia smażę w mące.
Mąż robi takie- ale ja nie lubię takiej ugotowanej ryby;)
ja czasami robię coś w stylu ryby po grecku – najpierw podsmażam cebulkę i paprykę, potem leję trochę soku z puszki brzoskwiń, daję sos pomidorowy lub przecier i na końcu pokrojone brzoskwinie, oczywiście można sobie doprawić wg uznania i tym polewam przygotowane wcześniej ryby ( jakie się chce, tak jak do ryby po grecku)
a ryb pieczonych to kładę na natłuszczoną blaszkę lub w naczynie żaroodporne jakieś filety i posypuję warzywami- np. startą marchewką, cebulką, co kto lubi, mój mąż lubi z takimi warzywami mrożonymi – jakaś mieszanka orientalna czy coś takiego, w każdym razie żeby było tego sporo, czasem robię na obiad z ryżem
w święta istnieje dla mnie tylko i wyłącznie karp (posolony 2-3 dni wcześniej, obtoczony tradycyjnie w mące, smazony na oleju)
a że takich karpi robi się u nas zazwyczaj 4-5 sztuk, więc mam wyżerkę na całe święta 🙂
Ryba po grecku – z czegokolwiek 😉 Robi sie bardzo latwo, polecam 🙂
Do tego obowiazkowo karp i pstrag – obie te rybki robimy tak samo, w mące, z cebulką smazone. Karp na meskiej czesci rodziny, pstragi dla wybredniaczkow.
Karp i pstrag to nasze podstawowe dania na te dni – kupujemy raz na rok, wiec nie wydaje sie nam nudne.
Pstrag pewnie w galarecie tez dobry jest 🙂
U nas bedzie smazony karp – to dla mnie bo moj L. uwaza, ze to zbrodnia jesc karpia w swieta, poza tym pewnie dorsz smazony i rybka po grecku, ktora uwielbiam i jem kazde ilosci. Nie mam pod reka rodziny, wiec wszystko na mojej glowie . Boze i lepienie pierogow tez .
W tym roku robię pierwszy raz Wigilię u siebie.
I postanowiłam nadszarpnąć tradycję.
Pierwszy raz będzie Wigilia bez karpia – nikt nie lubi, a nikt się nigdy nie odważył tego powiedzieć wprost. Postanowiłam zmierzyć się z “obowiązkowym karpikiem” 😉 i dać mu wolne. Ryba będzie inna – smażona, może sola (?), na pewno po grecku na dorszu. Mniam…..
moja tescowa robi pyszne danie – łososia kroi w dzwonka, w moke i obsmaża. wkłada do naczynia żaroodpornego i do tego daje duszone pieczarki z cebulką (najlepiej taki małe pokrojone na pół). piecze w piekarniku i pod koniec dale ser zółty. Pychota.
ja z ryb w świeta – sledzik i łosoś wedzony…..
jeju co za apetyczny przepis……
a propos łososia to ja robię taką sałatkę:
4 pomidory
1 op. makaronu
1 op. wędzonego łososia
3 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
ocet winny
sól, pieprz
pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, makaron ugotować, wymieszać z pomidorami gdy jest jeszcze ciepły, łososia pokroić w kostkę, dodać do makaronu, polać sosem z oliwy, octu winnego, czosnku, przyprawić do smaku
ja to uwielbiam
Brzmi nader smacznie 🙂
Ale chyba to nie wigilijne danie?
(pytam, bo jakoś ser żółty mi się nie kojarzy)
my jemy tez na wigilie.
Mój chłop nie lubi karpia więc co roku dostaje sandacza i szczupaka…
W mojej rodzinie kupuje się co roku około 20 kilogramów karpia 🙂 i cały znika przez święta. hi hi hi
Jedno najważniejsze co robimy wszyscy z karpiem i innymi rybami przed smażeniem, to leżakowanie w cebuli – długie leżakowanie. Rybka jest tak pyszna, że aż… nie moge doczekac sie świąt.
Nie znosze karpia… ble
W ogóle myslałam o pstragu ale jak byłam dzisiaj w rybnym i poogladałam i powachałam te martwe ryby to mało co nie zwymiotowałam…
Chyba mój wrazliwy nos tego nie zniesie…co innego mrozone… kupuje solę.
Jestem w szoku, 20 kg to by nam na całe życie starczyło i jeszcze zostało 😉
U nas nie ma karpia, bo nie lubimy. nawet jak byłam mała to pytałam mamę dlaczego, więc kupiła mi fileta z karpia, usmażyła i już wiecej nie pytałam dlaczego u nas na święta nie ma karpia. Nie smakuje nam. U mnie w tym roku będzie miruna.
nieduze pstragi wypatroszone otwierasz posypujesz srodek pieprzem sola bazylia i paparyka czerwona slodka sproszkowana kladziesz na ruszt najpierw w zimne miejsce na chociaz godzinke zeby przeszly a potem do goracego pieca i pieczesz z obu stron
lekko i smacznie
karpia robię m/w tak jak Alina24, tylko podlewam jeszcze białym winkiem w trakcie pieczenia 🙂
Uwielbiam pangę smażoną w cieście naleśnikowym do ktorego dodaję płatki migdałowe. Pycha, w zeszlym roku zrobilam taką na wigilię własnie
Ruszt to znaczy co?
Ta kratka z piekarnika?
Długo się to to piecze i w jak wysokiej temp.
Będę wdzięczna.
Jutro kupuję na próbę 3 pstągi i robię na kolacje i własnie chce spróbować w piekarniku.
Znasz odpowiedź na pytanie: Ryby na święta?