92 odpowiedzi na pytanie: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Dzisiaj mam rocznicę ślubu i postanowiłam wykorzystać Twój przepis na smaczną, rocznicową kolacyjkę! Ciekawa jestem jak wszytko wyjdzie! Zastanawiałam się z czym podać, aż wymyśliłam ciabatę, którą lekko podpiekę, by była chrupiąca! Tylko wina jeszcze do tego brak.
Zabieram się do dzieła, bo wszytko gotowe musi być na 19:00!
Pozdrawiamy,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
czy schab surowy wlozyc do piekarnika?
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Już jestem po testach! Schab surowy, ale rozbity. Z moich dzisiejszych doświadczeń mogę rzec, ze nie za dużo marchewki i majonezu. Ale ogólnie potrawa robi wrazenie i jest pyszna!
Pozdrawiamy,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
Re: cieszę się!
cieszę sie,że przepis się przydał. No i wszystkiego najlepszego!!!!
Monika (05.10)
ZROBIŁAM:-)))
Było super, pyszne i wogóle ehhhhhh:-)))
JoannaR i Pawełek 19.09.2003
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
witam
Zrobiłam i jestem zachwycona a mój mąż był wniebowzięty , naprawdę polecam pychotka już na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Ja dla bezpieczeństwa z obawy aby mięsko nie było surowe wcześniej lakko obsmażyłam na patelni a jedliśmy z frytkami z piekarnika , które robiły się w tym samym czasie.
Bardzo fajna potrawa, super na jakieś przyjęcie.
Ps. Mój mąż oczywiście nie mógł się domyślić, że to na wierzchu to majonez , był święcie przekonany ,że żółty ser.
Pati Filipek(3l) Marcelek12,09,03
niebo w gębie
po niedzielnym obiadku ze schabikiem-wszycy jestesmy zachwyceni.. przegrał juz mój schab z ananasem, serem zółtym i śliwka.. po prostu nie umywa sie do tego, czego spróbowaliśmy…. mniam, mniam.. dzieki!!!!
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Pewnie to głupie pytanie, ale ile tych pieczarek, ja się nie znam 🙁
Redzia i Michaś (2.09.2003)
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Ja na cztery kotlety użyłam ok 25 dkg pieczarek
pozdrawiam
Pati Filipek(3l) Marcelek12,09,03
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
A czy można ten schab przygotować wczęsniej i ptem tylko podgrzać- bo jutro mam gości i niechcę potem stać długo w kuchni- tylko miec już wszystko gotowe
agula24 i Bartoszek (28.05.03)
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Dzisiaj ja wypróbowałam ten przepis. Mój mąż stwierdził, że może jednak zostanę w domu i nie będę wracać do pracy, bo od kiedy siedzę z małym zaczełam smacznie gotować .
Wioletta i Tomaszek (ur. 24.11.2003)
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakuj?cy- MonikaaPJ-
Mi rowniez smakowalo. Najwazniejsze jednak, ze mi sie udalo.
Zastanawiam sie jednak z czym wy podajecie to danie?
Betka z Luca
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakuj?cy- MonikaaPJ-
Ja to zrobiłam ze smażonymi w przyprawach ziemniaczkami, ponieważ akurat mój mąż bardzo takie lubi. Bardzo kaloryczne, ale jemu tycie nie grozi (w przeciwieństwie do mnie, więc tylko mogłam sobie popatrzeć
Wioletta i Tomaszek (ur. 24.11.2003)
POLECAM
Wyszło przepyszne, mniam
Może polecisz jeszcze coś pysznego?
Bourbonetka i Martusia (Ur. 15.01.2004)
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Kotlety mają być wcześniej podsmażone na patelni czy surowe?
Maminka I Mateuszek 11 06 03
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Ja podsmazylam troche te kotlety. Teraz są w piekarniku. Jak zjem obiadek to napiszę jak moje wrażenia.
To chyba moj ostatni eksperyment kulinarny przed urodzeniem coreczki. Ide do kuchni zaglądnąc Nara
Termin 20 04 2004 r.
Re: Rewelka ale jeszcze pytanko
Zrobilam PYSZNE!!!! tylko ze zastanawiam sie czy za krotko nie trzymalam w piekarniku (trzymalam 35 minut)
Z wierzchu majonez byl zbrązowiony ale pod spodem plynny i w jedzeniu czuc bylo ze tam jest majonez.
Czy nie powinnam to trzymac jeszcze dluzej zeby z calego tego majonezu zrobila sie skorupa brązowa???
Jak dlugo trzymalyscie w piekarniku???
Termin 20 04 2004 r.
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
a w jakiej temp. to piec żeby sie nie spaliło a schab sie upiekł.
LESZCZYNKA I EMILKA (23.09.03)
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakuj?cy- MonikaaPJ-
z bagietką, bo nkomu już się nie chce czekac na ryż czy ziemniaki
Monika i Basia (22.09)
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Zrobiłam wczoraj. Na prawdę było super. Polecam!!!
M i D
Rewelacja
mniam, mniam
Aniaaa i Sebastianek- 13 m
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
REWELACJA
tylko polecam mnij marchewy i w zyciu nie sądziłam że w majonezie jet tyle tłuszczu 🙂
Piekłam w 180 przez 50 min
Szkoda że to takie kaloryczne 🙂
Kaska i Mikołaj 18.09
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Wyprobowalam dzisiaj:-)) Dla mnie i mojego meza pychota mniam mniam:-))
Ola (16.10.03)
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
A tak mniej wiecej ile nalezy trzymać w piekarniku?
Yasmin
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Mniam bylo pyszne tylko miałam za duzo tłuszczu. Nie wiem czy to z majonezu? Powiedzcie co zrobic,aby bylo go troche mniej???
Yasmin
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
bylo pyszneeeee ! dzieki ! no i bardzo proste w wykonaniu, bo kucharka ze mnie jak z koziej d…. traba
Naprawde polecam wszystkim !!!!!
Agnieszka i Majka 23.03.2004
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
No to chyba jestem jakiś arcytrudny przypadek…ale mi nie wyszedł ten schab. Tzn. mięsko samo w sobie dobre, ale reszta?? Chyba mi się wszystko ugotowało. Majonez wcale się nie zapiekł. Pełno tłuszczu. Ale bedę próbować. Muszę zobaczyć jaka ta potrawa w rzeczywistości pyszna jest
Beata i Maciuś 11.02.2004
Zrobiłam …
Wyszlo pyszne – nawet mojemu wybrednemu mezowi smakowało 🙂
Rzeczywiście sporo tłuszczyku sie wytapia z majonezu ale nie było tak źle – może zalezy od majonezu – ja miałam dekoracyjny winiary – pod koniec pieczenia po prostu trochę tego tłuszczyku zebrałam łyżką – ale w zasadzie jest on potrzebny zeby mięsko nie było za suche.
Pod koniec pieczenie włączyłam w piecu funkcję opiekania z góry.
I trzymałam w sumie ok. 45 minut.
Agata + Ania 13.IX
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
mam pytanko!
czy piecarki i cebulka musza byz zesmażone?
a jeśli tak to mysle że tylko tak niewiele?
pozdrawiam Ania I marcinek?
ania i marcinek
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Wreszcie i ja zrobiłam! (głupia bym była, gdybym nie zrobiła po tylu pozytywnych komentarzach) Wyszło zaj….. ! Nie przepadam za zwyczajnymi schabowymi, ale to są poprostu DELICJE! Ten przepis już jest mój, jestem pewna, że wejdzie na stałe do mojego repertuaru. Ten smak, ten wygląd no i ta łatwość wykonania! To jest przepis-ideał: szybko, tanio, pysznie i pięknie! No kurde nie mam słów!
Antoś (24.11.2003) i mama
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Tez sie przymierzam do ów potrawy1
dalamw pracy przepis ale kolezankom nie wyszło!
majonez sie rozlał i wysciekł tłuszcz.marchewka twarda a kotlet podeszwa!; dlatego tak jestem ciekawa jak to robiłas ,czy pod przykryciem ? czy z funkcja opiekania w piekarniku na koniec? i ile czasu w piekarnku?
pozdrawiam
ania i marcinek
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Robiłam to jak zapiekankę: dno naczynia przykryte mięsem, na to pieczarki z cebulą i z sokiem, który wydzielił się w trakcie duszenia pieczarek, na to marchewka i tylko trochę majonezu-nie stanowił warstwy sam w sobie, tylko wsmarowałam go w marchewkę i wygładziłam. Piekłam w otwarym naczyniu 45 minut w 150 stopniach a potem podniosłam na 200, żeby się zrumieniło. Jak było brązowe, wyłączyłam piekarnik i …. zapomniałam o potrawie na kilka godzin. Prawda jest taka, że zawsze robię obiad wcześniej a jemy dopiero jak wrócę z pracy, czyli po dwudziestej. Zimne nałożyłam na talerze i podgrzałam w mikrofalówce. Mi wyszło genialne, mięsko rozpływało się w ustach, sok z pieczarek odparował, więc nie było na dnie takiej zupy, marchewka też upiekła się super a majonez zapiekł z wierzchu. Jeśli chodzi o mięso, to wydaje mi sie, że dobrze mu zrobił ten sok z pieczarek no i to powolne pieczenie w niskiej temperaturze. Podobno wieprzowina tak lubi. 🙂 Pozdrawiamy!
Antoś (24.11.2003) i mama
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
dziekuje za podpowiedz!
chyba to bardzo dobry pomysł z tym wsmarowaniem majonezu w marchew!
ja tez tak zrobię. ciekawa jestem czy rodzaj majonezu ma tu znaczenie? ja zazwyczaj uzywam helmansa Babuni.
a na 4 kotlety wystarczy okolo 25 dkg pieczarek?
pozdrawaiam
ania i marcinek
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Co do ilości pieczarek, to nie wiem, ile to jest objętościowo. Ja dałam tyle, żeby zakryło mięso. A majonez nawet nie wiem jaki dałam, to chyba nie ma większego znaczenia . Pozdrawiam!
Antoś (24.11.2003) i mama
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
wyobraź sobie że zrobilam! i Co???? …………………….
jakie to niesmaczne!
zaznaczam ze to moja opinia ! kwestia gustu
jakos to zjedliśmy ale dwa kotlety wyjełam i opłukalam pod wodą po czym w poniwdzialek wrzucilam do goulaszu
moim zdaniem szkoda schabu1
pozdrawiam
ania i marcinek
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
podnosze bo bardzo smaczne:)) az maz mnie pocalowal mowic “najlepszy obiadek”:DDD
tylko faktycznie strasznie to tluste i trzeba najpierw odsaczyc porcje zanim poda sie ja na talerz :)))
ja podalam z salatka z zmienmiakow z ogorkiem kiszonym, cebulka i majonezem-bardzo fajnie sie komponuje:))))
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
i ja robiłam jest pyszny i wszystkim smakuje dzięki za przepis
Natalka 19.05.2005
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Genialny! wspaaaniały!:)
Jeremi i Matyś
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaP
Super, że podniosłyście wątek, bo to od 3 lat moje popisowe danie. Proste, eleganckie i efektowne – ja np. robiłam na chrzciny.
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaP
Moje również 🙂
Nawet wariacje na temat tego dania popełniam 😉
wakacji wspomnienie:
Dodaj komentarz