to pieczony mus czekoladowy (fondant), który robiła Nigella w jednym z odcinków “Nigella gryzie” Nie mam pojęcia, dlaczego nie trafił do książki, jest pyszny i banalnie prosty, poza tym można prawie wszystko zrobić kilka godzin przed podaniem, a nawet lepiej wcześniej, wiem, co mowię, bo robilam go juz kilka razy. Do dzieła, laski :-))))
125 g masła i 125 g gorzkiej czekolady roztopić- czekolade polecam z Lidla Trinidad 75% kakao- ja zawsze tam kupuję, bo są pyszne i tanie, nasz Wedel jest obrzydliwy moim zdaniem, taki chamsko perfumowany waniliną, błeeee…
w miseczce lekko ubic, nie żadnym mikserem, ale zwykłą rózgą albo sprężyną, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać z masą maślano-czekoladową. Wlać do miseczek żaroodpornych, jak ostygnie wstawić do lodówki, i tak może czekać nawet i kilka godzin, więc możecie nawet zrobić rano przed wyjściem do pracy, to zajmuje 5-10 minut.
Piekarnik do 200-250, ja wolę ostrzejszy 🙂 I miseczki na 10 minut do pieca. I już, to wszystko. Oczywiście, jeśli miseczki maleńkie, czego nie polecam, bo deser jest zaj*bisty, to krócej, a jeśli robicie jedną większa porcję-po to, żeby potem jeść z ukochanym z jednej michy- to spróbujcie dlużej. Cały luksus i urok polega na tym, że na naokoło jest upieczone, wilgotne ciasto czekoladowe a środek jest GORĄCY I PŁYNNY. do tego łycha zimnej, lekko ubitej kremówki…. Tego nie da się schrzanić, no chyba, że za długo potrzymacie w piecu, ale nawet wtedy będzie pyszne, tylko konsystencja juz nie ta.
Jest to deser stworzony na romantyczne okazje, jako zakończenie walentynkowej kolacji ( u nas znowu owoce morza i cava oraz piccolo dla dzieci :-))
m.
87 odpowiedzi na pytanie: seksowny i pyszny deser-zróbcie w czwartek
Niam!!! Ale mi smaka narobiłaś, jadłam kiedyś coś podobnego i smakowało wybornie. Na pewno zrobię w czwartek…
no, no mówisz, że zawsze wychodzi
😮 Zjem pęknę i mnie nie bedzie no!
Jej, slinotok mam.
Mmmm, brzmi pysznie! i seskownie 😉
Zrobię na pewno 😀
potwierdzamz,e o dooobr ebardzo jest.
a jak ktos lubi crme brulee, to to napewno podejdzie 🙂
zdecydowanie nie polecam czytania tego przepisu przed obiadem…
Grunt to dobry tytuł i wszystko się sprzeda 😉
A takie miseczki to wszyscy mają? Gdzie to kupić?
oraz bedacym na diecie 😀
o jaaaaaa, ale pysznie brzmi 🙂
łeeee, no nie wiem, w ikei są takie różne ceramiczne albo szklane do zapiekania, dobry jest tez stary duralex jak kto ma jeszcze gdzieś w chałpie…
m.
emala, zrób, zrób, tylko se potem buźki nie poparz, bo to potrafi być gorrrrrące. no nie znam lepszego deseru na walentynki 😀
m.
maduxia a dalbys w osobnym wateczku przepis na te cantuccini co kiedys gdzies od ciebie o nich moglam uslyszec? 😉
nasz wedel jest obrzydliwy odkad przestal byc nasz 🙁
a ja lubie jeszcze czekolady z wawela
i gorzaka z goplany
mniam, mniam 🙂
ja też spróbuję tą pyszność stworzyć 😉
a powiedz, na ile starcza tej masy???? mam takie ceramiczne co mają pojemnośc mniejw ięcej jak blacha do muffinów…
jędza 😎
no nie wiem, szczerze mówiąc, ale na całą blache to proponuję podwójnie. On jest potem dobry tez na zimno- inny, ale też pyszny, o ile zostanie, w co wątpię 🙂
m.
jaste, jak tylko se przypomnę, skąd brałam przepis… 🙂
m.
moj stoi w lodoweczce i wieczorem do pieca- juz sie nie moge doczekac co to z tego wyjdzie 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: seksowny i pyszny deser-zróbcie w czwartek