ryz, troche inaczej

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #106795

    kantalupa

    szklanka ryzu
    duza cebula posiekana w drobna kostke
    1.3 szklanki bulionu
    pol (daje mniej i jest ok) kostki masla

    wrzucamy wszystko do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do pieca na 180 stopni na okolo 40-50 minut
    i gotowe

    wariacja w temacie: zamiast bulionu i masla dajemy puszke mleka kokosowego i polowe puszki wody
    mozna dorzucic lyzeczke curry, lodyzke trawy cytrynowej, moze gwiazdke anyzu

    #4167395

    Anonim

    Zamieszczone przez kantalupa
    szklanka ryzu
    duza cebula posiekana w drobna kostke
    1.3 szklanki bulionu
    pol (daje mniej i jest ok) kostki masla

    wrzucamy wszystko do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do pieca na 180 stopni na okolo 40-50 minut
    i gotowe

    wariacja w temacie: zamiast bulionu i masla dajemy puszke mleka kokosowego i polowe puszki wody
    mozna dorzucic lyzeczke curry, lodyzke trawy cytrynowej, moze gwiazdke anyzu

    Brzmi smakowicie.
    Powiedz mi czy taki sam czas jest dla ciemnego ryżu?



    #4167396

    kantalupa

    Zamieszczone przez Mamrotka
    Brzmi smakowicie.
    Powiedz mi czy taki sam czas jest dla ciemnego ryżu?

    mniej o czs chodzi, bardziej o absorbcje wody
    zobacz, ile trzeba wg przepisu i zastap mleczkiem kokosowym / bulionem / woda
    a potem obserwuj

    #4167397

    mamaala

    Zamieszczone przez kantalupa
    szklanka ryzu
    duza cebula posiekana w drobna kostke
    1.3 szklanki bulionu
    pol (daje mniej i jest ok) kostki masla

    wrzucamy wszystko do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do pieca na 180 stopni na okolo 40-50 minut
    i gotowe

    nigdy nie dodawałam masła do ryżu tylko suchy ryż lekko obsmażałam, Twój sposób jest szybszy, muszę spróbować 🙂

    #4167398

    Anonim

    Zamieszczone przez kantalupa
    mniej o czs chodzi, bardziej o absorbcje wody
    zobacz, ile trzeba wg przepisu i zastap mleczkiem kokosowym / bulionem / woda
    a potem obserwuj

    Dzięki słońce!!!!!!!

    #4167399

    gobin

    to się podepnę,

    ja gotuje w szybkowarze,
    ryż, rosół, kurkuma lub curry, włoszczyzna mrożona i gotuje 6 minut,
    wychodzi pyszny dobry z dodatkiem jak i sam



    #4167400

    tilamonia

    A doprawiacie ryż jeszcze jakimiś przyprawami np. oregano, bazylia itd. Tak sobie pomyślałam, że można by trochę poeksperymentować z ryżem ?

    #4167401

    nunak

    ja czasami robie tak……

    rozgrzewam oliwę na patelni
    dodaje 2-3 ząbki czosnku (ale może byc bez)
    na to rzucam np….. 2 woreczki ryżu….

    pod ręką mam 0,5 bulionu
    1 puszke pomidorów krojonych – lub jak nie mam na stanie to uzywam świezych

    na początku podlewam ryz bulionem – tak po jednej łyżce wazowej…..
    potem dodaje całą puszke pomiodrów…..
    sól, piperz oregano, bazylia, jakies chili……

    i tak to sobie pyrka na małym ogniu….powolutku
    podlewane bulionem – tak ze 20 minut

    fajnie wychodzi z jasminowym ryżem

    #4167402

    gobin

    Zamieszczone przez Tilamonia
    A doprawiacie ryż jeszcze jakimiś przyprawami np. oregano, bazylia itd. Tak sobie pomyślałam, że można by trochę poeksperymentować z ryżem ?

    curry lub kurkumą w sumie to to samo i sól

    #4167403

    mamia

    Zamieszczone przez Nunak
    ja czasami robie tak……

    rozgrzewam oliwę na patelni
    dodaje 2-3 ząbki czosnku (ale może byc bez)
    na to rzucam np….. 2 woreczki ryżu….

    pod ręką mam 0,5 bulionu
    1 puszke pomidorów krojonych – lub jak nie mam na stanie to uzywam świezych

    na początku podlewam ryz bulionem – tak po jednej łyżce wazowej…..
    potem dodaje całą puszke pomiodrów…..
    sól, piperz oregano, bazylia, jakies chili……

    i tak to sobie pyrka na małym ogniu….powolutku
    podlewane bulionem – tak ze 20 minut

    fajnie wychodzi z jasminowym ryżem

    Uwielbiam taki ryż….
    Tylko, ze jestem leniwa i zawsze jednorazowo gotuje więcej ryżu, a z tego, co zostaje w lodówce dopiero przygotowuję np. coś podobnego:

    smażę cebulę na oliwie, potem czosnek….duuużo czosnku, pomidory/świeże, albo z puszki/ i do tego ryż/już wcześniej ugotowany. Jak potrzeba to podlewam bulionem, a czasem nawet samą wodą i doprawiam – wszystkim co lubię. Mniam 😉



    #4167404

    nunak

    Zamieszczone przez mamia
    Uwielbiam taki ryż….
    Tylko, ze jestem leniwa i zawsze jednorazowo gotuje więcej ryżu, a z tego, co zostaje w lodówce dopiero przygotowuję np. coś podobnego:

    smażę cebulę na oliwie, potem czosnek….duuużo czosnku, pomidory/świeże, albo z puszki/ i do tego ryż/już wcześniej ugotowany. Jak potrzeba to podlewam bulionem, a czasem nawet samą wodą i doprawiam – wszystkim co lubię. Mniam 😉

    ja to robie z nieugotowanym ryżem…..

    #4167405

    mamia

    Zamieszczone przez gobin
    to się podepnę,

    ja gotuje w szybkowarze,
    ryż, rosół, kurkuma lub curry, włoszczyzna mrożona i gotuje 6 minut,
    wychodzi pyszny dobry z dodatkiem jak i sam

    :Hmmm…: ciekawe, czy wyjdzie taki sam – gotowany na gazie w garnku tradycyjnym…i dłużej niż w szybkowarze ofkors:Hyhy:

    /tylko ile czego mam wrzucić do garnka?:Niepewny:/
    moje dzieci są ziemniako-żerne… może taki ryż zaakceptują…

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close