salatka z morelami i ciecierzyca

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #114044

    kantalupa

    prosta i zaskakuje smakiem

    puszka ciecierzycy – porzadnie odsaczyc, mozna wysuszyc recznikiem papierowym
    wymieszac z dwiema lyzeczkami mielonego kuminu i mielonej kolendry
    pokropic oliwa i wstawic do pieca na 200 stopni na okolo 20 minut (raz przemieszac mniej wiecej w polowie czasu)
    tymczasem zetrzec skorke z pomaranczy (ma byc okolo 1 lyzki), wycisnac z polowki sok
    dodac dwi, moze trzy lyzki oliwy, swiezo starty pieprz i sol, na koniec okolo lyzki bialego octu winnego
    srednia czerwona cebule pokrocic w cieniutkie polkrazki
    cztery, piec moreli pokroc w cwiartki (albo osemki, nawet chyba lepiej)
    wymieszac z cebula, dodac sos
    do wszytskiego wmieszac dwie garsci rukoli i szpinaku (mozna dac sama rukole, albo sam szpinak, jak kto woli, w zasadzie kazda ciemna salata sie nada – feldt tez dobra, byle nie pekinka, iceberg czy zwykla cukrowa salata)
    ciecierzyca musi lekko przestygnac zanim wymieszamy z reszta
    wszystko posypac pokruszona feta

    #5205277

    beamama

    Bardzo ciekawy skład…. 🙂
    Czy morele muszą być świeże?
    Mogą być z zalewy z puszki? :Hmmm…:



    #5205278

    mimbla

    Mam pytanie: co to jest ten kumin? Czy to kminek? Przepis ciekawy uwielbiam ciecierzycę…

    Edytuję: znalazłam wątek o kuminie, cóż nie wiele mi to mówi. Nigdy nie jadłam muszę spróbować.

    #5205279

    ahimsa

    Właśnie dziś wywaliłam kumin- ale cały…..bo jakoś totalnie mi smak nie podszedł

    #5205280

    kantalupa

    Zamieszczone przez beamama
    Bardzo ciekawy skład…. 🙂
    Czy morele muszą być świeże?
    Mogą być z zalewy z puszki? :Hmmm…:

    mysle, ze z puszki moga byc za slodkie, ale sprobowac zawsze mozna

    Zamieszczone przez Mimbla.
    Mam pytanie: co to jest ten kumin? Czy to kminek? Przepis ciekawy uwielbiam ciecierzycę…

    Edytuję: znalazłam wątek o kuminie, cóż nie wiele mi to mówi. Nigdy nie jadłam muszę spróbować.

    ja sama nie wiem, o co biega w nazewnictwie aktualnie w pl. kiedys byl kminek w ziarnach i kminek mielony i tyle
    i taki wlasnie mielony, jaki dodalabys do jakiegokolwiek meksykanskiego jedzenia (czyli kumin) to jest to, o co chodzi

    #5205281

    kantalupa

    dorzuce jeszcze jedna salatke, ktora zrobilam dzisiaj i wyszla super smaczna

    gotowane buraczki (male) w osemkach, slodka gruszka (williamsa mialam dojrzalego bardzo), rukola i ser kozi pokruszony na wierzchu
    dodalam w calosci kilka listkow natki pietruszki
    zrobilam dresing na soku pomaranczowego (z oliwa, pieprzem, sola i skorka pomaranczowa, kilkoma kroplami octu jablkowego)
    wyszla super pyszna



    #5205282

    maduxia

    wyciągam. Zjadłabym 😀

    kurka, obydwie bym zjadła

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close