SEREK MASCARPONE

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #97967

    renata-fx

    Witam, macie może jakieś „smaczne” przepisy z serkiem MASCARPONE? Ja mam tylko jeden i w kółko to robię :(. Może ktoś wypróbuje: ok. 400 gr.podłóżnych biszkoptów, 1 duży kubek śmietany 30%, 2opakowania serka mascarpone po 250gr,2 galaretki (ja robię z cytrynowej), woda z sokiem (ja daję sok z cytryny ale może być inny). Galaretki rozpuścić w 0,5litra wody. Biszkopty ułożyć na blaszce i nasączyć wodą z sokiem polewając łyżeczką. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać stopniowo serki.Do tego wlać schłodzoną galaretkę.Połowę masy wyłożyć na biszkopty, ułożyć kolejną warstwę ciastek i znów masę. Wierzch posypać startą czekoladą, słodkim kakao. Wstawic do lodówki aby stężało. Galaretkę daję cytrynową ,bo mi najlepiej smakuje. Zwłaszcza latem taki zimny deser jest pycha:Kciuki:

    #2333572

    dorotka1

    ja robie tiramisu oczywista 🙂

    przepis za tydzien



    #2333573

    kantalupa

    uzywam do sosow, ale w raczej sladowych ilosciach, bo ciezkie toto
    albo do nadzienia wszelakich szpiankow czy innych zielenin w ciescie
    jak mi jeszcze cos do glowy przyjdzie, to dopisze

    #2333574

    ewike

    Zamieszczone przez renata-fx
    Witam, macie może jakieś „smaczne” przepisy z serkiem MASCARPONE? Ja mam tylko jeden i w kółko to robię :(. Może ktoś wypróbuje: ok. 400 gr.podłóżnych biszkoptów, 1 duży kubek śmietany 30%, 2opakowania serka mascarpone po 250gr,2 galaretki (ja robię z cytrynowej), woda z sokiem (ja daję sok z cytryny ale może być inny). Galaretki rozpuścić w 0,5litra wody. Biszkopty ułożyć na blaszce i nasączyć wodą z sokiem polewając łyżeczką. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać stopniowo serki.Do tego wlać schłodzoną galaretkę.Połowę masy wyłożyć na biszkopty, ułożyć kolejną warstwę ciastek i znów masę. Wierzch posypać startą czekoladą, słodkim kakao. Wstawic do lodówki aby stężało. Galaretkę daję cytrynową ,bo mi najlepiej smakuje. Zwłaszcza latem taki zimny deser jest pycha:Kciuki:

    :Wow!:sernikobrownies z malinami JoannyR

    #2333575

    dorotka1

    Zamieszczone przez dorotka1
    ja robie tiramisu oczywista 🙂

    przepis za tydzień

    nie wiem ile minęło chyba więcej niż tydzień ale dziś miałam okazje przewalić wszystkie książki kucharskie i sobie przypomniałam o tym wąteczku 😀

    skladniki:

    4 żółtka
    1/3 szklanki cukru pudru
    1/4 szklanki mleka
    250g mascarpone byle byl prawdziwy a nie coś serowego typu mascarpone 😉
    3 białka
    1 paczka biszkoptow języczki 250g – z wypróbowanych przeze mnie do tiramisu najlepiej mi leżą te

    na pewno do kupienia w almie i piotrze i pawle
    1 1/2 szklanki zimnej kawy
    1 łyżka kakao

    1. żółtka i cukier ubić w żaroodpornej misce na puszystą kremową masę, dodać mleko i ubijać aż składniki dobrze się połączą
    2. miskę umieścić na garnku z wrzątkiem i mieszać aż cala masa zgestnieje – schlodzic
    3. do masy dodać mascarpone i dobrze wymieszać – ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
    4. biszkopty szybko zanurzyć w kawie – powinny być wilgotne ale nie rozmokłe
    1/4 czesc biszkoptow wylozyc do saleaterki o pojemnosci 1/2 litra lub do wylozonej papierem lub folia spozywcza tortownicy. Nas biszkoptach rozlozyc 1/3 masy mascarpone. w ten sam sposob ulozyc kolejne warstwy biszkoptow i masy.
    5. nakryc i wstawić do lodowki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na cala noc

    przed podaniem posypac przesianym kakao – jesli bylo robione w tortownicy przed podaniem wyjac na polmisek i dopiero posypac kakao
    kroic na porcje

    mozna tez zrobic to samo w 6 mniejszych salaterkach jako osobne porcje do pojedynczego serwowania

    #2333576

    renata-fx

    Dziękuję Babeczki za podpowiedżi:Buziaki: Dorotko, ale mi narobiłaś smaka… w weekend tiramisu będzie:)!



    #2333577

    beamama

    Zamieszczone przez dorotka1
    nie wiem ile minęło chyba więcej niż tydzień ale dziś miałam okazje przewalić wszystkie książki kucharskie i sobie przypomniałam o tym wąteczku 😀

    skladniki:

    4 żółtka
    1/3 szklanki cukru pudru
    1/4 szklanki mleka
    250g mascarpone byle byl prawdziwy a nie coś serowego typu mascarpone 😉
    3 białka
    1 paczka biszkoptow języczki 250g – z wypróbowanych przeze mnie do tiramisu najlepiej mi leżą te

    na pewno do kupienia w almie i piotrze i pawle
    1 1/2 szklanki zimnej kawy
    1 łyżka kakao

    1. żółtka i cukier ubić w żaroodpornej misce na puszystą kremową masę, dodać mleko i ubijać aż składniki dobrze się połączą
    2. miskę umieścić na garnku z wrzątkiem i mieszać aż cala masa zgestnieje – schlodzic
    3. do masy dodać mascarpone i dobrze wymieszać – ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
    4. biszkopty szybko zanurzyć w kawie – powinny być wilgotne ale nie rozmokłe
    1/4 czesc biszkoptow wylozyc do saleaterki o pojemnosci 1/2 litra lub do wylozonej papierem lub folia spozywcza tortownicy. Nas biszkoptach rozlozyc 1/3 masy mascarpone. w ten sam sposob ulozyc kolejne warstwy biszkoptow i masy.
    5. nakryc i wstawić do lodowki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na cala noc

    przed podaniem posypac przesianym kakao – jesli bylo robione w tortownicy przed podaniem wyjac na polmisek i dopiero posypac kakao
    kroic na porcje

    mozna tez zrobic to samo w 6 mniejszych salaterkach jako osobne porcje do pojedynczego serwowania

    Dotka
    Do kawy dodaj sobie koniecznie alkohol 🙂
    Amaretto najlepiej 😀

    #2333578

    dorotka1

    ja nie lubie amaretto 😉
    alkohol daje obok 😀
    ale dla wielbicieli oczywiście oczywiście

    hihihi odnośnie alkoholu w tiramisu to kiedys szymon – wielbiciel olbrzymi tego przysmaku – zazyczyl sobie w jednej knajpce wlasnie tiramisu (bylo niby takie z lekka zwariowane bo cos z owocami lesnymi w sosie)
    no nic dziecko jadlo lekko sie krzywilo ze kwasne my mu ze pewnie od tych owocow co ich sporo bylo
    a na koniec mowi ze juz nie moze
    no my spoko – porcja byla ogromna
    i malzon postanowil dojesc
    z lekka sie zdziwl bo tiramisu w tiramisu bylo niewiele z to alkoholu wieksza wiekszosc 😀
    a szymon niewzruszony stwierdzil ze w sumie dobre bylo tylko za duzo 😉

    a ja wczoraj nabylam w promocji w selgrosie wielka pakę biszkoptów do tiramisu (przynajmniej z nazwy) jakiejś nieznanej mi firmy mam zamiar dziś albo jutro robic
    to ew polece

    #2333579

    ciapa

    Dorotka rozumiem, że biszkopty po kolei zanurzasz w kawie o od razu dajesz do foremki tak?

    #2333580

    dorotka1

    tak ciach ciach – wkładam wyjmuje
    jednym ruchem całość operacji i do salaterki
    chwila w płynie tylko



    #2333581

    ciapa

    Zamieszczone przez dorotka1
    tak ciach ciach – wkładam wyjmuje
    jednym ruchem całość operacji i do salaterki
    chwila w płynie tylko

    Dzięki, pewnie się skuszę bo mam gości w sobotę.
    Tylko te surowe jaj trochę mnie wstrzymują:Hmmm…:
    Pewnie je jakoś sparzę co by się czymś nie zarazić…
    Dam znac jak poszło 😉

    #2333582

    dorotka1

    one sie zetna na tej parze
    bedzie dobrze

    ja z tych co bez jajek na miekko zycia sobie nie wyobrazaja wiec zaprawionam 🙂

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close