Witam, macie może jakieś “smaczne” przepisy z serkiem MASCARPONE? Ja mam tylko jeden i w kółko to robię :(. Może ktoś wypróbuje: ok. 400 gr.podłóżnych biszkoptów, 1 duży kubek śmietany 30%, 2opakowania serka mascarpone po 250gr,2 galaretki (ja robię z cytrynowej), woda z sokiem (ja daję sok z cytryny ale może być inny). Galaretki rozpuścić w 0,5litra wody. Biszkopty ułożyć na blaszce i nasączyć wodą z sokiem polewając łyżeczką. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać stopniowo serki.Do tego wlać schłodzoną galaretkę. Połowę masy wyłożyć na biszkopty, ułożyć kolejną warstwę ciastek i znów masę. Wierzch posypać startą czekoladą, słodkim kakao. Wstawic do lodówki aby stężało. Galaretkę daję cytrynową,bo mi najlepiej smakuje. Zwłaszcza latem taki zimny deser jest pycha
11 odpowiedzi na pytanie: SEREK MASCARPONE
ja robie tiramisu oczywista 🙂
przepis za tydzien
uzywam do sosow, ale w raczej sladowych ilosciach, bo ciezkie toto
albo do nadzienia wszelakich szpiankow czy innych zielenin w ciescie
jak mi jeszcze cos do glowy przyjdzie, to dopisze
sernikobrownies z malinami JoannyR
nie wiem ile minęło chyba więcej niż tydzień ale dziś miałam okazje przewalić wszystkie książki kucharskie i sobie przypomniałam o tym wąteczku 😀
skladniki:
4 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
250g mascarpone byle byl prawdziwy a nie coś serowego typu mascarpone 😉
3 białka
1 paczka biszkoptow języczki 250g – z wypróbowanych przeze mnie do tiramisu najlepiej mi leżą te
na pewno do kupienia w almie i piotrze i pawle
1 1/2 szklanki zimnej kawy
1 łyżka kakao
1. żółtka i cukier ubić w żaroodpornej misce na puszystą kremową masę, dodać mleko i ubijać aż składniki dobrze się połączą
2. miskę umieścić na garnku z wrzątkiem i mieszać aż cala masa zgestnieje – schlodzic
3. do masy dodać mascarpone i dobrze wymieszać – ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
4. biszkopty szybko zanurzyć w kawie – powinny być wilgotne ale nie rozmokłe
1/4 czesc biszkoptow wylozyc do saleaterki o pojemnosci 1/2 litra lub do wylozonej papierem lub folia spozywcza tortownicy. Nas biszkoptach rozlozyc 1/3 masy mascarpone. w ten sam sposob ulozyc kolejne warstwy biszkoptow i masy.
5. nakryc i wstawić do lodowki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na cala noc
przed podaniem posypac przesianym kakao – jesli bylo robione w tortownicy przed podaniem wyjac na polmisek i dopiero posypac kakao
kroic na porcje
mozna tez zrobic to samo w 6 mniejszych salaterkach jako osobne porcje do pojedynczego serwowania
Dziękuję Babeczki za podpowiedżi:Buziaki: Dorotko, ale mi narobiłaś smaka… w weekend tiramisu będzie:)!
Dotka
Do kawy dodaj sobie koniecznie alkohol 🙂
Amaretto najlepiej 😀
ja nie lubie amaretto 😉
alkohol daje obok 😀
ale dla wielbicieli oczywiście oczywiście
hihihi odnośnie alkoholu w tiramisu to kiedys szymon – wielbiciel olbrzymi tego przysmaku – zazyczyl sobie w jednej knajpce wlasnie tiramisu (bylo niby takie z lekka zwariowane bo cos z owocami lesnymi w sosie)
no nic dziecko jadlo lekko sie krzywilo ze kwasne my mu ze pewnie od tych owocow co ich sporo bylo
a na koniec mowi ze juz nie moze
no my spoko – porcja byla ogromna
i malzon postanowil dojesc
z lekka sie zdziwl bo tiramisu w tiramisu bylo niewiele z to alkoholu wieksza wiekszosc 😀
a szymon niewzruszony stwierdzil ze w sumie dobre bylo tylko za duzo 😉
a ja wczoraj nabylam w promocji w selgrosie wielka pakę biszkoptów do tiramisu (przynajmniej z nazwy) jakiejś nieznanej mi firmy mam zamiar dziś albo jutro robic
to ew polece
Dorotka rozumiem, że biszkopty po kolei zanurzasz w kawie o od razu dajesz do foremki tak?
tak ciach ciach – wkładam wyjmuje
jednym ruchem całość operacji i do salaterki
chwila w płynie tylko
Dzięki, pewnie się skuszę bo mam gości w sobotę.
Tylko te surowe jaj trochę mnie wstrzymują
Pewnie je jakoś sparzę co by się czymś nie zarazić…
Dam znac jak poszło 😉
one sie zetna na tej parze
bedzie dobrze
ja z tych co bez jajek na miekko zycia sobie nie wyobrazaja wiec zaprawionam 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: SEREK MASCARPONE