Sałatka z ogórków na zimę

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)
  • Autor
    Wpisy
  • #108999

    zuzia81

    Dziewczyny, mam sporo ogórków za dużych do zakiszenia i chciałabym zrobić z nich jakieś sałatki w słoikach. Nigdy tego nie robiłam i pojęcia nie mam jak się do tego zabrać. Macie jakieś sprawdzone i łatwe przepisy?? Myślałam o opcji łagodnej i pikantnej.

    Będę wdzięczna za każdy przepis, bo szkoda żeby się ogóry zmarnowały :Niepewny:

    #4693585

    ty-gry-sek

    Ogórki z koprem-moje ulubione
    4 kg ogórków
    1 kg cebuli
    1.5 szkl. posiekanego kopru
    1 szkl. cukru
    2 łyżki soli
    1 szkl. oleju
    1 szkl. octu

    ogórki(nie obierać) i cebulę pokroić w plastry.dodać resztę składników i wymieszać.Odstawić na 4 godz.po tym czasie włożyć do słoików i zawekować(od zagotowania 4-5 min pogotować)

    Ogórki z musztardą sarepską
    zalewa:
    4 szkl. wody
    1 szkl. octu
    40 dkg. cukru
    3 łyżeczki soli
    5 łyżek musztardy
    zalewę zagotować i trochę ostudzić

    ogórki pokroić wzdłuż na 4-6 części(w zależności jak są grube)-ja kroję w bardzo grubą kostkę,bo łatwiej do słoikow włożyć :Fiu fiu:
    zalać ciepłą zalewą i wekować ok 4-5 minut



    #4693586

    agusek22

    OGóRKI PO MEKSYKAńSKU

    2,5 kg ogórków
    1,5 główki czosnku
    8 łyżeczek oleju
    1 łyżeczka chili
    1,5 szklanki octu 10%
    0,5 kg cukru
    4 łyżki soli

    Ogórki ze skórką pokroić na cząstki i posolić odstawić na 6 godzin. Następnie odlać wodę posypać chili i czosnkiem.
    Zagotować ocet, olej, cukier gorącym polać ogórki i odstawić
    na 12 godzin
    Wkładać do słoików i zalać zalewą. nie pasteryzować.

    #4693587

    zuzia81

    Zamieszczone przez agusek22
    OGóRKI PO MEKSYKAńSKU

    2,5 kg ogórków
    1,5 główki czosnku
    8 łyżeczek oleju
    1 łyżeczka chili
    1,5 szklanki octu 10%
    0,5 kg cukru
    4 łyżki soli

    Ogórki ze skórką pokroić na cząstki i posolić odstawić na 6 godzin. Następnie odlać wodę posypać chili i czosnkiem.
    Zagotować ocet, olej, cukier gorącym polać ogórki i odstawić
    na 12 godzin
    Wkładać do słoików i zalać zalewą. nie pasteryzować.

    chyba dość pracochłonne ale brzmią pyyyyyyyyyyyyysznie :Wow!: a ten czosnek to w plasterki pokroić czy całe ząbki powkładać całe??

    no i podoba mi się że nie trzeba pasteryzować 🙂

    dzięki, pewnie jutro będę robić jak się zaopatrzę w brakujące rzeczy

    Tygrysku, dzisiaj działam Twoje koperkowe :Cwaniak: dziękuję

    szykujemy się na zimę :Fiu fiu::Fiu fiu:

    #4693588

    agusek22

    jak koleżanka przyniosła do pracy to wszystkie były zachwycone smakiem (są dość pikantne) i najważniejsze bez pasteryzacji!

    Czosnek ja kroje na plasterki, co do ogórków to różnie, grubsze plastry lub w cząsteczki.

    Smacznego!! ja też czekam na ogórki :Cwaniak:

    #4693589

    ahimsa

    Zamieszczone przez agusek22
    jak koleżanka przyniosła do pracy to wszystkie były zachwycone smakiem (są dość pikantne) i najważniejsze bez pasteryzacji!

    Czosnek ja kroje na plasterki, co do ogórków to różnie, grubsze plastry lub w cząsteczki.

    Smacznego!! ja też czekam na ogórki :Cwaniak:

    I ile wytrzymują w tym słoiku wtedy?



    #4693590

    zuzia81

    Zamieszczone przez majowamama
    czemu akurat na zimę?
    w lato się takich nie jada?
    nie ma nic lepszego niz ogórasek kiszony/korniszonek do grilla 😉

    no tak, ale jednak lubię kilka słoików zostawić na zimę, jakoś tak miło na duszy że latem się je robiło a za oknem śnieg i mróz :Hyhy:

    #4693591

    ewa221074

    OGÓRKI PO ŻYDOWSKU
    6 kg ogórków
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli
    pęczek kopru
    Ogórki obrać, poszatkować. Ocet, sol, cukier i posiekany koper zagotować , zalać ogórki gorącą zalewą i odstawić na 4 godziny, mieszając co jakiś czas. Włożyć do słoików i zawekować.

    #4693592

    ewa221074

    SAŁATKA POZNAŃSKA
    4 kg ogórków
    0,5 szklanki octu
    0,5 szklanki oleju
    3 łyżki cukru
    3 łyżki soli
    40 dkg cebuli
    70 dkg ugotowanej marchewki
    natka pietruszki-posiekana
    koper-posiekany

    Ogórki obrać, poszatkować. Marchew starkować na grubych oczkach. Wymieszać składniki i odstawić na 3 godziny. Pasteryzować 15 minut

    #4693593

    agusek22

    Zamieszczone przez ahimsa
    I ile wytrzymują w tym słoiku wtedy?

    jeszcze w maju otwierałam z tamtego roku.



    #4693594

    ciapa

    Zamieszczone przez agusek22
    OGóRKI PO MEKSYKAńSKU

    2,5 kg ogórków
    1,5 główki czosnku
    8 łyżeczek oleju
    1 łyżeczka chili
    1,5 szklanki octu 10%
    0,5 kg cukru
    4 łyżki soli

    Ogórki ze skórką pokroić na cząstki i posolić odstawić na 6 godzin. Następnie odlać wodę posypać chili i czosnkiem.
    Zagotować ocet, olej, cukier gorącym polać ogórki i odstawić
    na 12 godzin
    Wkładać do słoików i zalać zalewą. nie pasteryzować.

    O matko i córko

    Jakie to GENIALNE!!!
    Polecam

    #4693595

    justint

    Sałatka szwedzka

    4 kg ogórków
    0,5 kg cebuli
    30 dag marchewki
    natka pietruszki
    3 łyżki soli
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    1/3 szklanki oleju

    Nieobrane ogórki pokroić w grubsze plastry (ok. 4 mm), cebulę w piórka i zasolić. Odstawić na 3 h. Później dodać pokrojoną w plasterki lub startą na grubych oczkach marchewkę, grubo pokrojoną natkę pietruszki i resztę składników. Zostawić jeszcze na min. godzinę (a może stac i całą noc w chłodnym miejscu). Nakładać do słoików, zalać powstałym sokiem i wekować 4-5 minut.



    #4693596

    kiara

    Moje ulubione ogórki z chili:
    4 kg. ogórków
    4 średnie cebule
    2 główki czosnku
    3 łyżki chili (nie ostrej papryki, tylko chili)
    sól
    7-8 łyżek oleju
    2 szkl. octu 10%
    0,5 kg. cukru.
    Wieczorem umyć ogórki, pokroić w kostkę, posolić do smaku i odstawić na noc.
    Rano odlać sok, dodać chili, olej, pokrojony czosnek i cebulę. Zagotować ocet z cukrem, gorący dodać do ogórków. po 2 godz. wkładać do słoików i wekować ok 15 min.
    Naprawdę polecam:)

    #4693597

    wronka

    Zamieszczone przez agusek22
    OGóRKI PO MEKSYKAńSKU

    2,5 kg ogórków
    1,5 główki czosnku
    8 łyżeczek oleju
    1 łyżeczka chili
    1,5 szklanki octu 10%
    0,5 kg cukru
    4 łyżki soli

    Ogórki ze skórką pokroić na cząstki i posolić odstawić na 6 godzin. Następnie odlać wodę posypać chili i czosnkiem.
    Zagotować ocet, olej, cukier gorącym polać ogórki i odstawić
    na 12 godzin
    Wkładać do słoików i zalać zalewą. nie pasteryzować.

    Moje ogóreczki juz zalane zalewą, jutro wkładam do słoiczków. Tylko jakos nie mogę sie przekonać do nie pasteryzowania ich :Hmmm…: A gdyby jednak je zapasteryzować ? Czy cos by im się stało ? Czy mogło by to zmienić ich smak?

    #4693598

    ciapa

    Zamieszczone przez wronka
    Moje ogóreczki juz zalane zalewą, jutro wkładam do słoiczków. Tylko jakos nie mogę sie przekonać do nie pasteryzowania ich :Hmmm…: A gdyby jednak je zapasteryzować ? Czy cos by im się stało ? Czy mogło by to zmienić ich smak?

    Nie pasteryzuj
    Olej podchodzi na górę i pięknie uszczelnia
    Naprawdę nie ma potrzeby

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close