Oto przepis na ryz po chińsku.
Składniki (dla 2 osób):
– olej
– szklanka ryżu
– 2 szklanki wody
– por
– kostka rosołowa.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju – taką żeby wszystki ryż był zamoczony w oleju. Wsypujemy ryż i CIĄGLE mieszając, podsmażamy ryż na kolor złoty.
Zalewamy to (uwaga bo będzie bulgotać – lepiej włączyc wentylator 🙂 2 szklankami goracej wody (gorącej bo mniej pryska rozgrzany olej). W jednej szkance rozpuszczona była kostka rosołowa. I od razy dodajemy poszatkowany na paseczki por.
Ryż teraz gotuj się, powinien byc przykryty i patelnia tylko pyrka.
Jak ryż jest jeszcze twardy a odę juz wypił to dolej jeszcze troszke, jak jest juz miękki a masz za duzo wody to wylej i wyciąnij ryż. Ale powinno być OK w proporcjach 1 szklanka ryży 2 szkankli wody
SMACZNEGO.
ola
1 odpowiedzi na pytanie: Ryż po chińsku – smazony
Re: Ryż po chińsku – smazony
O…..z tego przepisu to chyba skorzystam….brzmi zachęcająco smacznie…….
Julka z nieciążowym brzuszkiem i Karolek, który jutro będzie miał roczek !!!!!!!!!
Znasz odpowiedź na pytanie: Ryż po chińsku – smazony