Ah!Sa bardzo szybkie do zrobienia i nie czeka sie az wyrosna
Do ciasta:
2 kwadraciki drozdzy
1 szklanka mleka
50 gr maslo
1szczypta soli
1 torebeczka cukru waniliowego
1/2 szklaneczka mala rumu
2jajka
maki ile trzeba
do nadzienia
400 g di cukru moze byc ciut mniej
4 pomarancze ( skoreczka starta)
2 cutryny scoreczka starta
50 g migdaly mielone
Przygotowanie:
Nadzienie wymieszac wszystko ladnie razem i odstawic.
Rozpuscic maslo, i jak juz chlodne dodac jajka, mleko z rozpuszczonymi drozdzami, wanilie, rum,no i powoli maka, po troszeczku 🙂 Pasta powinna byc klejaca, przyklejac sie do rak, dodac szczypte soli i dodajecie jeszcze maki, tak aby mozna bylo pracowac rekami. Ciasto powinno sie odkleic od rak, byc miekkie i puszyste.
Mi potrzeba bylo 13 lyzek pelnych duzych, ale to zalezy od maki i wilgotnosci jaka ma.
Jak juz ciasto gotowe rozwalkowac na stolnicy na placek grubosci okolo 2 cent, Wylozyc caly farsz i zawinac ladnie tak jakk nalesnik.
Nastepnie pokroic w paski okolo 1 cm i wylozyc na papierze do pieczenia i do pieca.
W piecu 220° okolo 15 minut.,pozniej obracacie wszystkie ciasteczka tak aby przypiekly sie i z drugiej strony
Et Voil?*….
Lubie jak sa w srodku mieciutkie a na zwnatrz krochutkie i pachna jak caly sad cytrusowy
26 odpowiedzi na pytanie: Sad pomaranczowo cytrynowy
po kolei
co to jest / sa sad?
jakies foty 😉
ile wazy kwadracik drozdzy?
rozuemim ze chodzi o drożdże świeże tak?
dalej: jak to nadzienie wymieszac
co mieszamy o jak drobno rozdrobnione?
cale pomarancze i cytryny mam rozdrobnic?
dodac starte skorki?
czy maja byc bez skorek
czy same skorki 😉
cukier zrozumialam 😀
koniecznie wyjasniaj bo skaldniki brzmia strasznie apetycznie i chce zrobic w weekend
Dopisalam do wiadomosci.
JAk masz jeszcze jakies pytania to prosze bardzo. Ale przede wszystkim zdjec nie bylo widac dlatego te problemy, tak mysle 🙂
Widac te zdjecia czy nie? Bo ja je widzialam i wczoraj i dzis wiec moze cos nie tak wstawilam…
Widać 🙂
Brzmi przepysznie i jak tu się można odchudzać 😉
No nijak! 😉
Sole chce nas do wakacji podtuczyć, a później sama przyjedzie na zjazd taka laska! 😀
No kurde molek a tak sie staralam.
Mialam taki genialny plan
A tu wszystko w… poszlo…
Rozgryzłam Cię!
😉
Dzięki za przepis. Dziś kupię składniki i jutro robię 🙂
czy można zrobić z jakimś innym nadzieniem :Zamotany:
jeśli tak to z jakim
widac widac foty dzieki 🙂
ja to widze z jakims migdalowym jeszcze nadzieniem albo makowym albo orzechowym
bede robic
na poczatek z tym z przepisu
juz w sobote
mniam
Sole ja cie zamorduję za te przepisy…
Nie masz jakiegoś w stylu zabiedzony, chudy kurczak + marcheweczka?
czy to aby mm? 😉
io w ogole marchewka nie pasuje do byle ajkiego kurczaka – pogadaj z nia tylko 😉
moje co prawca nie sa tak urodziwe,
nie posmarowane jajkiem przed pieczeniem
za to obrzydliwie dobre
zjadlam 4 na gorąco
Wygląda BOSKO, chyba się skuszę i tez zrobię !!!!
Przepraszam Wszystkich.
Zapomnialam dodac ze sie je rozbitym jajkiem smaruje przed puszczeniem w piec.
Przepraszam.
hmmm brzmi i wygląda superowo !!! chyba się skuszę
tylko jedno pytanie – do tego nadzienia to tylko skórka cytrynowa/pomarańczowa? bez miąższu….
to trochę słabo bo w skórce to największe syfy chyba siedzą jak myślicie
Może można np. miąższ przemielony przez maszynką i trochę pogotowany zeby zgęstniał?
Z białym serem – jak na sernik, z budyniem, dżemem…
W wersji bez cukru waniliowego i rumu z pieczarkami zółtym serem i keczupem (mniam) i każdym innym słonym farszem.
Faktycznie ja mam pomarancze i cytryny w ogrodzie wiec raczej nie maja syfow ale… Zawsze mozna sparzyc pomarancz i cytryne przed albo dac skorke kandyzowana czyli pokrojona w drobna ksteczke i gotowana w syropie cukrowym.
Co do miaszu to raczej wyplynie farsz. Farsz taki powinnien byc raczej suchy…
ja robię podobne z masą z brązowego cukru, rozpuszczonego masła i cynamonu
albo maslo-cukier-rodzynki, ale wtedy trzeba by przepis nieco zmodyfikować, bo cięzko z tymi rodzynkami kroić- tzeba porobić podłużne placuszki, posmarować masłem, posypac cukrem i rodzynkami, złożyć w zdłuż na pół i zrolować- takimi slimakami wykłada się np. tortownicę, dość lużno, bo rosną, a po upieczeniu każdy odrywa sobie jednego 🙂
podaję z sosem waniliowym
ja robię podobne z masą z brązowego cukru, rozpuszczonego masła i cynamonu
Właśnie zrobiłam z taką masą, tylko cukier dałam zwykły. Masła nie rozpuszczałam, tylko wzięłam miękkie, tak jak w przepisie n aszwedzkie bułeczki cynamonowe, które kiedyś tutaj ktoś podawał. Wyszły pyszne.
Znasz odpowiedź na pytanie: Sad pomaranczowo cytrynowy