składniki:
kotlety schabowe lekko tylko rozbite; po 1 na osobę
starta marchew – po 4 duże łyżki na kotleta
pieczarki
cebula
majonez
no to jedziemy:
rozgrzewamy piekarnik do 180, wyjmujemy naczynie żaroodporne. cebulę z pieczarkami podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety posypujemy solą i pieprzem, na to kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą, na to startą marchew (dużo! nie bójcie się!). A na tym wszystkim rozsmarowujemy majonez i to też grubo. Wkładamy do piekarnika w odkrytym naczyniu zaroodpornym i pieczemy aż do zbrązowienia skóki majonezowej. PYCHA!!!!
Poza tym danie jest efektowne z powodu majonezu i można bawić się z gośćmi w zgadywanie, co to jest to na wierzchu; wszyscy obstawiają żółty ser. Ja też nigdy bym nie wpadła na zapiekanie majonezu,ale zapewniam-sukces kulinarny i uwielbienie gości zapewnione!
Monika (05.10)
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Rewelacja
mniam, mniam
Aniaaa i Sebastianek- 13 m
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
REWELACJA
tylko polecam mnij marchewy i w zyciu nie sądziłam że w majonezie jet tyle tłuszczu 🙂
Piekłam w 180 przez 50 min
Szkoda że to takie kaloryczne 🙂
Kaska i Mikołaj 18.09
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Wyprobowalam dzisiaj:-)) Dla mnie i mojego meza pychota mniam mniam:-))
Ola (16.10.03)
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
A tak mniej wiecej ile nalezy trzymać w piekarniku?
Yasmin
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Mniam bylo pyszne tylko miałam za duzo tłuszczu. Nie wiem czy to z majonezu? Powiedzcie co zrobic,aby bylo go troche mniej???
Yasmin
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
bylo pyszneeeee ! dzieki ! no i bardzo proste w wykonaniu, bo kucharka ze mnie jak z koziej d…. traba
Naprawde polecam wszystkim !!!!!
Agnieszka i Majka 23.03.2004
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
No to chyba jestem jakiś arcytrudny przypadek… Ale mi nie wyszedł ten schab. Tzn. mięsko samo w sobie dobre, ale reszta?? Chyba mi się wszystko ugotowało. Majonez wcale się nie zapiekł. Pełno tłuszczu. Ale bedę próbować. Muszę zobaczyć jaka ta potrawa w rzeczywistości pyszna jest
Beata i Maciuś 11.02.2004
Zrobiłam…
Wyszlo pyszne – nawet mojemu wybrednemu mezowi smakowało 🙂
Rzeczywiście sporo tłuszczyku sie wytapia z majonezu ale nie było tak źle – może zalezy od majonezu – ja miałam dekoracyjny winiary – pod koniec pieczenia po prostu trochę tego tłuszczyku zebrałam łyżką – ale w zasadzie jest on potrzebny zeby mięsko nie było za suche.
Pod koniec pieczenie włączyłam w piecu funkcję opiekania z góry.
I trzymałam w sumie ok. 45 minut.
Agata + Ania 13.IX
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
mam pytanko!
czy piecarki i cebulka musza byz zesmażone?
a jeśli tak to mysle że tylko tak niewiele?
pozdrawiam Ania I marcinek?
ania i marcinek
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Wreszcie i ja zrobiłam! (głupia bym była, gdybym nie zrobiła po tylu pozytywnych komentarzach) Wyszło zaj….. ! Nie przepadam za zwyczajnymi schabowymi, ale to są poprostu DELICJE! Ten przepis już jest mój, jestem pewna, że wejdzie na stałe do mojego repertuaru. Ten smak, ten wygląd no i ta łatwość wykonania! To jest przepis-ideał: szybko, tanio, pysznie i pięknie! No kurde nie mam słów!
Antoś (24.11.2003) i mama
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Tez sie przymierzam do ów potrawy1
dalamw pracy przepis ale kolezankom nie wyszło!
majonez sie rozlał i wysciekł tłuszcz.marchewka twarda a kotlet podeszwa!; dlatego tak jestem ciekawa jak to robiłas,czy pod przykryciem? czy z funkcja opiekania w piekarniku na koniec? i ile czasu w piekarnku?
pozdrawiam
ania i marcinek
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Robiłam to jak zapiekankę: dno naczynia przykryte mięsem, na to pieczarki z cebulą i z sokiem, który wydzielił się w trakcie duszenia pieczarek, na to marchewka i tylko trochę majonezu-nie stanowił warstwy sam w sobie, tylko wsmarowałam go w marchewkę i wygładziłam. Piekłam w otwarym naczyniu 45 minut w 150 stopniach a potem podniosłam na 200, żeby się zrumieniło. Jak było brązowe, wyłączyłam piekarnik i…. zapomniałam o potrawie na kilka godzin. Prawda jest taka, że zawsze robię obiad wcześniej a jemy dopiero jak wrócę z pracy, czyli po dwudziestej. Zimne nałożyłam na talerze i podgrzałam w mikrofalówce. Mi wyszło genialne, mięsko rozpływało się w ustach, sok z pieczarek odparował, więc nie było na dnie takiej zupy, marchewka też upiekła się super a majonez zapiekł z wierzchu. Jeśli chodzi o mięso, to wydaje mi sie, że dobrze mu zrobił ten sok z pieczarek no i to powolne pieczenie w niskiej temperaturze. Podobno wieprzowina tak lubi. 🙂 !
Antoś (24.11.2003) i mama
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
dziekuje za podpowiedz!
chyba to bardzo dobry pomysł z tym wsmarowaniem majonezu w marchew!
ja tez tak zrobię. ciekawa jestem czy rodzaj majonezu ma tu znaczenie? ja zazwyczaj uzywam helmansa Babuni.
a na 4 kotlety wystarczy okolo 25 dkg pieczarek?
pozdrawaiam
ania i marcinek
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Co do ilości pieczarek, to nie wiem, ile to jest objętościowo. Ja dałam tyle, żeby zakryło mięso. A majonez nawet nie wiem jaki dałam, to chyba nie ma większego znaczenia. Pozdrawiam!
Antoś (24.11.2003) i mama
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
wyobraź sobie że zrobilam! i Co???? ………….
jakie to niesmaczne!
zaznaczam ze to moja opinia ! kwestia gustu
jakos to zjedliśmy ale dwa kotlety wyjełam i opłukalam pod wodą po czym w poniwdzialek wrzucilam do goulaszu
moim zdaniem szkoda schabu1
pozdrawiam
ania i marcinek
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
podnosze bo bardzo smaczne:)) az maz mnie pocalowal mowic “najlepszy obiadek”:DDD
tylko faktycznie strasznie to tluste i trzeba najpierw odsaczyc porcje zanim poda sie ja na talerz 🙂
ja podalam z salatka z zmienmiakow z ogorkiem kiszonym, cebulka i majonezem-bardzo fajnie sie komponuje:)
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
i ja robiłam jest pyszny i wszystkim smakuje dzięki za przepis
Natalka 19.05.2005
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
Genialny! wspaaaniały!:)
Jeremi i Matyś
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaP
Super, że podniosłyście wątek, bo to od 3 lat moje popisowe danie. Proste, eleganckie i efektowne – ja np. robiłam na chrzciny.
Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaP
Moje również 🙂
Nawet wariacje na temat tego dania popełniam 😉
wakacji wspomnienie:
Znasz odpowiedź na pytanie: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-