Forum: Książka kucharska
serce z piernika
Czy jest jakiś konkretny przepis na takie “odpustowe” serce z piernika? Robiłam przed świętami pierniczki, ale były to raczej małe ciasteczka i nie wiem czy ten sam przepis mogę wykorzystać?
Proszę się ze mną podzielić swą wiedzą 😀
9 odpowiedzi na pytanie: serce z piernika
Ja bym zrobila z tego samego przepisu:)
Zen, ktory podawalam (miekkie po upieczeniu) smakuja prawie jak “katarzynki” 🙂
Dawno, dawno temu popełniłam coś takiego dla męża na walentynki. Nie pamiętam dokładnie czy to było ciasto takie jak na pierniki czy te z cytrynowych ciasteczek. Najważniejsza była dekoracja na górze. Oczywiście trzymał to na pamiątkę ani myśląc o zjedzeniu. Skończyło marnie wyrzucone z awanturą przez teściową, bo zaczęło pleśnieć
ołł, końcówka przykra, mam nadzieję, ze moje serce walentynkowe zostanie zjedzone ze smakiem 🙂
Kiara, a gdzie ten przepis podawałaś, bo coś się nie mogę doszukać?
To ten przepis:
1 kg mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklanka płynnego miodu (może być sztuczny), 4 jaja (roztrzepać z cukrem), 1 opakowanie przyprawy do piernika, 5 dag margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej), 1 szklanka mleka, 1 łyżka sody oczyszczonej (rozpuścić w mleku), 3 łyżki kakao.
Wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce. Ciasto wychodzi trochę rzadkie, więc należy przykryć je ściereczką i włożyć na 3-4 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki. Następnie “urywamy” po kawałku ciasta, ugniatamy lekko na stolnicy podsypanej mąką, wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wykrawamy foremką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarnkiu ok. 7-10 minut (spód pierniczków powinien być złotobrązowy). Gorące pierniczki polukrować.
Ja oczywiscie nie trzymalam ciasta cala noc w lodowce bo juz nie moglam sie doczekac po 4 godz, robilam, tylko grubiej podsypywalam maka
wychodzi ich bardzo duzo,ponad 100.
Przepis jest na ‘jakie robicie swiateczne ciasteczka” czy jakos tak;) sa tam rowniez inne przepisy, ale z mojego pierniczki od razu nadaja sie di jedzenia, nie musza lezakowac (oczywiscie moga: )
Dzięki :*
Jak ich tak dużo wyszło to może ja zrobię z połowy składników? W końcu tylko jedno serce mi potrzebne 😉
nawet chcialam Ci to zasugerowac;)
I jak serducho, wyszlo?
maz zadowolony? 🙂
Wyszło, wyszło 🙂
Zrobiłam jedno duże i ok 20 małych. Nie polewałam lukrem a szkoda, bo idealnie by pasował taki marmurkowy, robiłam z polewą czeko, dzieci wszamały, mąż zjadł wczoraj 3/4 swojego, mlaskał i w ogóle och i ach.
Dzięki kiara 🙂 🙂 🙂
Przepis już dodałam do swojej księgi tajemnej 😉
Ciesze sie bardzo:)
Znasz odpowiedź na pytanie: serce z piernika