Dziewczyny, mam sporo ogórków za dużych do zakiszenia i chciałabym zrobić z nich jakieś sałatki w słoikach. Nigdy tego nie robiłam i pojęcia nie mam jak się do tego zabrać. Macie jakieś sprawdzone i łatwe przepisy?? Myślałam o opcji łagodnej i pikantnej.
Będę wdzięczna za każdy przepis, bo szkoda żeby się ogóry zmarnowały
20 odpowiedzi na pytanie: Sałatka z ogórków na zimę
Ogórki z koprem-moje ulubione
4 kg ogórków
1 kg cebuli
1.5 szkl. posiekanego kopru
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
1 szkl. oleju
1 szkl. octu
ogórki(nie obierać) i cebulę pokroić w plastry.dodać resztę składników i wymieszać.Odstawić na 4 godz.po tym czasie włożyć do słoików i zawekować(od zagotowania 4-5 min pogotować)
Ogórki z musztardą sarepską
zalewa:
4 szkl. wody
1 szkl. octu
40 dkg. cukru
3 łyżeczki soli
5 łyżek musztardy
zalewę zagotować i trochę ostudzić
ogórki pokroić wzdłuż na 4-6 części(w zależności jak są grube)-ja kroję w bardzo grubą kostkę,bo łatwiej do słoikow włożyć
zalać ciepłą zalewą i wekować ok 4-5 minut
OGóRKI PO MEKSYKAńSKU
2,5 kg ogórków
1,5 główki czosnku
8 łyżeczek oleju
1 łyżeczka chili
1,5 szklanki octu 10%
0,5 kg cukru
4 łyżki soli
Ogórki ze skórką pokroić na cząstki i posolić odstawić na 6 godzin. Następnie odlać wodę posypać chili i czosnkiem.
Zagotować ocet, olej, cukier gorącym polać ogórki i odstawić
na 12 godzin
Wkładać do słoików i zalać zalewą. nie pasteryzować.
chyba dość pracochłonne ale brzmią pyyyyyyyyyyyyysznie a ten czosnek to w plasterki pokroić czy całe ząbki powkładać całe??
no i podoba mi się że nie trzeba pasteryzować 🙂
dzięki, pewnie jutro będę robić jak się zaopatrzę w brakujące rzeczy
Tygrysku, dzisiaj działam Twoje koperkowe dziękuję
szykujemy się na zimę
jak koleżanka przyniosła do pracy to wszystkie były zachwycone smakiem (są dość pikantne) i najważniejsze bez pasteryzacji!
Czosnek ja kroje na plasterki, co do ogórków to różnie, grubsze plastry lub w cząsteczki.
Smacznego!! ja też czekam na ogórki
I ile wytrzymują w tym słoiku wtedy?
no tak, ale jednak lubię kilka słoików zostawić na zimę, jakoś tak miło na duszy że latem się je robiło a za oknem śnieg i mróz
OGÓRKI PO ŻYDOWSKU
6 kg ogórków
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
pęczek kopru
Ogórki obrać, poszatkować. Ocet, sol, cukier i posiekany koper zagotować, zalać ogórki gorącą zalewą i odstawić na 4 godziny, mieszając co jakiś czas. Włożyć do słoików i zawekować.
SAŁATKA POZNAŃSKA
4 kg ogórków
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
3 łyżki cukru
3 łyżki soli
40 dkg cebuli
70 dkg ugotowanej marchewki
natka pietruszki-posiekana
koper-posiekany
Ogórki obrać, poszatkować. Marchew starkować na grubych oczkach. Wymieszać składniki i odstawić na 3 godziny. Pasteryzować 15 minut
jeszcze w maju otwierałam z tamtego roku.
O matko i córko
Jakie to GENIALNE!!!
Polecam
Sałatka szwedzka
4 kg ogórków
0,5 kg cebuli
30 dag marchewki
natka pietruszki
3 łyżki soli
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1/3 szklanki oleju
Nieobrane ogórki pokroić w grubsze plastry (ok. 4 mm), cebulę w piórka i zasolić. Odstawić na 3 h. Później dodać pokrojoną w plasterki lub startą na grubych oczkach marchewkę, grubo pokrojoną natkę pietruszki i resztę składników. Zostawić jeszcze na min. godzinę (a może stac i całą noc w chłodnym miejscu). Nakładać do słoików, zalać powstałym sokiem i wekować 4-5 minut.
Moje ulubione ogórki z chili:
4 kg. ogórków
4 średnie cebule
2 główki czosnku
3 łyżki chili (nie ostrej papryki, tylko chili)
sól
7-8 łyżek oleju
2 szkl. octu 10%
0,5 kg. cukru.
Wieczorem umyć ogórki, pokroić w kostkę, posolić do smaku i odstawić na noc.
Rano odlać sok, dodać chili, olej, pokrojony czosnek i cebulę. Zagotować ocet z cukrem, gorący dodać do ogórków. po 2 godz. wkładać do słoików i wekować ok 15 min.
Naprawdę polecam:)
Moje ogóreczki juz zalane zalewą, jutro wkładam do słoiczków. Tylko jakos nie mogę sie przekonać do nie pasteryzowania ich A gdyby jednak je zapasteryzować? Czy cos by im się stało? Czy mogło by to zmienić ich smak?
Nie pasteryzuj
Olej podchodzi na górę i pięknie uszczelnia
Naprawdę nie ma potrzeby
Niestety skończył mi się w domu olej i zamiast niego dałam oliwę z oliwek, mam nadzieję, że to nie robi róznicy…
Myślę, że nie robi
Chodzi o tłuszcz
Właśnie sobie otworzyłam słoiczek
One są chrupiące, pasteryzowanie mogłoby je rozmiękczyć
Super
Nie ma takiej potrzeby
ad. 1 – zrobiłam 🙂 są smaczne, ale bardzo podobne w smaku do moich po szwedzku. Moje robię w plastry, a te pokroiłam w dużą kostkę. Fajnie wyglądają.
ad. 2 – tez zrobiłam, tylko dałam szklankę więcej wody i 4 łyżki a nie 3 łyżeczki soli. Otworzyłam zaraz na drugi dzień, żeby sprawdzić smak i…. są pyszne! Kroiłam wzdłuż na 4-6 części. Naprawdę polecam, ale mam pytanko: ta musztarda nie chciała mi się do końca rozpuścić i przez to zalewa nie wygląda apetycznie. Czy tak ma być czy coś źle zrobiłam? Ale smak – naprawdę miodzio!
cieszę się,że smakują:) jak się przegryzą są jeszcze lepsze 🙂
jeżeli chodzi o musztardę to niestety efekt niezbyt apetyczny,ale właśnie tak się robi(próbowałam robić z musztardą różnych firm i zawsze tak jest) najważniejsze,że są pyszne 😉
Ja korzystam od lat z przepisu sałatka wychodzi rewelacyjna.
Znasz odpowiedź na pytanie: Sałatka z ogórków na zimę