Ja go uwielbiam i zamiast kupować małe opakowania tego serka, który też bardzo lubię, często robię sama, bo wydajniej:-)
Skladniki:
twaróg półtłusty
masło
sól
soda oczyszczona
jedno lub dwa żółtka, w zależności od ilości twarogu
Rozdrabniamy widelcem twaróg, posypujemy kilkoma szczyptami (tak jakbyśmy soliły) sody oczyszczonej. Miszamy dokładnie i tak zostawiamy do następnego dnia. Kiedy twaróg jest już całytaki lejący i szklisty, roztapiamy na patelni nieco masła, wsypujemy ten skiśnięty twaróg i smażymy aż całość będzie gladka i lejąca. Solimy wedle uznania. Przez sito przelewamy do miseczki. A na miseczce dodajemy żółtko i mieszamy dokładnie, żeby żółtko się wymieszało z serkiem.
Jak ostygnie, to do lodówki.
PYCHA:-))))
Smacznego:-)
JoannaR i Pawełek 19.09.2003
6 odpowiedzi na pytanie: Serek smażony – PYCHA
Re: Serek smażony – PYCHA
brzmi smakowaicie – jutro biore sie do roboty:-)
Re: Serek smażony – PYCHA
Właśnie jestem w trakcie robienia tej pyszności. Tylko mam pewne problemy, boję się że za dużo sody dodałam a szkliste i lejące i tak się nie robi. No, ale może poczekam do rana i wtedy coś się zmieni.
smoczka-Agusia
Re: Serek smażony – PYCHA
Niestety nie stał się lejący i w związku z tym zaprzestałam dalszej produkcji… może jeszcze kiedyś spróbuję.
smoczka-Agusia
Re: Serek smażony – PYCHA
superowy nie mogłam się oprzeć i spróbowałam na ciepło – teraz się studzi a potem do lodówy :o)
Pozdrówka !
Kurczaczka i Oskarek (13 08 2003)
Re: Serek smażony – PYCHA
Ale serek się zrobi prawie lejący, dopiero następnego dnia. Tzn. lejący jak śmietana nie będzie, będzie tak wyglądał, może mieć nawet drobne nie przekwaszone grudeczki. To się zasmaży a potem przez sito na miseczkę. Nie poddawaj się:-)))
I sody za dużo nie wsypuj:-)
JoannaR i Pawełek 19.09.2003
Re: Serek smażony – PYCHA
Widzisz jaka ze mnie kucharka, chyba za szybko zrezygnowałam. Pomyślałam, że on bedzie lejący przed smażeniem. No, ale nic spróbuję jeszcze raz i tym razem się nie poddam. Dziękuję bardzo za wskazówki.
smoczka-Agusia
Znasz odpowiedź na pytanie: Serek smażony – PYCHA