SEREK MASCARPONE

Witam, macie może jakieś “smaczne” przepisy z serkiem MASCARPONE? Ja mam tylko jeden i w kółko to robię :(. Może ktoś wypróbuje: ok. 400 gr.podłóżnych biszkoptów, 1 duży kubek śmietany 30%, 2opakowania serka mascarpone po 250gr,2 galaretki (ja robię z cytrynowej), woda z sokiem (ja daję sok z cytryny ale może być inny). Galaretki rozpuścić w 0,5litra wody. Biszkopty ułożyć na blaszce i nasączyć wodą z sokiem polewając łyżeczką. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać stopniowo serki.Do tego wlać schłodzoną galaretkę. Połowę masy wyłożyć na biszkopty, ułożyć kolejną warstwę ciastek i znów masę. Wierzch posypać startą czekoladą, słodkim kakao. Wstawic do lodówki aby stężało. Galaretkę daję cytrynową,bo mi najlepiej smakuje. Zwłaszcza latem taki zimny deser jest pycha

11 odpowiedzi na pytanie: SEREK MASCARPONE

  1. ja robie tiramisu oczywista 🙂

    przepis za tydzien

    • uzywam do sosow, ale w raczej sladowych ilosciach, bo ciezkie toto
      albo do nadzienia wszelakich szpiankow czy innych zielenin w ciescie
      jak mi jeszcze cos do glowy przyjdzie, to dopisze

      • Zamieszczone przez renata-fx
        Witam, macie może jakieś “smaczne” przepisy z serkiem MASCARPONE? Ja mam tylko jeden i w kółko to robię :(. Może ktoś wypróbuje: ok. 400 gr.podłóżnych biszkoptów, 1 duży kubek śmietany 30%, 2opakowania serka mascarpone po 250gr,2 galaretki (ja robię z cytrynowej), woda z sokiem (ja daję sok z cytryny ale może być inny). Galaretki rozpuścić w 0,5litra wody. Biszkopty ułożyć na blaszce i nasączyć wodą z sokiem polewając łyżeczką. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać stopniowo serki.Do tego wlać schłodzoną galaretkę. Połowę masy wyłożyć na biszkopty, ułożyć kolejną warstwę ciastek i znów masę. Wierzch posypać startą czekoladą, słodkim kakao. Wstawic do lodówki aby stężało. Galaretkę daję cytrynową,bo mi najlepiej smakuje. Zwłaszcza latem taki zimny deser jest pycha

        sernikobrownies z malinami JoannyR

        • Zamieszczone przez dorotka1
          ja robie tiramisu oczywista 🙂

          przepis za tydzień

          nie wiem ile minęło chyba więcej niż tydzień ale dziś miałam okazje przewalić wszystkie książki kucharskie i sobie przypomniałam o tym wąteczku 😀

          skladniki:

          4 żółtka
          1/3 szklanki cukru pudru
          1/4 szklanki mleka
          250g mascarpone byle byl prawdziwy a nie coś serowego typu mascarpone 😉
          3 białka
          1 paczka biszkoptow języczki 250g – z wypróbowanych przeze mnie do tiramisu najlepiej mi leżą te

          na pewno do kupienia w almie i piotrze i pawle
          1 1/2 szklanki zimnej kawy
          1 łyżka kakao

          1. żółtka i cukier ubić w żaroodpornej misce na puszystą kremową masę, dodać mleko i ubijać aż składniki dobrze się połączą
          2. miskę umieścić na garnku z wrzątkiem i mieszać aż cala masa zgestnieje – schlodzic
          3. do masy dodać mascarpone i dobrze wymieszać – ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
          4. biszkopty szybko zanurzyć w kawie – powinny być wilgotne ale nie rozmokłe
          1/4 czesc biszkoptow wylozyc do saleaterki o pojemnosci 1/2 litra lub do wylozonej papierem lub folia spozywcza tortownicy. Nas biszkoptach rozlozyc 1/3 masy mascarpone. w ten sam sposob ulozyc kolejne warstwy biszkoptow i masy.
          5. nakryc i wstawić do lodowki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na cala noc

          przed podaniem posypac przesianym kakao – jesli bylo robione w tortownicy przed podaniem wyjac na polmisek i dopiero posypac kakao
          kroic na porcje

          mozna tez zrobic to samo w 6 mniejszych salaterkach jako osobne porcje do pojedynczego serwowania

          • Dziękuję Babeczki za podpowiedżi:Buziaki: Dorotko, ale mi narobiłaś smaka… w weekend tiramisu będzie:)!

            • Zamieszczone przez dorotka1
              nie wiem ile minęło chyba więcej niż tydzień ale dziś miałam okazje przewalić wszystkie książki kucharskie i sobie przypomniałam o tym wąteczku 😀

              skladniki:

              4 żółtka
              1/3 szklanki cukru pudru
              1/4 szklanki mleka
              250g mascarpone byle byl prawdziwy a nie coś serowego typu mascarpone 😉
              3 białka
              1 paczka biszkoptow języczki 250g – z wypróbowanych przeze mnie do tiramisu najlepiej mi leżą te

              na pewno do kupienia w almie i piotrze i pawle
              1 1/2 szklanki zimnej kawy
              1 łyżka kakao

              1. żółtka i cukier ubić w żaroodpornej misce na puszystą kremową masę, dodać mleko i ubijać aż składniki dobrze się połączą
              2. miskę umieścić na garnku z wrzątkiem i mieszać aż cala masa zgestnieje – schlodzic
              3. do masy dodać mascarpone i dobrze wymieszać – ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
              4. biszkopty szybko zanurzyć w kawie – powinny być wilgotne ale nie rozmokłe
              1/4 czesc biszkoptow wylozyc do saleaterki o pojemnosci 1/2 litra lub do wylozonej papierem lub folia spozywcza tortownicy. Nas biszkoptach rozlozyc 1/3 masy mascarpone. w ten sam sposob ulozyc kolejne warstwy biszkoptow i masy.
              5. nakryc i wstawić do lodowki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na cala noc

              przed podaniem posypac przesianym kakao – jesli bylo robione w tortownicy przed podaniem wyjac na polmisek i dopiero posypac kakao
              kroic na porcje

              mozna tez zrobic to samo w 6 mniejszych salaterkach jako osobne porcje do pojedynczego serwowania

              Dotka
              Do kawy dodaj sobie koniecznie alkohol 🙂
              Amaretto najlepiej 😀

              • ja nie lubie amaretto 😉
                alkohol daje obok 😀
                ale dla wielbicieli oczywiście oczywiście

                hihihi odnośnie alkoholu w tiramisu to kiedys szymon – wielbiciel olbrzymi tego przysmaku – zazyczyl sobie w jednej knajpce wlasnie tiramisu (bylo niby takie z lekka zwariowane bo cos z owocami lesnymi w sosie)
                no nic dziecko jadlo lekko sie krzywilo ze kwasne my mu ze pewnie od tych owocow co ich sporo bylo
                a na koniec mowi ze juz nie moze
                no my spoko – porcja byla ogromna
                i malzon postanowil dojesc
                z lekka sie zdziwl bo tiramisu w tiramisu bylo niewiele z to alkoholu wieksza wiekszosc 😀
                a szymon niewzruszony stwierdzil ze w sumie dobre bylo tylko za duzo 😉

                a ja wczoraj nabylam w promocji w selgrosie wielka pakę biszkoptów do tiramisu (przynajmniej z nazwy) jakiejś nieznanej mi firmy mam zamiar dziś albo jutro robic
                to ew polece

                • Dorotka rozumiem, że biszkopty po kolei zanurzasz w kawie o od razu dajesz do foremki tak?

                  • tak ciach ciach – wkładam wyjmuje
                    jednym ruchem całość operacji i do salaterki
                    chwila w płynie tylko

                    • Zamieszczone przez dorotka1
                      tak ciach ciach – wkładam wyjmuje
                      jednym ruchem całość operacji i do salaterki
                      chwila w płynie tylko

                      Dzięki, pewnie się skuszę bo mam gości w sobotę.
                      Tylko te surowe jaj trochę mnie wstrzymują
                      Pewnie je jakoś sparzę co by się czymś nie zarazić…
                      Dam znac jak poszło 😉

                      • one sie zetna na tej parze
                        bedzie dobrze

                        ja z tych co bez jajek na miekko zycia sobie nie wyobrazaja wiec zaprawionam 🙂

                        Znasz odpowiedź na pytanie: SEREK MASCARPONE

                        Dodaj komentarz

                        Angina u dwulatka

                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                        Czytaj dalej →

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general