Ryż po chińsku – smazony

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #19374

    ola2

    Oto przepis na ryz po chińsku.

    Składniki (dla 2 osób):
    – olej
    – szklanka ryżu
    – 2 szklanki wody
    – por
    – kostka rosołowa.

    Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju – taką żeby wszystki ryż był zamoczony w oleju. Wsypujemy ryż i CIĄGLE mieszając, podsmażamy ryż na kolor złoty.
    Zalewamy to (uwaga bo będzie bulgotać – lepiej włączyc wentylator :))) 2 szklankami goracej wody (gorącej bo mniej pryska rozgrzany olej). W jednej szkance rozpuszczona była kostka rosołowa. I od razy dodajemy poszatkowany na paseczki por.
    Ryż teraz gotuj się, powinien byc przykryty i patelnia tylko pyrka.
    Jak ryż jest jeszcze twardy a odę juz wypił to dolej jeszcze troszke, jak jest juz miękki a masz za duzo wody to wylej i wyciąnij ryż. Ale powinno być OK w proporcjach 1 szklanka ryży 2 szkankli wody
    SMACZNEGO.
    ola

    #271297

    pluto

    Re: Ryż po chińsku – smazony

    O…..z tego przepisu to chyba skorzystam….brzmi zachęcająco smacznie………….

    Julka z nieciążowym brzuszkiem i Karolek, który jutro będzie miał roczek !!!!!!!!!

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close