sernik-makowiec

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #59005

    mimmi

    Maz meczy mnie o sernik na ciescie makowym. Twierdzi, ze widzial cos takiego. Czy macie jakis fajny przepis.

    Aga i Michałek (17.10.03.)

    #753592

    cait

    Re: sernik-makowiec

    Znalazłam link, też zrobię to ciasto – http://www.wigilia.pl/cid4.php?mid=42&id=40

    Świąteczne pozdrowienia!


    Cait + Alka (15 stycznia 2003)



    #753593

    cait

    Re: sernik-makowiec-orzechowiec

    Na Czarnej Oliwce znalazłam jeszcze taki przepis:

    Sernik Rzeszowiaczek

    Składniki:
    Ciasto:
    – 20 dkg mąki krupczatki,
    – 1/2 kostki margaryny,
    – 16 dkg cukru pudru,
    – 2 jajka,
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    – 1 cukier waniliowy.

    Masa orzechowa:
    – 25 dkg zmielonych orzechów włoskich,
    – 3 łyżki wrzącego mleka,
    – 1 łyżka masła,
    – 2 białka,
    – cukier do smaku.

    Masa makowa:
    – 30 dkg maku,
    – 2 łyżki masła,
    – cukier do smaku,
    – 2 jajka,
    – zapach migdałowy,
    – bakalie.

    Masa serowa:
    – 6 jajek,
    – 1 kg sera tłustego,
    – 2 szklanki cukru pudru,
    – 1 kostka masła,
    – bakalie (ilośc wg uznania),
    – 1 budyń cytrynowy,
    – 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

    Jak przyrządzić?
    Ciasto: mąkę i tłuszcz posiekać nożem, dodać cukry, jajka i proszek. Wszystko dokładnie posiekać i wyrobić dokładnie ciasto. Rozsmarować na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.

    Masa orzechowa: ugotować mleko z masłem. Dodać do tego orzechy, wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek z cukrem i do tego dodać orzechy.

    Masa makowa: mak zmielić trzy razy, podsmażyć z masłem i dodać cukru do smaku, wbić jajka, dodać na końcu zapach i chwilkę jeszcze podsmażyć a następnie wystudzić.

    Masa serowa: ser zmielić. Żółtka utrzeć z 1 1/2 szklani cukru i masłem. Dodać budyń, mąkę i ser. Na koncu dodać pianę ubitą z resztą cukru i wymieszać delikatnie.

    Na ciasto wyłożone na blasze wyłożyć masę oczechową, na to masę makową. Zalać to wszystko masą serową i upiec.

    Chyba skłaniam się ku niemu 😉


    Cait + Alka (15 stycznia 2003)

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close