ryz, troche inaczej

szklanka ryzu
duza cebula posiekana w drobna kostke
1.3 szklanki bulionu
pol (daje mniej i jest ok) kostki masla

wrzucamy wszystko do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do pieca na 180 stopni na okolo 40-50 minut
i gotowe

wariacja w temacie: zamiast bulionu i masla dajemy puszke mleka kokosowego i polowe puszki wody
mozna dorzucic lyzeczke curry, lodyzke trawy cytrynowej, moze gwiazdke anyzu

11 odpowiedzi na pytanie: ryz, troche inaczej

  1. Zamieszczone przez kantalupa
    szklanka ryzu
    duza cebula posiekana w drobna kostke
    1.3 szklanki bulionu
    pol (daje mniej i jest ok) kostki masla

    wrzucamy wszystko do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do pieca na 180 stopni na okolo 40-50 minut
    i gotowe

    wariacja w temacie: zamiast bulionu i masla dajemy puszke mleka kokosowego i polowe puszki wody
    mozna dorzucic lyzeczke curry, lodyzke trawy cytrynowej, moze gwiazdke anyzu

    Brzmi smakowicie.
    Powiedz mi czy taki sam czas jest dla ciemnego ryżu?

    • Zamieszczone przez Mamrotka
      Brzmi smakowicie.
      Powiedz mi czy taki sam czas jest dla ciemnego ryżu?

      mniej o czs chodzi, bardziej o absorbcje wody
      zobacz, ile trzeba wg przepisu i zastap mleczkiem kokosowym / bulionem / woda
      a potem obserwuj

      • Zamieszczone przez kantalupa
        szklanka ryzu
        duza cebula posiekana w drobna kostke
        1.3 szklanki bulionu
        pol (daje mniej i jest ok) kostki masla

        wrzucamy wszystko do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do pieca na 180 stopni na okolo 40-50 minut
        i gotowe

        nigdy nie dodawałam masła do ryżu tylko suchy ryż lekko obsmażałam, Twój sposób jest szybszy, muszę spróbować 🙂

        • Zamieszczone przez kantalupa
          mniej o czs chodzi, bardziej o absorbcje wody
          zobacz, ile trzeba wg przepisu i zastap mleczkiem kokosowym / bulionem / woda
          a potem obserwuj

          Dzięki słońce!!!!!!!

          • to się podepnę,

            ja gotuje w szybkowarze,
            ryż, rosół, kurkuma lub curry, włoszczyzna mrożona i gotuje 6 minut,
            wychodzi pyszny dobry z dodatkiem jak i sam

            • A doprawiacie ryż jeszcze jakimiś przyprawami np. oregano, bazylia itd. Tak sobie pomyślałam, że można by trochę poeksperymentować z ryżem?

              • ja czasami robie tak…

                rozgrzewam oliwę na patelni
                dodaje 2-3 ząbki czosnku (ale może byc bez)
                na to rzucam np….. 2 woreczki ryżu….

                pod ręką mam 0,5 bulionu
                1 puszke pomidorów krojonych – lub jak nie mam na stanie to uzywam świezych

                na początku podlewam ryz bulionem – tak po jednej łyżce wazowej…..
                potem dodaje całą puszke pomiodrów…..
                sól, piperz oregano, bazylia, jakies chili…

                i tak to sobie pyrka na małym ogniu….powolutku
                podlewane bulionem – tak ze 20 minut

                fajnie wychodzi z jasminowym ryżem

                • Zamieszczone przez Tilamonia
                  A doprawiacie ryż jeszcze jakimiś przyprawami np. oregano, bazylia itd. Tak sobie pomyślałam, że można by trochę poeksperymentować z ryżem?

                  curry lub kurkumą w sumie to to samo i sól

                  • Zamieszczone przez Nunak
                    ja czasami robie tak…

                    rozgrzewam oliwę na patelni
                    dodaje 2-3 ząbki czosnku (ale może byc bez)
                    na to rzucam np….. 2 woreczki ryżu….

                    pod ręką mam 0,5 bulionu
                    1 puszke pomidorów krojonych – lub jak nie mam na stanie to uzywam świezych

                    na początku podlewam ryz bulionem – tak po jednej łyżce wazowej…..
                    potem dodaje całą puszke pomiodrów…..
                    sól, piperz oregano, bazylia, jakies chili…

                    i tak to sobie pyrka na małym ogniu….powolutku
                    podlewane bulionem – tak ze 20 minut

                    fajnie wychodzi z jasminowym ryżem

                    Uwielbiam taki ryż….
                    Tylko, ze jestem leniwa i zawsze jednorazowo gotuje więcej ryżu, a z tego, co zostaje w lodówce dopiero przygotowuję np. coś podobnego:

                    smażę cebulę na oliwie, potem czosnek….duuużo czosnku, pomidory/świeże, albo z puszki/ i do tego ryż/już wcześniej ugotowany. Jak potrzeba to podlewam bulionem, a czasem nawet samą wodą i doprawiam – wszystkim co lubię. Mniam 😉

                    • Zamieszczone przez mamia
                      Uwielbiam taki ryż….
                      Tylko, ze jestem leniwa i zawsze jednorazowo gotuje więcej ryżu, a z tego, co zostaje w lodówce dopiero przygotowuję np. coś podobnego:

                      smażę cebulę na oliwie, potem czosnek….duuużo czosnku, pomidory/świeże, albo z puszki/ i do tego ryż/już wcześniej ugotowany. Jak potrzeba to podlewam bulionem, a czasem nawet samą wodą i doprawiam – wszystkim co lubię. Mniam 😉

                      ja to robie z nieugotowanym ryżem…..

                      • Zamieszczone przez gobin
                        to się podepnę,

                        ja gotuje w szybkowarze,
                        ryż, rosół, kurkuma lub curry, włoszczyzna mrożona i gotuje 6 minut,
                        wychodzi pyszny dobry z dodatkiem jak i sam

                        ciekawe, czy wyjdzie taki sam – gotowany na gazie w garnku tradycyjnym…i dłużej niż w szybkowarze ofkors

                        /tylko ile czego mam wrzucić do garnka?/
                        moje dzieci są ziemniako-żerne… może taki ryż zaakceptują…

                        Znasz odpowiedź na pytanie: ryz, troche inaczej

                        Dodaj komentarz

                        Angina u dwulatka

                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                        Czytaj dalej →

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general